Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spor oko cijene

Komadina: Ulaznica od 20 kuna za PP Učka nije previsoka

Park prirode Učka
Tomislav Miletić/Pixsell
28.04.2014.
u 15:21

Jedinice lokalne samouprave u kojima se prostire ovaj park prirode trebale bi se dogovoriti oko uvođenja naplate ulaznica, no neki opatijski vijećnici već poručuju da su protiv naplate

Iako kaže da nije pobornik plaćanja ulaznica za korištenje Parka prirode Učka, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina drži da cijena od 20 kuna nije visoka te je stranim posjetiteljima takva praksa uobičajena.

Jedinice lokalne samouprave u kojima se ovaj Park prirode nalazi trebale bi postići zajednički dogovor, dodaje Komadina. Opatijski vijećnik Ernie Gigante Dešković protivi se naplati, zbog čega se nedavno oglasio i priopćenjem.

Uvjeren je kako se ne radi o simboličnoj napati, jer platiti 20 kuna za šetnju koja je do jučer bila besplatna još je jedan nepotreban namet. Ukoliko PP Učka ima financijskih problema, a žele zadržati standard ustanove, Gigante Dešković predlaže da povećaju ponudu i tako ostvare veći prohod ili pak zajedničkim snagama dviju županija, općina i grada na koje se PP proteže, dođu i do europskog novca.

- Nije zadržavanje standarda sveta krava, jedno od rješenja je i smanjenje standarda, recimo smanjenje plaća zaposlenima. Jasno je svima da su to strašne mjere za radnike PP Učka, koji nisu krivi, ali nisu to ni građani. Ukoliko je netko kriv, onda je to državna vlast koja je smanjila sredstva. Budimo sasvim jasni, građani ovoga kraja su kroz raznorazne druge poreze već itekako dobro platiti svoju ulaznicu za uživaje na Učki. Državna sredstva koja dobiva PP Učka nisu ništa drugo do novca građana, i sada se još jednom od tih građana traži da plate ulaznicu. Dvaput je dvaput?, navodi u priopćenju opatijski vijećnik.

Argument - i drugi naplaćuju, pa ćemo i mi - nije nikakav argument, kaže Gigante Dešković napominjući kako je Učka specifična, jer PP Učka obuhvaća brojna naselja, nema klasične ulaze-izlaze, dio je životnog prostora žitelja toga kraja, a PP je uveden kako bi se Učka zaštitila od pokušaja devastacije i postupno njegovala i stvarala najveća opatijska zelena površina.

-Netko će sada reći, ova se naplata ne odnosi na građane Opatije i mjesta na koja se proteže PP, ali to nipošto ne znači da zbog toga treba ostati gluh i njem na nešto što je pogrešno, navodi u priopćenju opatijski vijećnik i izražava bojazan da se za nekoliko mjeseci ipak uvede naplata za sve.

>>Impresije iz Parka prirode Učka u bečkom sjedištu UN-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije