Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJELA NAPOJNICA I PREKO KARTICE

Konobaru po novom svih deset eura napojnice, a ne samo četiri eura kao dosad

Zagreb: Filipinci Abigail i Alex zaposleni su u slastičarnici Amelie
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/5
02.01.2024.
u 19:36

Novi model fiskalizacije napojnica, koji je stupio na snagu s prvim danom ove godine, predviđa da na napojnice ostavljene karticom više nema poreza za iznos do 3.360 eura godišnje. Sve iznad toga oporezivat će se s 20 posto poreza na drugi dohodak. Vjeruje se da će ta mjera pripomoći zadržavanju djelatnika u ugostiteljskom sektoru

Do prvog dana ove godine svaka napojnica koju bi gost 'ostavio' plaćajući karticom podlijegala je porezima kao plaća i na kraju bi, recimo, konobaru od deset eura bakšiša ostalo otprilike tek četiri eura. S ovom godinom ta praksa završava, a sve napojnice u iznosu do 3.360 eura godišnje postaju neoporezive (sve iznad tog limita oporezivat će se s 20 posto poreza na drugi dohodak). Počela je, naime, primjena modela fiskalizacije napojnica na kojem je branša ustrajavala već neko vrijeme, a ideju je snažno guralo i Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK.

- Ovo je stimulirajući potez za sektor ugostiteljstva i vrlo pozitivna stvar za privlačenje i zadržavanje djelatnika u sektoru - poručila je povodom početka primjena novog modela direktorica Sektora za turizam HGK Andreja Vukojević.

Inače, napojnica se povezuje uz izdani račun te se evidentiraju podaci o iznosu napojnice i načinu njezina davanja – gotovina ili kartica. Važno je, pri tom, napomenuti da se na računu ne prikazuje iznos napojnice. Na prijavu napojnica, pak, primjenjuju se sva pravila kao i kod izdavanja računa, a prijavljena napojnica je izuzeta iz blagajničkog maksimuma.

VEZANI ČLANCI: 

- Bezgotovinska naplata napojnica donosi mnoge novosti pa zahtjeva prilagodbe i fazu uhodavanja. Zato planiramo i kampanju namijenjenu zaposlenicima u HoReCa industriji, vlasnicima tvrtki iz uslužnih djelatnosti i potrošačima s ciljem jasnog komuniciranja prednosti i mehanizama bezgotovinskog davanja napojnica. Nažalost, danas još uvijek ima ugostitelja koji zaziru od kartične naplate. Razlozi su raznoliki, od loših internetskih veza, nepovoljne provizije pa do činjenice da do sada nisu mogli dobiti napojnicu. Mnogi ugostitelji istovremeno ne percipiraju da postoje provizije i troškovi i kada se polaže gotovinu na bankomatu ili na šalteru -  napominje Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

Kako je udio bezgotovinskih oblika plaćanja u kontinuiranom porastu, očekuje se da će potrošači pozitivno reagirati na ovu novost.
- Mi kao strukovno udruženje ne potičemo jedan ili drugi način plaćanja, svjesni  smo da mnogi kolege nisu u potpunosti informirani o ovom pitanju pa smo zamolili i kartične kuće i banke za podršku. Želimo svima iz sektora olakšati provedbu i ne želimo da nam se ponovi recentni primjer iz Rumunjske, gdje je uvođenje napojnice putem kartične naplate, bez ikakve edukacije, rezultiralo odbijanjem provođenja takvih transakcija uopće -  naglašava Tabak.

Nova praksa otvara i pitanje kartičnih provizija na napojnicu i načina na koji će banke kontrolirati naplate napojnica i isplate djelatnicima. Udruženje ugostiteljskih djelatnosti namjerava otvoriti i razgovore s bankama i kartičnim kućama kako bi se smanjio dio provizije za napojnice. "Time će djelatnici biti zadovoljniji, ugostiteljima će se povećati priliv od kartica i u konačnici će imati bolje uvjete u kartičnim kućama. A, u konačnici,  bit će i manje sive ekonomije", poručuju iz Sektora za turizam HGK.

Komentara 17

PE
pežo
20:47 02.01.2024.

Dosadni ste tko želi neka daje njegova stvar. Konobari kao i mnogi drugi rade za plaču pa ako je obaveza ostavljati bakšiš onda bi to trebalo uvesti za sve koji nam urade neku uslugu odnosno za sve zaposlene-

NO
Nordik
20:15 02.01.2024.

Da li su konobari neki izuzetak ili mogu i napojnicu ostaviti med. sestri na šalteru?

BE
Beyonder
21:32 02.01.2024.

Ne kužim po čemu su konobari zaslužili napojnicu a ne npr. kuhar?? Dal kamijonđija daje napojnicu viličaristu kad mu natovari palete s ciglama ili cementom?? Dal se daje curi u dučanu koja ti pokazuje hlače i košulje??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije