Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Kovač: 'Pobjedom Macrona spriječena je hungarizacija Francuske, od toga će profitirati i Hrvatska'

Foto: BORIS ŠĆITAR/VEČERNJI LIST
1/3
25.04.2022.
u 15:28

Bivši ministar vanjskih poslova analizirao je izborne pobjede Emmanuela Macrona u Francuskoj i Roberta Goloba u Sloveniji.

Bivši ministar vanjskih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a, Miro Kovač, gostovao je u ponedjeljak u studiju Večernjeg lista. Osvrnuo se na izborne procese u Francuskoj i Sloveniji.

POGLEDAJTE INTERVJU

Je li za vas Macronova pobjeda bila veliko iznenađenje?

Očekivao sam pobjedu Emmanuela Macrona. Jednostavno nije bilo moguće da Marine Le Pen pobijedi. Francuska je naprosto tako strukturirana. Francuzi su legitimisti i ne žele mijenjati nešto u što vjeruju ili im se pokazalo kao dobro. To je jedna vrsta konzervativne politike. Macron je ciljao na umirovljenike te europski raspoloženi viši društveni stalež. S druge strane, Le Pen je ciljala protestne glasove, antisistemske glasove i glasove ruralne radničke klase. Macron je naprosto imao bolju taktiku.

Je li pobjeda bila tijesna?

Nikako nije tijesna ako je razlika veća od 15 posto. Istina, Le Pen je sada ostvarila bolji rezultat nego prije pet godina. Macron joj je na tome i čestitao priznavši da za Le Pen nisu glasali samo desničari već i neki ljudi koji su nezadovoljni njegovom vladavinom. Međutim, Macron je svjestan da mu je izbore donijela takozvana "republikanska fronta". To u prijevodu znači aktivaciju svih onih birača koji će glasati za republikanskog kandidata nasuprot nekakvim ekstremnijim političkim idejama koji bi doveli u pitanje osnovni integritet i vrijednosti Francuske.

Koji će biti idući potezi Emmanuela Macrona?

Za očekivati je da će se Macron sada pripremati za parlamentarne izbore koji se održavaju u lipnju te da će remodelirati svoju stranku. Najvjerojatnije će zamijeniti predsjednika Vlade i tako poslati poruku  o tome da već mijenja stvari. Njegova glavna briga sada je ostvariti većinu u Nacionalnoj skupštini tako da može neometano vladati. Ljevica Macronu zamjera dosta stvari i percipira ga kao kandidata "buržujskog centra", međutim on će morati ići u stvaranje nekakve otvorene i široke koalicije koja će se kretati od krajnje ljevice pa sve do pristalica Charlesa de Gaulla.

Kakve rezultate na parlamentarnim izborima očekujete?

Za Macrona će najgori scenarij biti kohabitacija odnosno situacija gdje će većinu u parlamentu imati stranka koja je inače oporbeno raspoložena prema predsjedniku i njegovoj politici. Mislim da će on vrlo lako sastaviti vladu i da neće biti većih opstrukcija iako se one najavljuju s krajnje lijevog i krajnje desnog spektra. 

Foto: BORIS ŠĆITAR/VEČERNJI LIST
U Europi je pobjeda Macrona odjeknula pozitivno...

To je i očekivano. Macron je poznat po svojoj eurofilskoj politici i afirmaciji političke i ekonomske suradnje među državama Europske unije. Bruxellesu je svakako u interesu da u jednoj od moćnijih zemalja na kontinentu izbore nije osvojila Marine Le Pen poznata po svom euroskepticizmu. Mislim da se Macronovom pobjedom spriječila hungarizacija Francuske. Drugim riječima, da je Le Pen postala predsjednica europska budućnost Francuske postala bi upitna, vjerojatno bi došlo do pravnih konfrontacija s čelnicima EU, ali i ekonomskih sankcija i međunarodne izolacije. Nešto slično onome što možemo vidjeti u Mađarskoj Viktora Orbana.

Što Macronova pobjeda znači za Hrvatsku?

Znači mnogo. Predsjednik Macron više je puta javno kazao da podupire put Hrvatske prema Schengenu. Mi trebalo gledati i slijediti naše interese i biti lišeni ideologije ili strasti kod praćenja tuđih izbora. Naš nesumnjivi interes je svakako ulazak u prostor Schengena, a tu nas podržava Macron. Tako da nema dileme da će se njegova pobjeda pozitivno odraziti i na nas.

Neke ugledne njemačke tiskovine danas su izašle s naslovnicom da je Putinov rat u Ukrajini spriječio pobjedu Le Pen?

Pa nije tajna da je stranka Nacionalna Fronta ovisnik o ruskom kapitalu. Vladimir Putin godinama izravno i neizravno pruža financijsku  i logističku potporu Marine Le Pen. Ne zato što se slaže s njezinim stavovima već zato što im se preklapaju interesi. Sve što ide protiv ujedinjene i funkcionalne EU, bilo da dolazi slijeva ili zdesna - Putinu odgovara. Mislim da je i sam Putin od prvog dana bio svjestan da Le Pen ne može dobiti izbore. Nema to toliko veze s ratom u Ukrajini. Osim toga Putin je odmah po objavi rezultata nazvao Macrona i čestitao mu na pobjedi. 

Kako komentirate izbore u Sloveniji? Janez Janša je poražen, novi premijer je dojučerašnji autsajder Robert Golob.

Svojevrsno iznenađenje. Uzrok Janšinog poraza treba tražiti u njegovim potezima na unutarnjem planu. Bespotrebno se obračunavao s civilnim društvom i medijima što je stvorilo izrazito jak protestni politički blok koji ga je naposljetku i porazio. 

Foto: BORIS ŠĆITAR/VEČERNJI LIST
Kako Hrvatska gleda na izbor Goloba?

Treba reći da Hrvatska i Slovenija nisu nikad prolazili kroz mirnije razdoblje. Za vrijeme Janšine vladavine išlo se naprijed. Dvije države zajedno su dogovarale projekte i prestale pričati o sporovima i arbitražama. Osim toga, Janša se pokazao kao pobornik euroatlantskih integracija i vrlo je jasno zauzeo stav protiv Rusije na početku rata u Ukrajini. Što se tiče gospodina Goloba, vjerujem da će naša Vlada s njim ostvariti dobre kontakte te će ostvariti konsenzus oko svih bitnih političkih pitanja i strateških projekata. Važno ga je i uputiti u pitanja u regiji, prije svega političku situaciju u BiH i izborni zakon koji ide na štetu Hrvata. 

Postoji li šansa i da se u Hrvatskoj stvori spomenuti protestni politički blok na idućim parlamentarnim izborima?

Teško. U Hrvatskoj je situacija specifična. Pojavljuju se nove stranke i dobro prolaze na izborima ali HDZ i SDP jedina su realnost s ozbiljnom infrastrukturom. Situaciju koju spominjete osim u Sloveniji imamo prilike gledati i u Češkoj, Slovačkoj, Litvi ali dijelom i u Poljskoj. Međutim, kod nas toga još nema.

CIJELI INTERVJU POGLEDAJTE U VIDEU S POČETKA TEKSTA!

Komentara 24

GO
goran2hr
16:25 25.04.2022.

I tako, HDZ "desničar" slavi Macrona i boji se Orbana?! Dobro je Plenky izdresirao svoje "disidente" i "desničare", pa su to danas prave lijevo liberalne pudlice. Sutra će nositi duginu zastavu na paradi i klečati za BLM. Zadnja veza HDZ-a sa desnicom su naivni domoljubno desni birači, koje HDZ prezire, ali mu svejedno trebaju njihovi glasovi.

VI
Vivian
16:41 25.04.2022.

Tipicni HDZ-ovac, ustvari lijevo-liberalno laprdalo.

DU
Deleted user
16:21 25.04.2022.

hungarizacij?lude ga svita!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije