Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.11.2014. u 12:00

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a sebe želi pozicionirati kao nadstranačku osobu i integrirajući faktor

Kolinda Grabar Kitarović predstavila je svoj predsjednički program pred razdraganim simpatizerima u zagrebačkom hotelu Westin. Nakon detaljnog pregleda njezina nastupa na Kolinda.tv, uvjerio sam se da je sve bilo zapakirano u odličnu američku ambalažu (mislim da manu ne bi pronašli ni Krešimir Macan i Marko Rakar, glavni spin-doktori Ive Josipovića), ali da ni sadržaj uopće nije loš. Bio je to dosad najbolji javni nastup HDZ-ove uzdanice. Kolinda je bila sigurna, odlučna, energična i kritična, ali opet nije bila preagresivna i nametljiva. Pa i te stisnute šake imale su funkciju pokazati da ona nije samo lijepa Barbika. Posebno mi se svidio takozvani nevidljivi blesimetar s kojeg je pedeset minuta čitala govor a da netko neupućen uopće nije mogao primijetiti da ona zapravo čita. Što se tiče sadržaja, iz njega su “kolindolozi” već razabrali strategiju kampanje. Kolinda Grabar Kitarović sebe želi pozicionirati kao nadstranačku osobu i integrirajući faktor onoga što je u svom govoru nazvala “zamašnjak novog hrvatskog zajedništva”. Stoga i onako jasno, ali u isto vrijeme i odmjereno kritiziranje Ive Josipovića.

Zamjera mu da je neodlučan, popustljiv prema Vladi te da se nije dovoljno angažirao na rješavanju gospodarskih problema. I čini mi se da je tu posve u pravu. Zaista se ponekad čini da je Josipović prespavao četiri i pol godine mandata, a onda u posljednjih šest mjeseci pokušava nadoknaditi propušteno. Nije ostalo nezamijećeno da Kolinda nije osobno napadala Josipovića, što je, vjerujem, dio strategije. Jako je pazila da ne pretjera, a pogotovo da ne bude osobnih uvreda i podbadanja.

Za “vađenje crijeva” protivniku zaduženi su brojni HDZ-ovci i drugi pomagači koji će po potrebi gađati Josipovićevu Ahilovu petu. Vjerojatno će dr. Zdravko Tomac i dr. Zvonimir Šeparović prozivati crvenog predsjednika za veleizdaju, a Milijan Brkić pitat će se kakvim je to pravničkim akrobacijama Josipović uspio izvući novac iz blokirane Komercijalne banke te često ponavljati malo modificiranu uzrečicu Ljube Ćesića Rojsa: “Tko je zampio, zampio”. Gotovo je sigurno da je Tomislav Karamarko zadržao za sebe ekskluzivno pravo da govorio o zločincu Titu, dok će Ruža Tomašić pokušati zaustaviti prodor Milana Kujundžića, “mangupa” iz konzervativnih redova. Po potrebi će se otvarati pitanja o suđenju udbašima i spornom savjetniku Saši Perkoviću. Ne slažem se s kritičarima koji prigovaraju Kolindi da je previše zapasala s obzirom na to kakve su predsjedničke ovlasti. One nisu velike, ali ima i drugih mogućnosti da se utječe na Vladu i javno mnijenje. Kao što je papa jedan od najutjecajnijih državnika na svijetu, a nema nijednu diviziju, tako se i predsjednik sa skučenim ovlastima može prometnuti u ključnog igrača. Pogledajmo samo Josipovića iz ovih dana i onoga otprije nekoliko godina. Razlika u angažmanu i htijenju je nevjerojatna, a ovlaste su iste. Dakle, može se kad se hoće.

Najlošiji dio govora odnosi se na prosvjed branitelja. Kolinda je rekla da bi svaki dan razgovarala s njima dok ne bi riješila problem. A što ako je prosvjed branitelja jednim dijelom i pokrenut zato da se njoj pomogne u kampanji? Neki “vidovnjaci” predviđaju da bi ona na vrhuncu kampanje mogla iskoristiti svoj autoritet i “nagovoriti” branitelje da prestanu s prosvjedima. Nije ni to nemoguće.

Sve u svemu, Kolinda Grabar Kitarović nastupom u Westinu vratila je samopouzdanje i uspjela popraviti dosadašnje greške. Ostala je u igri jer je raskrčila put prema političkom centru bez kojeg je nemoguće dobiti predsjedničke izbore.

>>Josipović o programu Grabar Kitarović: 'Ne može, ne zna i neće'

>>'Kolindi Grabar Kitarović još nije jasno koje su ovlasti predsjednika'

Komentara 54

KA
Kamov
12:40 13.11.2014.

Nakon Westina dilema nema! Kolinda AS koji ima moj GLAS!

Avatar Becarina
Becarina
12:33 13.11.2014.

Drug s Pantovcaka bi nam trebao uštedjeti izbore i Kolindi dobrovoljno predati ključeve . Kolinada je nezaustavljiva.

K1
komentator_1
12:42 13.11.2014.

Kolinda nakon klizavog početka povratak u velikom stilu, tek je počela, a u usporedbi s Josipovićem je državnik koji će nas povesti! Sve nas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije