Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICA RATA

Kopao rupu za novi septički sustav, pa pronašao više od 100 neeksplodiranih bombi

Foto: Royal Solomon Island Police Force
1/2
19.05.2021.
u 13:05

Poslije rata saveznici su trebali pravilno ukloniti eksploziv, međutim nisu to svaki put učinili.

U dvorištu obiteljske kuće u Honiari, glavnom gradu Solomonskih Otoka, pronađena je čak 101 bomba iz Drugog svjetskog rata. 

Do zastrašujućeg otkrića došlo je kad je muškarac kopao rupu za novi septički sustav za njegov dom. Po otkriću nazvao je policiju koja je došla i uklonila 101 komad američkog 105-milimetarskog eksplozivnog projektila. Policijske snage Solomonskih Otoka izvijestile se da su bombe sada pravilno pohranjene sve dok ih ne deaktiviraju. 

"Muškarac u istočnom dijelu Honiare pronašao je više od 100 komada eksploziva iz Drugog svjetskog rata u stražnjem dvorištu svoje kuće prilikom kopanja rupe za novi septički sustav. Australski stručnjak za uklanjanje eksplozivnih sredstava, časnik Ian Pery pomaže kraljevskim policijskim snagama s ovim groznim naslijeđem Drugog svjetskog rata", napisao je na Twitteru Lachlan Strahan, australski visoki povjerenik za Solomonske Otoke. 

 

Ovo otkriće dio je užasnog naslijeđa Pacifika iz Drugog svjetskog rata. Tisuće bombi bačeno je na pacifičke otoke, uključujući Solomonske Otoke, Papuu Novu Gvineju i Palau, od kojih mnoge nisu eksplodirale. Isto tako, brojna skladišta municije i dalje se nalaze na brojnim otocima, prenosi The Guardian. 

Nakon rata, saveznici su trebali pravilno ukloniti eksploziv, međutim nisu to uvijek učinili, a posljedice se vide i danas. Ranije ovog mjeseca dvojica muškaraca poginula su u eksploziji bombe iz Drugog svjetskog rata u stambenom području u Honiari. Prošle godine Australac i Britanac poginuli su u sličnoj eksploziji. 

Vlasti Solomonskih Otoka pozvale su Japan, SAD i druge zemlje koje su sudjelovale u bacanju bombi da naprave plan da se uklone.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije