Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljubljana-zagreb

Kovač vjeruje u rješenje hrvatsko-slovenske granice u duhu prijateljstva i međunarodnog prava

Miro Kovač
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
22.03.2016.
u 09:20

"Nije mi poznato da bi se Nijemci i Nizozemci svako jutro budili s mišlju da se još nisu razgraničili u zaljevu Dollart. Život ide dalje", kazao je Kovač za dnevnik.

Hrvatska i Slovenija su prijateljske i susjedne države i partnerice u Europskoj uniji i NATO-u i uvjeren sam da će na osnovi međunarodnog prava i u duhu prijateljskih odnosa naći rješenje i za pogranične probleme, rekao je za ljubljanski dnevnik "Delo" ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Vodeći slovenski list razgovor sa šefom hrvatske diplomacije objavio je u utorak u povodu današnjeg ministrova posjeta Sloveniji gdje će o bilateralnim odnosima i budućoj suradnji razgovarati sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem, a prije toga sastati se s predsjednikom Borutom Pahorom i s predstavnicima slovenske oporbe u parlamentu.

U razgovoru za "Delo" Kovač je još jednom objasnio stajalište Zagreba o arbitražnom sporazumu iz kojeg je Hrvatska istupila, dok Slovenija drži da se treba nastaviti i rezultirati obvezujućom presudom.
"Sabor je lani jednoglasno donio zaključak o izlasku Hrvatske iz arbitraže, što je vlada i učinila, pa Hrvatska više nije stranka u tom postupku", kazao je Kovač.

Unatoč tome uvjeren je da se u duhu međunarodnog prava za spor u čijem je središtu razgraničenje na moru može naći rješenje, a da u međuvremenu dok se to ne postigne "naši građani ne trpe nikakvu štetu".
Da je to u europskom okviru moguće, pokazuje i primjer Njemačke i Nizozemske koje se ni do danas nisu razgraničile u zaljevu Dollart, ali su se međusobno dogovorile o njegovu ekonomskom korištenju te režimu plovidbe pred obalama obiju država i to ne smeta njihovoj živoj suradnji i općim odnosima, rekao je.

"Nije mi poznato da bi se Nijemci i Nizozemci svako jutro budili s mišlju da se još nisu razgraničili u zaljevu Dollart. Život ide dalje", kazao je Kovač za dnevnik.
Što se tiče promjena koje nova vlada uvodi u odnosu na prethodnu, ministar Kovač rekao je kako je, među ostalim, potrebno s više ambicije pristupiti  odnosima sa susjednim državama, neke sanirati, a druge popraviti te da je nova vlada u vrlo kratkom vremenu uspjela promijeniti ozračje u odnosima sa susjedima i europskim partnerima.

"Hrvatska mora na vanjskopolitičkom području disati punim plućima. Prioritetna zadaća je afirmirati Hrvatsku kao  aktivnu i samosvjesnu državu, konstruktivnu članicu Europske unije i NATO saveza", kazao je ministar Miro Kovač.
Što se tiče odnosa sa Slovenijom općenito, bolji odnosi vide se i u suradnji na rješavanju migracijske krize, gdje su obje vlade pokazale zrelost i konstruktivnost, rekao je.

Nadalje smatra da je  ekonomska suradnja odlična, kao i odnosi predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i njezina slovenskog kolege Boruta Pahora što se vidi u nastavku suradnje na projektu Brdo-Brijuni usmjerenu na jačanje povjerenja i stabilizaciji balkanskih država i njihovu približavanju euroatlantskim asocijacijama.
"Želim da se na odnose Hrvatske i Slovenije gleda u prvom redu po pozitivnim primjerima", kaže Kovač.

Obećaje učiniti sve što je u njegovoj moći da se nastavi uzlazna linija odnosa i još bolja suradnja.
Ministar se na pitanje o odnosima Hrvatske sa Srbijom te Bosnom i Hercegovinom osvrnuo na stanje u širem okruženju i naglasio da je europska perspektiva zemalja jugoistoka Europe i hrvatski interes, pa će se u odnosu prema svojim susjedima ponašati kao aktivna i odgovorna članica Eurospke unije.
"Hrvatska kao susjedna zemlja i potpisnica Daytonskog sporazuma ima posebnu odgovornost prema Bosni i Hercegovini. Hrvati u BiH, za koje smo dužni brinuti se i prema našem ustavu, mogu biti odličan motor za europske integracije", kazao je Kovač.
Sa Srbijom Hrvatska želi imati "partnerske i prijateljske odnose", ali do toga "ne može doći preko noći". "Za to će biti potreban svakodnevni, koncentrirani i mukotrpan rad", kazao je Kovač.

Istaknuo je da Hrvatska podržava europski put Srbije, ali će pregovori te zemlje o članstvu u EU zahtijevati i "neke promjene u srbijanskom društvu", rekao je. "A to nije jednostavno jer te reforme moraju biti jako bolne" i sve to iskusila je Hrvatska kroz potrebne promjene i prilagodbe koje je morala proći da postane dio europske obitelji. "Hrvatska će prema Srbiji, kao i prema drugim kandidatkinjama za članstvo - u tom pogledu biti poslovno stroga, ali poštena", kazao je ministar Miro Kovač.

>> 

Komentara 9

Avatar deziderij
deziderij
10:13 22.03.2016.

"Kovać vjeruje" u dobrosusjedske odnose s janezima a ja si mislim : blago onima koji vjeruju. Pa da su to dobri susjedi onda se nebi ograđivali s tom žilet žicom od dobrih susjeda, naivnih Hrvata. Sumnjam u dogovor s našim "prijateljima" sjevernim srbima ali možda se dogodi neko ludo ćudo.

Avatar comparator
comparator
10:31 22.03.2016.

koliko vidim Slovenija je ostala ista ona jugo-komunistička državica koja koristi slabost svojih susjeda koji s njezinog sjevera nisu zainteresirani za bilo što u toj državici ,a s naše strane ta kranjska pokrajina uzima pravo krojiti granice i kraduckati mic po mic malo ovdje malo tamo za neke svoje interese . Ako uzmemo Geru onda je to vojno strateška točka ako pak uzmemo more onda je to borba za prevlast na pomorskom plovnom putu i preuzimanju pretovara tereta u luci Kopar. Ako je Istra u pitanju onda je to pokušaj stvaranja klime jednakosti s istranima i stvaranje pogodnog tla za preuzimanje teritorija u nekoj regionalnoj podjeli itd i td. Gdje je naša strateška politika ? Ne mislimo valjda kako ju je napravila Vesna Pusić !?

NE
Neonacionalist
11:25 22.03.2016.

" u duhu prijateljstva " kaže Kovač , koje diplomatske floskule jer ako smo mi u prijateljstvu kako onda izgledaju zemlje koje su u neprijateljstvu , valjda je to u diplomaciji rezervirano tek kad se počmu međusobno razmjenjivati granate, noo hoće li se konačno netko od naših sjetiti Sv.Gere koju su nam Slovenci okupirali ili smo se odrekli tog nama možda nevažnog djela teritorija da više znamo ili smo se zasad skoncentrirali da nam ne otmu i čitavu Savudrijsku valu s dobrim djelom pripadajučeg teritorijalnog mora . Susjedna nam zemlja koja ima ozbiljne stalne teritorijalne aspiracije na naš teritorij i raznim pritiscima i ucjenama je to nastojala ostvariti definitivno nije i ne može nam biti prijateljska zemlja poštovani ministre Kovaču dok ne promjeni takvu svoju politiku ali teško da hoće jer imaju široki politički konsenzus glede toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije