Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dva pogotka u sridu

Cijeli državni vrh u Sinju, pobjednik Alke je Frano Ivković!

Frano Ivković
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/42
04.08.2019.
u 18:57

I aktualna predsjednica svoju je kandidaturu pred prošle izbore, prije pet godina, najavila baš na Alci.

Frano Ivković (35) iz Brnaza slavodobitnik je 304. sinjske Alke. Zaposlen je u Alkarskoj ergeli kao voditelj jahanja i potkivač konja. Slavodobitnik je jubilarne 300. Alke. U prvoj utrrci pogodio je u jedan, u druge dvije u sridu i osvojio je ukupno sedam punata. Jaše na Luni. Momak mu je Mario Blajić.

Na kraju utrke i proglašenja pobjednika hravtska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović predala je Povelju RH predsjedniku VAD-a. Prisjetila se Oluje, riječi dr. Franje Tuđmana kao i zagovora Gospe sinjske.

-Zbog izvanrednog značaja za Hrvatsku, Alka zaslužuje posebno prizanje i ova povelja simboličan je izraz toga priznanja. Zahvaljujući vama, Alka nadaleko prelazi naše državne granice. Država svoje priznanje treba izraziti i trajnom skrbi u svakom pogledu – rekla je Grabar Kitarović.

U svom je govoru istaknula da možemo biti među najuspješnijim svjetskim državama, a njaviša vrijednost Hrvatske smo mi,
njezini ljudi. Predsjedničino izlaganje bilo je prekidano pljeskom.

Sinjska Alka i ove je godine bila prvorazredan politički događaj. Okupio se cijeli državni vrh: predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je i pokroviteljica Alke, premijer Andrej Plenković s gotovo svim svojim ministrima, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, velik broj veleposlanika u Republici Hrvatskoj, crkveni i vojni velikodostojnici i brojni drugi.

Frano Ivković
1/17

Očekivalo se kako će se prvi put u javnosti na istom mjestu naći troje najjačih predsjedničkih kandidata, favorita na predstoječim izborima: aktualna predsjednica Grabar Kitarović, Miroslav Škoro i Zoran Milanović, međutim, ništa od toga. Milanović iako je bio u Sinju, morao se vratiti nazad u Zagreb. Kako su rekli u SDP-u razlozi su bili privatne prirode.

Međutim, Miroslav Škoro koji je nakon alkarskih svečanosti imao koncert u Trilju, nije propustio doći u Sinj i prvi put se javno pojaviti kao predsjednički kandidat baš na Alci, gdje je i aktualna predsjednica prije pet godina prvi put objavila svoju kandidaturu.

Video - Škoro se obratio javnosti u Sinju 

Zatekli smo ga u ugodnom čavrljanju sa saborskim zastupnikom Mosta Mirom Buljem pa je prvo pitanje, logično bilo hoće li ga Most podržati u predsjedničkoj utrci.

-Ja ću biti nezavisni kandidat do kraja, a svatko onaj tko mi bude želio dati podršku, bit će dobrodošao ukoliko im se programi podudara s onim što ja tražim. Ja tražim malo ozbiljniju situaciju kada je u pitanju funkcija predsjednika države. Čovjek sam koji dolazi s posla i nemam namjeru biti na Pantovčaku fotomodel ili fikus - rekao je Škoro.

Upitan zašto zagovara veće ovlasti odgovorio je da današnji model ne valja i da je 20 godina dosta vremena da se pokazalo da nemamo sustav parlamentarne demokracije nego se sve svodi na to da šef pobjedničke stranke s koalicijama sve rješava iza četiri zida, od ministara i direktora, do radnika na naplatnim kućicama u Zagvozdu.

-To se treba promijeniti. Narod u direktnim izborima bira predsjednika države i mora imati pravo da u tom smislu bude korektiv. Predsjednik mora biti čovjek koji može davati određene inicijative, a ne samo glumiti gljivu. Takav predsjednik i predsjednički mandat me ne zanima - poručio je Škoro.

Na pitanje zašto do sada nije izašao u javnost kaže da će u sljedećih pet mjeseci predsjedničke kampanje odgovoriti
na sva pitanja te da ni na svojim koncertima ne pjeva prvo "Sude mi", ni "Milo moje", svoje najvažnije hitove. 

Komentirajući što Kolinda Grabar Kitarović još nije objavila svoju kandidaturu odgovorio je da je danas lijep i sunčan dan, pa će možda danas.

Ali, sudeći po izjavi premijera Andreja Plenkovića, predsjednika HDZ-a, predsjednica nema namjeru službeno objaviti kandidaturu ni u Sinju ni u ponedjeljak u Kninu već ćemo još čekati na taj lijepi, sunčani dan.

"Nisam doživio da će to biti sada, nego nakon Sinja i Knina. To neće biti sutra", kratko je odgovorio Plenković.

Premijer Andrej Plenković po dolasku se, kao i predsjednica, prvo se sa svojim ministrima otišao pomoliti u crkvu Čudotvorne Gospe sinjske. Zadržali su se oko pola sata. S premijerom se našalio sinjski gvardijan fra Ante Čovo koji mu je rekao da klekne i moli. Njih dvojica su veliki prijatelji. Premijer će doći u Sinj i na Veliku Gospu. 

Frano Ivković
1/15

Novinarima je po izlasku iz crkve komentirao Škorino traženje većih predsjedničkih ovlasti.

- Sjećate li se tko je zadnji tražio povećanje predsjedničkih ovlasti i mijenjanje Ustava? Ivo Josipović. Svi znamo kako je prošao na predsjedničkim izborima – poručio je Plenković.

U Sinju je s kolegama bio i predsjednik SDP Davor Bernardić. Nije htio baviti se pitanjima predsjedničkih izbora.

-Ja nisam jedan od tih koji će Sinjsku alku koristiti u predizborne svrhe. Sve što želite pitati o predsjedničkim izborima, pitat ćete našeg kandidata – poručio je. 

Vilibor Sinčić sa suradnicima također je pratio alkarska nadmetanja kao i Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a. Osim Škore, u Sinju je bio Tomislav Panenić, također nezavisni kandidat za predsjednika RH. Bio je u društvu Ante Pranića. Obojica su izbačeni iz Mosta.

Inače, političari vole Alku. Među prvima je na sinjskom trgu uočen vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, dugogodišnji prijatelj Sinja i Sinjske alke koja je čak gostovala u Vukovaru. Stoga ne čudi što je upravo on dobio najveći pljesak. 

 Došli su brojni gradonačelnici, među njima naročito toplo je dočekan Milan Bandić, veliki sponzor Alke.

Akarski vojvoda Boško Ramljak u svom se govoru osvrnuo na aktualno stanje u Hrvatskoj.

-Stanje nije idealno. Ključne infrastrukturne objekte grade starni radnici, hrana se ne proizvodi, nego uvozi iz cijelog svijeta. Poštovana i draga hrvatska mladosti na privremenom radu širom svijeta kao dva puta ranjeni hrvatski branitelj u ime svih onih koji su branili i oslobodili Hrvatsku, preklinjem vas da nikad ne prestanete razmišljati o povratku i da se vratite – poručio je s Alke Boško Ramljak.

I nakon Alke, nadmetanje se nastavlja. U obližnjem Trilju koncert će održati Miroslav Škoro, a na splitskoj Rivi Marko Perković Thompson. Kalkuliralo se da će na Thompsona doći i predsjednica, ali ona je to opovrgnula. Kaže da ne može iako bi rado. Naime, u to će vrijeme u Kninu održati primanje uoći Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Komentara 71

DU
Deleted user
12:30 04.08.2019.

Milanoviću je mjesto na Vučićevom mitingu o oluji

OK
okolo
13:24 04.08.2019.

nije htio ni čestitat prvoj hrvatskoj predsjednici... ismijavao je instituciju predsjednika.. ..ima li imalo obraza, kandidat za predsjednika?

BA
barbaizamerike
15:26 04.08.2019.

Zoki se vraca u Zagreb sigurno mu nesto puklo Mozda cijev?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije