Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIZNAO KRIVNJU

'Kralj limuzina' se nagodio. Osuđen na rad za opće dobro, ostao bez 7 auta i oko 300.000 eura

Foto: MUP/Ilustracija
1/6
10.10.2023.
u 08:18

I "kralj limuzina" priznao krivnju i nagodio se. Osuđen na rad za opće dobro te ostao bez sedam automobila i oko 300.000 eura

Sudski spis u kojem samo optužnica ima 1000 stranica, a sam spis broji desetke tisuća stranica, po svemu sudeći bit će okončan – bez suđenja. Jer svi koje je USKOK optužio da su bili dio zločinačke grupe Ivana Inje Bašića, koji je poznat i kao "kralj limuzina", koja se teretila  za varanje na porezu prilikom uvoza skupih automobila, čime je proračun oštećen za 3,7 milijuna kuna (496.000 eura),  ili su već priznali krivnju i nagodili se s USKOK-om ili pregovaraju o tim nagodbama.

Uz to, USKOK odnosno država u tom postupku oduzeo je veće svote novca i automobila, pa se  može smatrati da je  priča oko "kralja limuzina", za USKOK završila – uspješno. Bile je optuženo 13 osoba i tri tvrtke, a do sada se s USKOK-om nagodilo 10 osoba koje su uglavnom osuđene na rad za opće dobro, uvjetne kazne i sporedne novčane kazne.

>> VIDEO Akcija policije u veljači 2020.: Upali u gnijezdo kriminalaca koji su preprodavali luksuzne automobile

Sada je krivnju priznao te se s USKOK-om nagodio  i sam Bašić. Njega se teretilo da je ustrojio zločinačku  grupu koja je od siječnja 2018. do lipnja 2019.  nezakonito u Hrvatsku dopremila oko 130 luksuznih automobila. To je radio preko svoje tvrtke Click motors, koja je također bila obuhvaćena optužnicom te je također presuđena po nagodbi..

POVEZANI ČLANCI:

Uglavnom, Bašić je prema nagodbi s USKOK-om priznao krivnju te je osuđen na 11 mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro. Osim toga, izrečena mu je i sporedna novčana kazna od 150.000 kuna (19.900 eura), u proračun mora uplatiti 141.000  eura, koliko je, kako je USKOK tvrdio, utajio na poreznim i carinskim davanjima, a mora platiti i oko milijun kuna sudskih troškova. Nadalje, Bašić je u sporazumu s USKOK-om i pristao i na to da ostane bez sedam automobila, koje mu je država ranije oduzela. Radi se o automobilima Nisan Infiniti Q50, a prema optužnici, Bašić se teretio da je 98 takvih automobila uvezao iz BiH u Hrvatsku. USKOK je u optužnici tvrdio i da je Bašić još 35 luksuznih automobila uvezao iz Nizozemske i Njemačke. Taj "posao" Bašić je prikazao kao "samo prijevoz" do Bugarske, a koristio se, kako je opisano u optužnici, shemom tzv. nestajućih trgovca.  Automobili su zapravo završili u  Hrvatskoj gdje su ih kupovali razni estradnjaci, nogometaši, sportaši, poduzetnici...

Inače, u ovom postupku je bila optužena i Bašićeva bivša supruga Senka Sesar, koja je je još ranije priznala krivnju te je također osuđena na temelju sporazuma s USKOK-om. I ona je dobila zatvorsku kaznu koja joj je zamijenjena redom za opće dobro, a ostala je i bez novca koji je nađen na njezinu i Bašićevu računu. Ivan Bašić inače je brat Milenka Bašića koji i sâm ima pravnih problema jer je optužen u aferi Vjetroelektrane s Josipom Čulinom (ex) Rimac i Gabrijelom Žalac .

Osim Bašića, na nagodbu s USKOK-om pristale su i tvrtke Click motors d. o. o i Portula d. o. o. u stečaju. Tvrtke su kažnjene svaka s uvjetnom novčanom kaznom od 4000 eura, rok kušnje im je godinu dana. Click motor mora platiti i 1327 eura sudskih troškova. Bašić je inače bio u uhićen 2019. a policija je tada pretragom njegove i ostalih kuća našla oko 1.9 milijuna kuna koji su oduzeti. Bio je jedno kratko vrijeme u Remetincu, a za izlazak i obranu sa slobode položio je milijunsku jamčevinu.

>> VIDEO Plenković o Anušiću: Nisam ga vidio na sastancima stranke, mogao je tad reći svoj stav o Barbariću

 

Komentara 9

DI
dino85
09:23 10.10.2023.

Čemu dva načina primjene zakona, i Mamić je svoje platio mogao je i on dobiti rad za opće dobro. Državnu kasu ne puni sud već zakon. Ako je kod nas drugačije, onda će mo još dugo tumarati bespućima korupcije. Plenki javise.

MA
Maslac
08:41 10.10.2023.

Pa koliko je taj uzeo novaca? , jos pitanje : jel on bio u tom poslu glavni ili samo jedna od karika ?

DU
Deleted user
08:29 10.10.2023.

rad za opce dobro ???? to je kao ono pricam ti pricu....mogao je i nakon izdrzane zatvorske kazne raditi za opce dobro...pa i do sada je radio za svoje i opce dobro...kod njega su automobili najjeftiniji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije