Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INSPEKTORI U AKCIJI

Neki trgovci u Hrvatskoj cijene namirnica podigli su i za šesto posto

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
06.05.2020.
u 13:07

Ministar financija Zdravko Marić nakon Vladine odluke, unatoč kojoj su neki trgovci dizali cijene, rekao je kako osuđuje takvo ponašanje.

U 52 dana, koliko traje Vladina mjera zaštite cijena određenih prehrambenih i drugih proizvoda koje trgovci zbog pandemije nisu smjeli povećavati, Državni inspektorat kaznio je 20 korona profitera.

Od toga su do sada naplatili tri novčane kazne od ukupno 117.916 kn, a to su ionako dvije trećine pune visine kazne jer su odmah plaćene, doznajemo u Inspektoratu. Prema podacima Državnog inspektorata, do jučer su inspektori provjerili 1034 trgovca i obrtnika te je u tijeku nadzor nad njih 103.

- Prema 20 gospodarskih subjekata poduzete su mjere zbog utvrđenog povećanja cijena proizvoda obuhvaćenih predmetnom Odlukom. Vezano za Vaš upit o kakvim kršenjima se najčešće radilo, odnosno koliko od toga se tiče poskupljenja prehrambenih namirnica i medicinske opreme, ističemo da su kod 20 gospodarskih subjekata utvrđene povrede Odluke i Zakona, odnosno povećanje cijena za proizvode iz kategorija dječja hrana, brašno, jestivo ulje, sol, riža, mesne konzerve, zaštitne rukavice, deterdženti za rublje te sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku i zaštitne maske – naveli su za 24sata iz Inspektorata.

- Uz poduzimanje upravnih mjera kojima je zabranjena nepoštena (agresivna i zavaravajuća) poslovna praksa i nepošteno trgovanje, poduzete su prekršajne mjere, izdavanjem 14 prekršajnih naloga te podnošenjem 6 optužnih prijedloga nadležnim sudovima - pojašnjavaju u Inspektoratu.

Ministar financija Zdravko Marić nakon Vladine odluke, unatoč kojoj su neki trgovci dizali cijene, rekao je kako osuđuje takvo ponašanje. S obzirom na to da se trenutno brine o državnim financijama u novonastaloj situaciji, kaže da ne bi ovu temu komentirao jer je to, uostalom, područje Ministarstva gospodarstva.

Komentara 1

PO
Porta
13:36 06.05.2020.

Svi su digli cijene bez izuzetka i treba ih zatvoriti na 14 dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije