Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ-HSP AS-HSLS

"Komunalni doprinos smanjit ćemo na svega 1 kunu"

koalicija HDZ-a u Slavonskom Brodu
Ivica Galovic/PIXSELL
15.05.2013.
u 17:16

'Time bi, po njihovom izračunu pojedina domaćinstva koja legaliziraju svoje nezakonito izgradjene objekte uštedjela od 6-8 tisuća kuna ovisno o veličini građevine'

Svega nekoliko dana prije lokalnih izbora stranke i kandidati u javnost odašilju svoje \"glavne adute\".Tako je danas na tiskovnoj konferenciji u Slavonskom Brodu iz stožera HDZ-ove koalicije HDZ-HSP AS-HSLS -\"Svi zajedno za Brod\", potencijalim biračima upućena primamljiva predizborna poruka i obećanje što ga građani koji legaliziraju svoje objekte upravo i žele čuti iz usta brojnih kandidata, a eventualna provedba direktno bi unijela \"poboljšanje stanja\" u njihove već ionako osiromašene kućne budžete. Dragan Jelić (HDZ), kandidat za gradonačelnika Slavonskog Broda, kojem je predizborni slogan \"Rezultati, a ne obećanja\", danas je novinarima priopčio kako su stranke te koalicije donijele čvrstu odluku da će nakon sto im građani ukažu povjerenje već na prvoj sjednici Gradskog vijeća smanjiti komunalni doprinos za legalizaciju objekata na jednu kunu po kubnom metru.

Time bi, po njihovom izračunu pojedina domaćinstva koja legaliziraju svoje nezakonito izgradjene objekte uštedjela od 6-8 tisuća kuna ovisno o veličini građevine. -Ovaj prijedlog odnosi se za sve one građane koji nemaju Izvršno rješenje o izvedenom stanju do datuma stupanja na snagu Izmjene odluke o komunalnom doprinosu. Zakon o legalizaciji nezakonito izgrađenih građevina donesen je u nepovoljnom trenutku za građane od kojih se očekuje znatno izdvajanje sredstava iz kućnog budžeta. Zato želimo našim sugrađanima pružiti priliku da s manje novca legaliziraju svoje objekte.

Gradonačelnik i načelnici mogu predložiti svojim Općinskim odnosno Gradskim vijećima izmjene Odluke o komunalnom doprinosu i time smanjiti njegov iznos. Nakon lokalnih izbora Grad Slavonski Brod može izmijeniti Odluku o komunalnom doprinosu već na prvoj sjednici Gradskog vijeća i tako smanjiti komunalni doprinos za obiteljske, dvorišne i manje poslovne zgrade na 1kunu. To bi svakom kućanstvu koje ima nezakonito izgrađen objekt uvelike umanjilo ukupan iznos koji moraju izdvojiti za legalizaciju. Kako bi građani dobili što prije tražene dozvole, potaknut ćemo Upravni odjel za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša na veću efikasnost i učinkovitost. Zakon o legalizaciji ne daje mogućnost prolongiranja roka za legalizaciju jer je zadnji termin za podnošenje zahtjeva 30.6.2013.g. U tom kratkom vremenskom periodu očekuje se da se legaliziraju zgrade koje su se gradile kroz razdoblje od 40-tak godina, a nameti za legalizaciju su daleko veći u odnosu kakvi su bili kada su se ti objekti gradili. Npr. za dvorišne objekte do 90.-tih godina dovoljno je bilo priložiti kopiju plana, urbanističke uvjete i dobiti potrebnu dozvolu.

Danas za isto treba platiti geodetski snimak, snimak izvedenog stanja, dio projektne dokumentacije, platiti kaznu, komunalni, te vodni doprinos. Građani su dobili 5 nameta koji u ovisnosti o mjestu izgrađene zgrade terete vlasnike da izdvoje minimalno 10 do 20 tisuća kuna. Nije istina da je raspuštanje Gradskog vijeća krivo za ne donošenje ovakve odluke. Da je aktualni gradonačelnik htio umanjiti komunalni doprinos imamo je vremena godinu i pol dana od stupanja Zakona na snagu predložiti tu odluku Gradskom vijeću. Nažalost, on to nije htio učiniti - istaknuo je Dragan Jelić, kandidat HDZ-a, HSP-a AS i HSLS-a za gradonačelnika Slavonskog Broda.

>>Gotovo 350 članova HSP AS iz Gradišta prešlo u HSP!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije