Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI TERMIN NEPOZNAT

Konačna odluka: Esej iz hrvatskog jezika se neće pisati 16. svibnja

Državna matura
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
01.04.2020.
u 11:52

Koji je novi termin i kada će se pisati matura još uvijek nije poznato, naime te odluke Ministarstvo i ne može donijeti sve dok epidemiološka slika zemlje ne bude zadovoljavajuća...

Esej iz hrvatskog jezika neće se pisati 16. svibnja - potvrdila je to ministrica Blaženka Divjak u svom obraćanju svim ovogodišnjim maturantima.

Koji je novi termin i kada će se pisati matura još uvijek nije poznato, naime te odluke Ministarstvo i ne može donijeti sve dok epidemiološka slika zemlje ne bude zadovoljavajuća... 

- Svaka moja odluka, ali ne samo moja, nego i druge odluke koje se donose kako kod nas, tako i u svijetu, ovisi o procjeni stručnjaka i o epidemiološkoj situaciji. Naravno, vodim računa ne samo o tome da vi ne budete zakinuti, nego i o europskom kontekstu, odnosno da vi niste zakinuti u odnosu na vaše europske kolege. Naravno, sad je dosta teško vidjeti koje je najbolje rješenje, međutim, treba osigurati, a to je i moja namjera i moj cilj, da ova godina završi regularno, a ne kao što neki zagovaraju da se ta godina ponavlja. Jer ako bismo nekontrolirano ukinuli državnu maturu, to bi zapravo značilo da gimnazijalci nisu završili svoje srednjoškolsko obrazovanje. Za takvo nešto potrebno je doći sa Zakonom u Sabor i promijeniti ga. Što se tiče različitih informacija o tome da bismo umjesto državne mature mogli provesti prijamne ispite na fakultetima – to neće biti moguće. 

Jer ako je epidemiološka situacija takva da se ne može održavati državna matura, još manje je moguće da vi putujete diljem cijele Hrvatske i na različitim fakultetima polažete prijamne ispite. - poručila je maturantima ministrica Divjak tako ujedno odgovarajući na pitanja koja su joj upravo postavljali maturanti.

Kako je kazala ministrica tek sredinom svibnja znat će se sa sigurnošću kada će se održati državna matura.

- Moj je cilj da nitko od vas ne ostane zakinut, i dalje ću odluke donositi baš tako da svi imate jednake prilike- poručila je ministrica učenicima.

VIDEO Ivica Lovrić o higijenskom standardu u školama

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije