Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG NAZIVA

Kosovsko izaslanstvo napustilo sastanak o jednakosti spolova

radnice
PIXSELL
23.03.2010.
u 14:57

Kosovsko izaslanstvo napustilo je sastanak radne skupine za jednakost spolova prosvjedujućiu što je kao službeni naziv njihove zemlje naveden - UNMIK Kosovo.

Već na samom početku današnjeg regionalnog sastanka radne skupine za jednakost spolova, koji je u Zagrebu okupio predstavnice 13 zemalja iz regije, izaslanstvo Kosova napustilo je sastanak prosvjedujući što je kao službeni naziv njihove zemlje naveden - UNMIK Kosovo.

Mada je objašnjeno da se koristio naziv koji je prihvaćen i u Regionalnom vijeću za suradnju (čiji je član i Regionalni centar za ravnopravnost spolova (GTF)), kosovski predstavnici takvo objašnjenje nisu prihvatili.

No, kako se moglo čuti, da se organizator koristio samo nazivom Kosovo, onda bi konferenciju napustila delegacija Srbije.

Podsjećajući na desetgodišnju povijest GTF-a njegova predsjednica Sonja Lokar kazala je da su krajem 90-ih žene glasno rekle da više ne žele biti objekti i žrtve, već žele svoje mjesto za stolom visoke politike.

Tražilo se i unapređenje obuke žena u raznim poslovima, pronalaženje banaka koje bi kreditirale žene u biznisu...

Izvršna direktorica GTF-a Mary Ann Rukavina-Cipetić navela je da 1999. niti jedna od 12 zemalja regije nije imala zakon o rodnoj jednakosti, a sad ga ima svih 12. Prije nigdje nije postojao ni pravobranitelj za ravnopravnost spolova i ženskih prava, a sad ga imaju imaju četiri zemlje. Krajem 90-ih u parlamentima je bilo tek sedam posto žena, a ministarskom se funkcijom moglo pohvaliti 8,9 posto žena. No 2008. u parlamentima je sjedilo 17,4 posto žena, a ministrica je bilo 14,1 posto.

Naša pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik rekla je da je analiza 120 kolektivnih ugovora u Hrvatskoj pokazala da je tek u sedam ugovora izjednačena plaća muškaraca i žena.

Komentara 13

OB
-obrisani-
16:58 23.03.2010.

Hrvatska je državu Kosovo priznala pod imenom \"Kosovo\" Sramota je kako se dodvoravamo balkanskim koljačima a ljigavo kako se odnosimo prema jednom prijateljskom narodu kao što su Albanci

MA
manoxxl
17:31 23.03.2010.

Priznali smo Kosovo i prema njemu se moramo odnositi sa dužnim poštovanjem, bez obzira na pritiske iz Srbije koja se je godinama širila na štetu drugih naroda na području bivše jugoslavije. Organizatori ovoga skupa morali bi se javno ispričati Kosovskim predstavnicima, pitanje je samo žele li to i jeli im se to dogodilo slučajno.

BO
bomba
16:02 23.03.2010.

oidipci2 Sačinjavaju ih žene jer se bore za svoja prava i da se izjednače sa muškarcima. Neće se muškarci boriti za jednakopravnost kad su u boljem položaju. Glupa ti pitanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije