Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA Ivica Kirin

Konačno veliki uspjeh policije

obz-02-txt.jpg
import
12.05.2006.
u 19:01

Uhićenje osoba koje se sumnjiče za brutalna i krvava lanjska razbojstva u Fini i na Drvinju nesumnjivo su jedan od najvećih uspjeha hrvatske policije posljednjih godina. Jer, brutalnost demonstrirana u tim pljačkama, ponajprije lakoća kojom su počinitelji oduzeli tuđe živote, šokirala je cijelu državu.

Nova era kriminala
Ubojstvo Sokolovih zaštitara Drage Renera i Stipe Mušana mnogi su smatrali početkom ere novog i brutalnijeg kriminala kakav dotad u Hrvatskoj nije postojao. Stekao se dojam da se tom krvavom kriminalu premalo plaćena, neopremljena i ispolitizirana policija, u javnosti često percipirana kao nesposobna, nije u stanju suprotstaviti.

Takva percepcija policijskog rada i ne čudi kad se zna da nijedna likvidacija s mafijaškim predznakom, bombaški napad ili velika pljačka nisu dobili policijsko-sudski epilog. Bez obzira na to je li razlog tome bio nedostatak dokaza, traljavo provedena istraga ili nedostatak političke volje za obračun s kriminalom, činjenica je da mnogi počinitelji nisu privedeni pravdi.

U takvoj situaciji izjave policijskih čelnika, prije svega ministra Ivice Kirina, da je policija u stanju boriti se s kriminalom i kriminalcima često su zvučale i smiješno. No, uhićenje brutalnih razbojnika pokazuje da Kirinova vjera u sposobnost njegovih ljudi očito nije bila isprazna. Jer, slučaj Fina jedna je od najopsežnijih policijskih istraga posljednjih godina. U sedam mjeseci ispitano je oko 2000 ljudi, obavljena su brojna vještačenja, pomoć je tražena i od Interpola i policija susjednih država.

Sedam mjeseci policija je u tišini prikupljala dokaze i informacije i plela mrežu oko počinitelja. Sve što je činila javnosti se činilo nedostatnim, jer tražila se zadovoljština za nevine žrtve pale u brutalnom pljačkaškom pohodu. Tražilo se pravo i pravda, a hoće li biti zadovoljena, vidjet će se ako osumnjičeni sjednu na optuženičku klupu. Jer, upravo ta zadovoljština ovisi o kvaliteti dokaza koje je policija prikupila.

Nova mafija
Slučaj pljačke u Fini mogao bi u budućnosti postati neki novi "proces desetljeća", poput svojedobno suđenja tzv. zločinačkoj organizaciji. No, u priči o zločinačkoj organizaciji samo je deklarativno demonstrirana volja za obračun s kriminalom. Za ministra Kirina i, kako on često voli reći, njegove policajce slučaj Fina ne smije biti kraj obračuna s kriminalom. U policijskom poslu, kao u bilo kojem drugom, ne živi se od slave, lovorika.

Javnost traži rezultate, nju ne zanimaju isprazne priče. Ovom obradom policajci kojima je Kirin na čelu pokazali su da su ipak sposobni za obračun i s kriminalnom elitom. No, da bi u njihovu sposobnost povjerovala i javnost, ipak je potrebno puno, puno više od jedne obrade, bez obzira na to koliko ona velika i uspješna bila.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije