Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTENCIJALNI NAPAD NA KRIM

Na snimci njemačke vojske se čuje i šef ratnog zrakoplovstva? Kremlj: 'Sve je više nego očito'

Aftermath of a Russian missile attack in Pokrovsk
Foto: NATIONAL POLICE/REUTERS
1/6
Autori: DW, Hina
04.03.2024.
u 12:19

Kako je Rusija došla do snimke, nije jasno. Je li pritom određenu ulogu igrala činjenica da se jedan od sudionika razgovora nalazio u Singapuru, također nije jasno

Kremlj je u ponedjeljak priopćio kako navodna snimka njemačke vojske pokazuje da su njezini članovi raspravljali o zračnim napadima na ruski teritorij, pa se zapitao drži li kancelar Olaf Scholz stvari pod kontrolom. Ruski mediji prošlog su tjedna objavili audiosnimku za koju tvrde da je sa sastanka visokih njemačkih vojnih dužnosnika koji su razgovarali o oružju za Ukrajinu i potencijalnom napadu Kijeva na most na Krimu, zbog čega su ruski dužnosnici zatražili objašnjenje.

„Sama snimka pokazuje da se unutar Bundeswehra konkretno raspravlja o planovima za pokretanje zračnih napada na ruski teritorij. To ne zahtijeva nikakvo pravno tumačenje. Sve je više nego očigledno”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.  Njemačka je objavila da istražuje snimku, a Rusija je pozvala na razgovor njemačkog veleposlanika. 

„Ovdje moramo otkriti čini li to Bundeswehr samoinicijativno. Potom se nameće pitanje koliko je Bundeswehr pod kontrolom te koliko Scholz ima situaciju pod kontrolom? Ili je to dio politike njemačke vlade?” nastavio je Peskov. „Oba su scenarija veoma loša. Oba ponovno naglašavaju izravnu uključenost država kolektivnog zapada u sukob oko Ukrajine”, dodao je glasnogovornik. 

Inače, ruski mediji prije nekoliko dana objavili su tajno snimljeni audiozapis telekonferencije na kojoj su visoki časnici njemačkog ratnog zrakoplovstva razgovarali o isporuci moćnih dalekometnih njemačkih raketa Taurus Ukrajincima i mogućnostima njihova korištenja u napadu na Krimski most.

VEZANI ČLANCI:

U razgovoru se spominju informacije koje su s vojnoga gledišta osjetljive, piše DW. Jedan od sugovornika, vjerojatno se radi o šefu njemačkoga Ratnog zrakoplovstva Gerhartzu, kaže da si može zamisliti da bi Njemačka najprije isporučila 50, a kasnije još 50 krstarećih raketa, što po njegovu mišljenju ne bi bitno promijenilo tijek rata.

Druga osjetljiva stvar jest tvrdnja jednog sugovornika da Britanci, koji su Ukrajincima isporučili svoje krstareće rakete Storm Shadow, imaju „na licu mjesta nekoliko ljudi". Slično je interpretirana i jedna izjava saveznoga kancelara Olafa Scholza prije nekoliko dana da „ono što se kod Britanaca i Francuza čini glede odabira cilja i praćenja cilja ne može biti činjeno u Njemačkoj". Britanci su nakon toga objavili da je korištenje raketa Storm Shadow i proces odabira cilja stvar Ukrajinaca.

>> VIDEO Ožalošćeni Rusi okupili se na sprovodu Navaljnog: 'Došli smo odati počast osobi koja se ničega nije bojala'

Za Njemačku je objavljena snimka osjetljiva i zato što pokazuje očitu rupu u zaštiti vojne komunikacije. Kako je Rusija došla do snimke, nije jasno. Je li pritom određenu ulogu igrala činjenica da se jedan od sudionika razgovora nalazio u Singapuru, također nije jasno. Protuobavještajna tajna služba njemačke vojske MAD trebala bi ovih dana objaviti rezultate svoje analize.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius u nedjelju je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da pokušava "destabilizirati" Njemačku.

"Radi se jednostavno o tome da se ova snimka koristi za destabilizaciju" i potkopavanje "jedinstva" Njemačke, rekao je Boris Pistorius novinarima u Berlinu. "Očito je riječ o potkopavanju našeg jedinstva (...), o unutarnjem širenju političkih podjela i iskreno se nadam da Putin neće uspjeti i da ćemo ostati ujedinjeni”, dodao je.

>> GALERIJA Rat u Ukrajini: Ukrajinci već dvije godine žive između sirena za uzbunu

Aftermath of a Russian missile attack in Pokrovsk
1/47

Komentara 58

Avatar zong
zong
12:54 04.03.2024.

Kada se uhvati ruse sa prstima u medu onda se prstom pokazuje na njih, kao ono vidite šta to oni rade. Kada se uhvati neku zapadnu zemlju, kao sada švabu, e onda nije bitno šta to oni rade već see isključivo priča o tome tko je to otkrio....

OL
olo
14:07 04.03.2024.

Zašto se u neposrednoj blizini američke baze Ramštajn gradi najveća bolnica za 1.5 mlrd $?

EU
eurofil55
13:31 04.03.2024.

Negura nas Rusija u rat nego Njemačka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije