Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE VEĆA POTREBA

Krajem godine nova pravila za radnike iz stranih država, ove godine izdat će se i 180.000 dozvola

Zagreb: Radnici iskoristili pauzu za odmor i drijemanje na Zrinjevcu
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
19.04.2023.
u 10:50

Umjesto na godinu dana, ideja je da se radne dozvole ubuduće izdaju na tri godine, s tim da nakon godinu dana poslodavac ili radnik može zahtijevati promjenu.

Ne tako davne 2015. godine u Hrvatskoj je stranim državljanima izdano 2700 radnih dozvola. Manjak radnika na domaćem tržištu u međuvremenu je prerastao u kroničan i zbog iseljavanja ljudi iz Hrvatske koje poslodavci moraju nadomjestiti, pa je lani broj izdanih dozvola narastao na 124 tisuća, a snažan rastući trend nastavljen je i ove godine, piše Poslovni dnevnik. U prva tri i pol mjeseca, tj. do sredine ovog mjeseca izdano je već 47 tisuća dozvola. U odnosu na isto razdoblje prošle godine to je povećanje od čak 57 posto. 

”U okvirima zakonskih ovlasti mi svakako radimo sve što je moguće da omogućimo poslodavcima nesmetano poslovanje, a u konačnici i nastavak gospodarskog rasta”, rekao je na jučer održanom okruglom stolu o zapošljavanju stranih radnika u Hrvatskoj gospodarskoj komori Žarko Katić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova. S tim ciljem “u hodu” su uvedena neka rješenja poput onih za tzv. povratnike u sezonskim poslovima u turizmu koja poslodavcima olakšavaju i ubrzavaju postupak ishođenja dozvola, a za koja nisu bile potrebne zakonske izmjene. Već neko vrijeme, međutim, u tijeku su i pripreme izmjena i dopuna Zakona o strancima.

U okviru skorih promjena zakonskog okvira, pak, plan je da se ubuduće produži vrijeme važenja radne dozvole. Umjesto na godinu dana, ideja je da se one ubuduće izdaju na tri godine, s tim da nakon godinu dana poslodavac ili radnik može zahtijevati promjenu. Plan je i da se trajanje dozvola za sezonski rad u poljoprivredi i šumarstvu te turizmu i ugostiteljstvu sa sadašnjih 6 produži na maksimalnih 9 mjeseci.

Radnicima bi se u slučaju prestanku rada za poslodavca nakon godinu dana omogućilo dva ili tri mjeseca da pronađe novi posao. Državljani trećih zemalja koji nakon godine dana žele promijeniti poslodavca u istom zanimanju, za koje je izdana dozvola za boravka i rad, neće morati ishoditi novu dozvolu za boravak i rad. U tom slučaju novi poslodavci bili bi u obvezi tražiti pozitivno mišljenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bez obveze mijenjanja dozvole.

Novost koja se namjerava predložiti zakonskim izmjenama je i produljenje važenja tzv. EU plave karte, odnosno dozvola za visokokvalificirane stručnjake, s dvije na četiri godine. Pritom će se proširiti i obuhvat tih stručnjaka, a ta dozvola moći će se izdati i osobama koje nemaju isključivo diplomu kao dokaz kvalifikacije u visokom obrazovanju, već imaju stručne vještine visoke razine, što je sukladno Direktivi Europske unije.

VIDEO Radnici za sezonu nikad nisu bili tako traženi: I u susjednoj zemlji vape za radnom snagom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije