Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVJEŠTAJ NEVLADINE ORGANIZACIJE:

Koronavirusom bi se moglo zaraziti milijardu ljudi: 'Vlade moraju surađivati'

Koronavirus u Velikoj Britaniji
Foto: Andrew Milligan/Press Association/PIXSELL
1/8
28.04.2020.
u 16:49

Velik dio država u razvoju službeno ima mali broj zaraženih ili preminulih, no vjeruje se kako je on puno veći, ističe BBC.

Koronavirusom bi se u svijetu moglo zaraziti milijardu ljudi ako se hitno ne pomogne ranjivim državama, objavila je humanitarna udruga IRC, a prenosi BBC u utorak. 

Međunarodni odbor za spašavanje (IRC) upozorava kako je za usporavanje širenja virusa potrebna humanitarna i financijska pomoć. 

Organizacija tvrdi kako su „krhkim državama“ poput Afganistana i Sirije potrebna „hitna sredstva“ kako bi se tamo izbjegla velika epidemija.  

„Ostao je mali vremenski okvir za poduzimanje snažnog odgovora“, poručuje IRC.

Prema statistikama američkog Sveučilišta Johns Hopkins, u svijetu je potvrđeno više od 3 milijuna slučajeva zaraze s više od 200 tisuća smrtnih ishoda. 

IRC-ov izvještaj, temeljen na modelima i podacima Svjetske zdravstvene organizacije i londonskog Imperial Collegea, procjenjuje kako bi u svijetu moglo biti između 500 milijuna i jedne milijarde zaraženih, piše BBC. 

Dodaje se kako bi u nizu nestabilnih država ili zemalja pogođenih sukobima moglo biti više od 3 milijuna preminulih. 

„Ovi brojevi trebaju služiti kao poziv na buđenje“, istaknuo je čelnik IRC-ja David Miliband.

„Potpuna, devastirajuća i neproporcionalna težina ove pandemije tek će pogoditi najranjivije i države pogođene ratovima“, rekao je Miliband, bivši britanski ministar vanjskih poslova iz redova laburista, pozvavši donatore da hitro osiguraju sredstva. 

Koronavirus u Velikoj Britaniji
1/7

„Vlade moraju surađivati kako bi uklonile bilo kakve prepreke humanitarnoj pomoći“, kazao je Britanac. 

IRC, organizacija sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, osnovana 1933. na prijedlog slavnog fizičara Alberta Einsteina, upozorava da čimbenici poput veličine kućanstva, gustoće naseljenosti, kapaciteta zdravstvenih sustava i postojećih sukoba povećavaju rizik od širenja epidemije.

Velik dio država u razvoju službeno ima mali broj zaraženih ili preminulih, no vjeruje se kako je on puno veći, ističe BBC. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije