Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv ugovora

Koprivnička tiskarnica ide iz Koprivnice, Podravka pere ruke

Tiskara
ARHIV VL-a
12.01.2011.
u 12:00

Ludbreška tvrtka obvezala se sagraditi novu tiskaru na području grada ili se kupoprodajni ugovor raskida

Mutna priča o Podravkinoj prodaji Koprivničke tiskarnice (KT) ludbreškome Grafičaru iz 2006. godine ovih dana dobiva još mutniji nastavak. Ludbreška tvrtka proizvodnju namjerava preseliti iz Koprivnice i tako prekršiti uvjete pod kojima je – na iznimno povoljan način – dobila KT.

Politički patronat

Prema neslužbenim informacijama, Grafičar je za KT platio oko 16 milijuna kuna, dobivši, među ostalim, moderan tiskarski stroj koji je Podravka kupila tek koju godinu prije, za, navodno, 12-ak milijuna kuna. Međutim, krucijalni benefit za Grafičara je u dugoročnom ugovoru o suradnji s koprivničkom prehrambenom kompanijom.

Prema dokumentima s kojima raspolaže Večernji list, 2005. godine Grafičar je Podravki isporučio ambalažu u vrijednosti od 14 milijuna kuna, a KT 21 milijun kuna.

Nakon preuzimanja KT-a, Podravka je Grafičaru zajamčila godišnji prihod od najmanje 42 milijuna kuna u prve tri godine te čak 45 milijuna kuna u druge tri godine. Drugim riječima, Podravka je ludbreškoj tvrtki za šestogodišnje razdoblje zajamčila posao od najmanje četvrt milijarde kuna!

Posao prodaje KT-a Grafičaru vodio je tadašnji član Podravkine uprave Zdravko Šestak, čovjek od povjerenja bivšeg HDZ-ova potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Većinski vlasnik ludbreške tvrtke je Franjo Beser, istaknuti član HDZ-a i vijećnik te stranke u Varaždinskoj županiji. Još od potpisivanja ugovora kuloari su brujali o tome kako je posao sklopljen pod političkim patronatom.

Zeleno svjetlo

Grafičar se u kupoprodajnome odnosu obvezao izgraditi novi tiskarski pogon u Koprivnici, a s Podravkom je sklopio i ugovor o opciji kupnje zemljišta za tu namjenu, međutim ništa od toga nije realizirano.

Da sada namjerava premjestiti proizvodnju izvan Koprivnice, potvrdio je jučer direktor KT-a Zvonko Bačani.

– Ideja je da se nova tiskara izgradi u Borovljanima. Je li to u skladu s ugovorom? Ne znam, on nije kod mene – rekao je on.

Šef Podravkine uprave Miroslav Vitković jučer je rekao da ga je Beser upoznao s planovima o gradnji pogona u Borovljanima i da mu je on za to dao zeleno svjetlo. Vitković smatra da je riječ o dobrome projektu, koji će otvoriti nova radna mjesta.

– Podravka nema nikakvih obveza prema radnicima KT-a – dodao je on.

Međutim, analiza dokumenata s kojima raspolažemo sugerira nešto posve drukčije. Prvo, izrijekom je navedeno kako će se kupoprodajni ugovor između Podravke i Grafičara poništiti ako jedna od strana ne ispuni svoje obveze, a Grafičar čini upravo to – namjeravajući preseliti proizvodnju izvan Koprivnice. U tom slučaju KT će se vratiti pod okrilje Podravke, kao i 60 radnika koje zapošljava.

Drugo, Podravka se obvezala da će do 2012. svakome radniku koji dobije otkaz u KT-u isplatiti otpremninu, i to 6000 kuna neto po godini radnoga staža.

Franjo Beser jučer je bio nedostupan za razgovor o svojim namjerama s KT-om.

Komentara 7

VI
vidovit
16:08 12.01.2011.

Zar neko nije plačen u Podravki da ne \"cure\" podaci.Onda ako se tako nastavi može se očekivat da i ........pravi Podravkaši znaju na što mislim.S poštovanjem Valter.

Avatar tkozna
tkozna
16:10 12.01.2011.

Očito je stvar kojoj stranci pripadas. Ako si HSS onda možeš što želiš, no ako HDZ-ovac stavi reflektore u svoje rodno selo godinu dana zatvora ga sljeduje. HSP zašto šutiš? Gdje je tu vladavina prava ili ste se i vi nagodili kao SDP!?

VI
vidovit
15:27 12.01.2011.

Prema dokumentima s kojima raspolaže Večernji list.Ko daje te dokumente?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije