Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGUBIO IZBORE U STRANCI

Diktirao je politiku sklonu ucjenama prema Hrvatskoj, a sad napušta vladu

Karl Erjavec
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL
1/3
18.01.2020.
u 23:03

Erjavca je na dramatičnom izbornom kongresu porazila aktualna ministrica poljoprivrede

Karl Erjavec, slovenski ministar obrane i političar koji je u proteklom desetljeću presudno utjecao na slovensku politiku prema Hrvatskoj, doživio je neočekivan poraz u utrci za još jedan mandat na čelu Desusa, stranke slovenskih umirovljenika, kojoj je na čelu bio 15 godina.

Odmah nakon proglašenja rezultata Erjavec je najavio da će se povući s pozicije ministra obrane, kazavši da će se to dogoditi “brzo”.

Erjavca je na dramatičnom izbornom kongresu porazila aktualna ministrica poljoprivrede Aleksandra Pivec, koju je nizom izjava i kritika na Erjavčev račun neizravno podržao i premijer Marjan Šarec, na što je Erjavec reagirao optužbom da Desus pokušavaju “preoteti” druge stranke, aludirajući upravo na Šareca i njegovu stranku LMŠ.

I premijer Šarec sad slavi

Pivec je najavila čvršće povezivanje s vladajućom koalicijom, za razliku od Erjavca, čija bi pobjeda vjerojatno dodatno narušila ionako osjetljive odnose u kompliciranoj vladajućoj koaliciji i manjinskoj vladi.

Erjavec je već dulje vrijeme u latentnom sukobu s premijerom Šarecom, koji je eskalirao nakon nedavnog kaotičnog povlačenja slovenskih vojnika iz Iraka, zbog čega je najviše kritiziran upravo ministar obrane, što je ugrozilo i Erjavčev položaj u Šarecovoj vladi.

Zbog toga su se pojavile špekulacije da bi Erjavec, u slučaju pobjede na unutarstranačkim izborima, mogao Desus povući iz vladajuće koalicije, što bi najvjerojatnije rezultiralo padom trenutačne manjinske vlade, a spominjala se i mogućnost okupljanja nove većine, u kojoj bi se Erjavec priklonio strankama desnice, Slovenskoj demokratskoj stranci Janeza Janše i Novoj Sloveniji Mateja Tonina. Međutim, te špekulacije nakon neočekivanog Erjavčevog unutarstranačkog poraza padaju u vodu.

Nakon izbornog kongresa Desusa očekuju se koalicijski razgovori, na kojima bi, da nije sam podnio ostavku, vjerojatno bilo pokrenuto i pitanje Erjavčevog odlaska iz vlade, iako nedavni slučaj Mire Cerara, koji je napustio čelno mjesto u svojoj stranci i zadržao poziciju šefa diplomacije, pokazuje da postoje i druge mogućnosti.

Izborni kongres Desusa, koji se posredno pretvorio u bitku u kojoj se odlučivalo i o sudbini vladajuće koalicije, izazvao je nezapamćeni interes slovenskih medija i javnosti. Ovakav ishod i Erjavčev poraz zasigurno predstavlja pobjedu premijera Šareca, kojeg je Erjavec optužio da se neprimjereno miješao u unutarstranačke izbore u Desusu.

Ovo je najvjerojatnije kraj političke karijere Karla Erjavca, jednog od najdugovječnijih i najživopisnijih slovenskih političara, koji je bio u svim slovenskim vladama od sredine prošlog desetljeća do danas, kako lijevima tako i desnima.

Riječ je “teflonskom” političaru, koji je u proteklih 15 godina preživio brojne afere, pa čak i arbitražnu aferu, za koju je velikim dijelom sam odgovoran. Kada je riječ o političkom preživljavanju, njegova pragmatičnost bila je neograničena.

Pozitivna vijest za Hrvate

Od dolaska na čelo Desusa do danas Erjavec je konstantno na istaknutim pozicijama u svim vladama koje su odonda formirane. U aktualnoj je vladi već po drugi put postao ministar obrane, najviše vremena proveo je na važnoj poziciji šefa slovenske diplomacije - iako mu mnogi zamjeraju nedostatak diplomatskih vještina - a bio je i ministar zaštite okoliša, te kandidat za člana Europske komisije.

Erjavec je diktirao slovensku politiku prema Hrvatskoj u ovom desetljeću, a tu je politiku obilježila tvrdokornost, nepopustljivost i sklonost prijetnjama i ucjenama, osobito nakon slovenske kompromitacije arbitražnog postupka. Erjavec je bez puno taktiziranja ustrajao na nastavku arbitraže, a zatim i na implementaciji arbitražne odluke, koju Hrvatska ne priznaje, što je rezultiralo dramatičnim zaoštravanjem bilateralnih odnosa dviju zemalja, koji nisu bili na ovako niskim razinama još od osamostaljenja. Zbog toga su ovi izbori važni i za Hrvatsku.

Iako u Šarecovoj vladi više nije bio šef diplomacije, Erjavec je vjerojatno zadržao neformalni utjecaj na slovensku politiku prema Hrvatskoj, tako da je Erjavčev odlazak svakako pozitivna vijest za hrvatsko-slovenske odnose.

Ključne riječi

Komentara 17

BR
brojevi
23:47 18.01.2020.

Došao je i taj dan da se glavni politički uzurpator i otimač u pokušaju makne sa političke scene Slovenije i Europe. Od sedam smrtnih grijehove Erjavcu pripadaju bar četri; zavist, požuda, škrtost, neumjerenost.

Avatar Observer
Observer
23:40 18.01.2020.

Svim silama zalagao se za laz i korupciju .

GE
genex
00:10 19.01.2020.

zabole me neka stvar za tog pokvarenjaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije