Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oproštaj od poginulog skupnika

Središte za međunarodne vojne operacije nosit će ime Josipa Briškog

Komemoracija skupniku Josipu Briškom u Ministarstvu obrane RH
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/52
26.07.2019.
u 18:49

Cijela zemlja tuguje za mladićem koji je ubijen u napadu bombaša u Afganistanu

Obitelj i cijeli državni i vojni vrh Hrvatske dostojanstveno su i s vojničkim počastima dočekali danas lijes s tijelom vojnika Josipa Briškog koji je poginuo u Afganistanu. Iz dalekog Bagrama poletio je, praćen nekolicinom svojih suboraca, u američkom transportnom avionu C-17, a ispratio ga je zapovjednik NATO-ove misije “Resolute Support” general Austin Scott Miller, dakle uz najveće počasti tamošnjeg zapovjedništva.

Na zagrebačkom Plesu, bez nazočnosti novinara i kamera, prema želji obitelji poginuloga, Briškoga su potom preuzeli pripadnici njegove Bojne za specijalna djelovanja i prenijeli ga kroz počasni vod.

Video: Komemoracija skupniku Josipu Briškom

Život posvetio domovini

Ime skupnika Josipa Briškoga ostat će u pamćenju Hrvatske vojske i kolektivnom pamćenju hrvatskog naroda, kao što je to bio slučaj i s prvim poginulim u Domovinskom ratu Josipom Jovićem. Drugi Josip, Briški, poginuo je tisućama kilometara daleko od Hrvatske, no i on će, kao prvi poslijeratni pripadnik HV-a koji je stradao u borbenim okolnostima, u Hrvatskoj biti zauvijek zapamćen.

Video: Tijelo Josipa Briškog stiglo je u Hrvatsku

Tijelo su na Plesu dočekali i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske. Nazočili su i predstavnici zemalja članica NATO-saveza, SAD-a, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije.

Minutom šutnje te obraćenjem predsjednice Grabar-Kitarović, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića te načelnika Glavnog stožera OSRH Mirka Šundova u Ministarstvu obrane održana je i komemoracija s mnogo vojnih počasti, ali i nabijena emocijama. Ministar Krstičević u vrlo je emotivnom istupu Briškoga svrstao u domovinu na nebu, gdje koračaju naši najveći junaci Domovinskog rata.

– Josipe, hvala ti za vjernost domovini Hrvatskoj i beskrajnu odanost Hrvatskoj vojsci. I čvrsto vjerujem da nas čuvaš i štitiš iz vječne domovine koja je na nebu. Zauvijek ćeš biti u mislima i srcima svakog hrvatskog vojnika, a tvoja obitelj, tvoj sin i supruga, nikada neće ostati sami. Uz njih će uvijek biti Hrvatska vojska – rekao je Krstičević. I još je jednom zahvalio pokojniku što je “postavši pripadnikom HV-a, nastavio hodati putem kojim su hodali hrvatski branitelji, putem mira i slobode te je živio i radio prema idealima za koje su se oni borili u Domovinskom ratu”.

Komemoracija skupniku Josipu Briškom u Ministarstvu obrane RH
1/20

Predsjednica Grabar-Kitarović rekla je da je poginuli Briški imao “ljudske vrline pravog domoljuba, prijatelja i čovjeka koji nije želio postati ni ostati prosječan”.

– Izabrao je najteži put. Život je posvetio služenju Hrvatskoj, spreman bilo gdje stati u obranu domovine. Pitamo se zašto nas najbolji napuštaju prvi. Odgovor nadilazi sposobnosti ljudskog rasuđivanja. Svaki dan njegove službe potvrđuje odanost domovini, njegovu ljudsku dobrotu. U Afganistanu je ljudima pružio trunku nade u bolju budućnost. Podmukli napad ga je zaustavio. Ostaje praznina, ali Josip će uvijek biti među nama – kazala je predsjednica, dodajući da je Josipova duša u društvu duša hrvatskih ratnika.

Sutra će biti pokopan

General zbora Mirko Šundov rekao je da je, kada je primio vijest o smrti Josipa Briškog, osjetio strašan gubitak i tugu.

– Njegov odlazak sve nas je duboko potresao. Danas Hrvatska tuguje za svojim mladim sinom – kazao je Šundov i naglasio da je Josip izgubio svoj mladi život obavljajući dužnost, “radeći posao koji je toliko volio jer poziv vojnika specijalca mogu raditi samo najbolji i s puno ljubavi”.

Josip Briški bit će pokopan uz vojne počasti danas na groblju Markovo Polje u Sesvetama. Njemu u čast Središte za međunarodne vojne operacije u Rakitju bit će preimenovano u Središte za međunarodne vojne operacije “Josip Briški”.

Video: Tijelo Josipa Briškog stiglo je u Hrvatsku

 

 

 

 

 

 

Komentara 155

BL
Bljakonja
09:05 26.07.2019.

"Na Plesu organiziran svečani doček"...koji nepismeni idiot moraš biti, da to uopće pomisliš...a kamoli napišeš...

B2
bordon 2
11:06 26.07.2019.

Bit će ovoga i u Hrvatskoj. ''Naši'' Sirijcima u Sisku pripremaju 50 stanova, a njihova islamska Braća po svjetu počela ubijati i Hrvatske vojnike u mirovnoj misiji. Naši beskičmeni političari gledaju samo svoje interese i slušaju stranog gospodara. Narod šuti.

RI
Rintintin
09:32 26.07.2019.

Sucut obitelji i vjecna mu slava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije