Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AGRESIVNA PACIJENTICA

Komora medicinskih sestara najoštrije osudila novi fizički napad na medicinsku sestru

Ilustracija
Miranda Cikotic/PIXSELL
14.04.2018.
u 10:44

Agresivna pacijentica smirila se tek dolaskom policije koja je napravila zapisnik o napadu, a medicinska sestra je zbog ozljeda, zadobivenih prilikom napada, upućena na bolničku obradu, stoji u priopćenju.

Hrvatska komora medicinskih sestara u subotu je najoštrije osudila najnoviji verbalni i fizički napad pacijentice na medicinsku sestru i liječnicu koji se dogodio u četvrtak, 12. travnja oko podneva u jednom od zagrebačkih domova zdravlja.

U priopćenju su naveli kako je pacijentica, iako ju je medicinska sestra zamolila da pričeka u čekaonici, silom samovoljno ušla u liječničku ordinaciju u kojoj je drugi pacijent bio na obradi.

Nakon što su je i medicinska sestra i liječnica ponovo zamolile da izađe i pričeka u prostoriji ispred ordinacije, nezadovoljna pacijentica počela je verbalno vrijeđati medicinsku sestru, a potom ju je i fizički napala, pogodivši je tvrdim predmetom. Potom je bacila na pod dio inventara ordinacije i telefonski aparat sa stola liječnice.

Agresivna pacijentica smirila se tek dolaskom policije koja je napravila zapisnik o napadu, a medicinska sestra je zbog ozljeda, zadobivenih prilikom napada, upućena na bolničku obradu, stoji u priopćenju.

Predsjednica Komore Slava Šepec naglasila je da je nedopustivo takvo ponašanje prema medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima - napadnuta medicinska sestra je ozlijeđena te ona, kao i liječnica, osjećaju strah izazvan verbalnim i fizičkim napadom, prijetnjama te lupanjem i uništavanjem imovine Doma zdravlja.

"Fizičko i verbalno nasilje nad zdravstvenim djelatnicima postalo je gotovo uobičajeno, a kako su medicinske sestre prve u kontaktu s pacijentima i prve su izložene njihovom nezadovoljstvu i agresiji, najčešće su i prve na liniji napada. Bilo koji oblik nasilja smatramo nedopustivim i smatramo nužnim suprotstaviti mu se odgovornim ponašanjem, koje podrazumijeva prijavu događaja i sankcioniranje počinitelja", istaknula je Šepec.

Iz Komore medicinskih sestara poručili su kako se zalažu za osiguranje uvjeta rada koji će medicinskim sestrama omogućiti skrb o pacijentima na profesionalan način i bez izlaganja bilo kakvim oblicima nasilničkog  ponašanja. Stoga će, kažu, i dalje tražiti izmjene Kaznenog zakona tako da se napad na medicinske sestre i sve druge zdravstvene djelatnike tretira kao napad na službenu osobu, odnosno da ih se zaštiti jednakopravno kao i druge službene osobe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentara 8

AE
Aedes2017
11:30 14.04.2018.

Sva neimaština , svi deficiti i pomanjkanje lječnika naj više će pogoditi medicinske sestre i službu Hitne pomoć .Oni su prvi u dodiru s bolesnima i unesrećenima.Ako Ministarstvo imalo želi zadrżati ovaj niski nivo zdrav. njege m o r aa povisiti plaće svim zravstvenim radnicima.

RI
risingsun
14:28 14.04.2018.

Agresija prema bilo kome je apsolutno neprihvatljiva, medjutim nismo culi stranu agresivne pacijentice. Ima slucajeva gdje se upravo medicinske sestre ponasaju neprimjereno prema pacijentima ne pokazajuci ni minimum empatije niti osnovne kulture. Neke medicinske sestre su zalutale u tu profesiju, jer odnos prema pacijentima im je bahat i osoran sto bi takodjer trebalo rezultirati sankcijama.

DE
deda1234
13:49 14.04.2018.

Usudujem naoad ali sva sreca da je pacientica...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije