Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR

Kreće obnova OŠ Nikole Andrića, Divjak: Podsjećala je na bolnu prošlost

Vukovar: OŠ Nikole Andrića
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/11
23.09.2019.
u 14:48

Škola je svojim izgledom podsjećala na bolnu prošlost i sada je vrijeme da i sama postane prošlost u smislu infrastrukture, rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak

Poslije niza godina molbi, zahtjeva, obećanja, planiranja danas je u Vukovaru konačno potpisan ugovor s izvođačima o obnovi jedine OŠ Nikole Andrića iz Vukovar. Riječ je o jedinoj vukovarskoj neobnovljenoj školi koja je po lošim uvjetima rada postala prepoznatljiva u cijeloj Hrvatskoj. Naime, škola poslije Domovinskog rata nije obnovljena te su ostale vidljive ratne rane i na vanjskoj dijelu i u unutrašnjosti. Električne i vodovodne instalacije su postale nesigurne, prozori zakovani, parketi propali... Radi sigurnosti učenika pred početak prošle školske godine donesena je odluka o zatvaranju škole tako da učenici već drug školsku godinu nastavu pohađaju u OŠ Antuna Bauera.

-Kroz sve ove godine OŠ Nikole Andrića postala je simbol svega onoga što školstvo ne bi trebalo da bude. Škola je bila zapuštena, infrastruktura neobnovljena, a nismo se niti koordinirali kada smo trebali. Škola je svojim izgledom podsjećala na bolnu prošlost i sada je vrijeme da i sama postane prošlost u smislu infrastrukture, rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poslije potpisivanja ugovora.

Dodala je kako je Ministarstvo obrazovanja svoj dio posla odradilo te kako su u relativno kratkom roku, u manje od dvije godine, osigurali sredstva, riješili zakonsku podlogu te potpisali ugovor tako da radovi mogu započeti. Vrijednost radova na obnovi OŠ Nikole Andrića procijenjena je na oko 18 milijuna kuna od kojih će ministarstvo osigurati 80% sredstava, a Grad Vukovar i Vukovarsko – srijemska.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Zadovoljstvo što će građevinski radovi na obnovi uskoro započeti nije krila niti ravnateljica škole Josipa Kotromanović koja je rekla kako je u dvije godine, od kako je s problemom upoznata ministrica Blaženka Divjak, ubrzan cijeli proces.

-Naša škola je jedina vukovarska osnovna škola koja nije obnovljena. Sada se svi nadamo kako će radovi biti odrađeni kvalitetno i u zadanim rokovima, rekla je Kotromanović dodajući kako ovu školu trenutno pohađa 206 učenika.

Foto: Branimir Bradarć

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ukazao je i na ulogu medija u rješavanju ovoga problema koji su, kako je rekao, sve to ubrzali. Podsjetio je i kako je Grad Vukovar bio spreman školu obnoviti iz vlastitih sredstava u slučaju da je izostala reakcija države.

-Od kako sam ja gradonačelnik četiri ministra su nam dolazila s obećanjima o obnovi škole, a ni jedan ih nije realizirao što je razlika u odnosu na ministricu Divjak koja je uspjela pronaći rješenje problema. Očekujem da za dvije godine učenici ove škole počnu je popunjavati, rekao je Penava.  

VIDEO Ministrica Divjak posjetila OŠ Gračani

Ključne riječi

Komentara 1

AN
AnusCroatica
16:27 23.09.2019.

za koga obnova?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije