Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
6000 EURA PO OSOBI

Koristili dvije putničke agencije kako bi avionom od Grčke do Norveške prebacili migrante

Foto: Europol
15.11.2023.
u 14:40

Kriminalnu skupinu uglavnom su činili Egipćani i Sirijci, a djelovali su, kako se sumnja, od siječnja 2022. Sumnja se da im je posao bio da omoguće tzv. ilegalno sekundarno kretanje migranata iz Grčke preko Belgije do Norveške.

Zajednička istraga grčke i belgijske policije, koju  su potpomogli Europol i Eurojust razotkrila je kriminalnu skupinu koja se sumnjiči za krijumčarenje ljudi. Pri čemu su se koristili nekim novim, "humanijim" metodama. Sumnja se da su migrante avionima, posredstvom turističkih agencija,  krijumčarili iz Atene do sjevera Europe, uglavnom Norveške, ponekad i Švedske. Tijekom zajedničke policijske operacije uhićeno je 11 osoba: osam u Belgiji, dvije u Grčkoj i jedna u Švedskoj. Pretraženo je 16 lokacija u Belgiji i Grčkoj, a pretražene se i dvije turističke agencije u Ateni. Osim mobitela i elektronične opreme, zaplijenjene se u pune dvije kutije krivotvorenih putovnica te oko 200.000 eura.

Kriminalnu skupinu uglavnom su činili Egipćani i Sirijci, a djelovali su, kako se sumnja, od siječnja 2022. Sumnja se da im je posao bio da omoguće tzv. ilegalno sekundarno kretanje migranata iz Grčke preko Belgije do Norveške. Da bi migrantima omogućili prijevoz, koristili su se uslugama legitimnih putničkih agencija. Imali su veze i među krivotvoriteljima dokumenta, pa su se pobrinuli da migranti imaju lažne putne isprave.

VEZANI ČLANCI

 Modus operandi bio im je sljedeći: Organizirali bi putovanje ilegalnih migranata iz Atene u briselsku zračnu luku Zaventem. Na tom putovanju su migranti koristili prave putovnice no koje nisu bile njihove. U kriminalnom slengu takvi dokumenti su poznati kao "look-like" lažni dokumenti, jer je osoba koja takav dokumenta ima slična osobi koja je pravi vlasnik dokumenta. Kada bi migranti došli u Bruxelles, članovi kriminalne mreže osigurali bi im lažne rumunjske ili bugarske putne isprave. Osim toga, ponekad  bi im organizirali i kratki boravak na području Bruxellesa. Nakon toga migranti bi nastavili put, bilo da su išli izravno u Norvešku, bilo da su putovali preko Švedske. Pripadnik kriminalne skupine koji ih je na tom putu pratio bi se vratio u Atenu, a takvo putovanje migranti su plaćali putem podzemnog bankarskog sustava Hawala. Cijena je bila 5000 do 6000 eura po osobi i ovisila je o kvaliteti  lažnih dokumenata i dodatnih usluga koje su migrantima pružali krijumčari. 

VIDEO Aktiviralo se klizište na Jakuševcu

Komentara 1

ČI
Čife
17:10 15.11.2023.

Kako su došli tako ih vratite natrag

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije