Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAN B

Kompromis za Grčku: 30 posto manje štednje

Yanis Varoufakis
Foto: Reuters/PIXSELL
10.02.2015.
u 17:20

Više novca
 – Umjesto 3 Grčka mora ostvariti samo 1,5 % suficita da bi pokrenula reforme

Oko 30 posto reformi i mjera štednje koje je Trojka zahtijevala od Grčke moglo bi biti zaboravljeno, a preostalih 70 posto nastavljeno i provedeno u mandatu Syrizine vlade. To je sukus novog, kompromisnog plana s kojim ministar financija Yanis Varoufakis planira doći na sutrašnji izvanredni sastanak Eurogrupe u Bruxellesu.

Prema neslužbenim informacijama, Europska komisija bi, umjesto grčke vlade, formalno zatražila produljenje programa pomoći za Grčku i nakon njegova formalnog isteka 28. veljače. Nakon što su u ponedjeljak financijska tržišta reagirala panično u strahu od mogućeg izlaska Grčke iz eurozone, danas su isti pokazatelji krenuli pozitivnijim smjerom, upravo na valu vijesti da bi se ipak mogao postići kompromis.

 

Okrenut će se drugim izvorima financiranja – SAD-u, Rusiji i Kini

Jedan od važnih dijelova kompromisa je smanjenje obveze da Grčka ima primarni proračunski suficit (tj. da, ne računajući rashode na ime plaćanja kamata na javni dug, u proračunu ima više prihoda nego rashoda). Sada Grčka ima obvezu da to bude na 3 posto, a po kompromisnom prijedlogu to bi bilo 1,5 posto, što znači više novca za ispunjavanje Syrizinih predizbornih obećanja. Onih 30 posto reformi i mjera štednje koje su ranije dogovorene s trojkom bile bi, nakon odbacivanja, nadomještene s novih 10 reformskih mjera Syrizine vlade.

 

No, tek će se sutra vidjeti podržavaju li takav kompromisan prijedlog ministri financija država euro zone koji sjede u Eurogrupi. Grčki ministar Varoufakis rekao je danas u Ateni kako je “danonoćno”, vrlo često i do 6 ili 7 ujutro, sa svojim timom radio na kompromisnom rješenju koje bi izgledalo kao da zadovoljava sve strane

Ako Grčka ne postigne dogovor o restrukturiranju svoga duga s eurozonom, okrenut će se drugim izvorima financiranja – SAD-u, Rusiji i Kini. To je u intervjuu grčkoj televiziji kazao Panos Kammenos, grčki ministar obrane.

>>Pitanje dana kada će Grčka odbaciti euro

 

>>'Grčka želi, ali ne može servisirati svoje ogromne dugove'

 

Komentara 10

MA
maverick7
17:29 10.02.2015.

Investitori navalite! Imate jedinstvenu priliku da ostane bez svojih novaca!

L0
luena 01
18:18 10.02.2015.

Grci e znaju nist drugo nego samo jedno ,zaduzivat se i onda reci ,necemo vartit dugove.... Okrecu se drugima za kredite pa dobro trazite dobit ce te ali pod kojim uvjetima.... tko ce svoj novac investirat u propalu drzavu iu i tako "moralne" neplatise...

BJ
bijeda-jad
18:42 10.02.2015.

Od 10 miliona stanovnika imali su 1 milion državnih radnika ,sa 45 Godina išli u mirovinu uz otpremninu između 100.000€ -150.000€ i sad bi da tako nastave,NEKA slobodno napuste EU i puno sreće sa Rusima !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije