Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sabor u 2013.

Doznajte koji je zastupnik najviše govorio, a koji potrošio!

josip leko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.12.2013.
u 12:10

Vukšić iz Hrvatskih laburista najviše se javljao za riječ, čak 968 puta, a predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko tek četiri puta u dvije godine.

Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista najaktivniji je saborski zastupnik u mandatu ove vlade sa 968 javljanja za riječ, a slijede ga HDZ-ov Ivan Šuker, HDSSB-ov Boro Grubišić, HDZ-ov Josip Borić te njegov stranački kolega Branko Bačić. Na samom su dnu ljestvice SDP-ovi Darko Ledinski, Josip Vuković i Marijana Živko te Željko Kerum koji se za riječ nisu javili nijednom u posljednjem, sedmom sazivu Sabora. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko javio se, recimo, četiri puta u dvije godine.

HDZ-ovi zastupnici u posljednje su dvije godine dobili najviše stegovnih mjera, 14 opomena i osam oduzimanja riječi, slijede ih SDP-ovci s pet opomena i četiri oduzimanja riječi, pa HDSSB-ovci s pet opomena.

Od početka godine zastupnici su se za riječ javili više od deset tisuća puta, no najviše za replike te odgovore na replike.

– To je pokazatelj koji govori da se manje raspravljalo tematski, odnosno problemski. Najčešći oblik replika koristi se i prema vlastitom klubu, to građane zbunjuje i govori nešto o zloupotrebi replike – komentirao je predsjednik Sabora Josip Leko te dodao kako se primjećuje i da su zastupnici trostruko aktivniji u jutarnjim raspravama, što znači, primijetio je, da "jako prate koliko je njihova riječ dostupna biračima".

Od početka godine održano je pet sjednica u trajanju od 110 dana, odnosno više od 790 sati tijekom kojih su raspravljene 482 točke dnevnog reda, doneseno je 308 zakona, od čega 252 po hitnom postupku. Jednoglasno ih je doneseno 157, a šest prijedloga zakona oporbenih stranaka je odbijeno. Tijekom aktualnih prijepodneva postavljeno je 155 zastupničkih pitanja, a još 325 ih je upućeno u pisanom obliku.

Od siječnja do 15. prosinca bez troškova za plaće saborski su zastupnici stajali hrvatske građane 9,05 milijuna kuna. HNS-ov Boris Blažeković i dalje drži prvo mjesto mjesto po troškovima s potrošenih 182.197 kuna, a to može zahvaliti funkciji predsjednika izaslanstva Sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a zbog čega mora često putovati u inozemstvo. Ponovno ga slijede HDZ-ov Frano Matušić koji na sjednice Sabora putuje iz Dubrovnika, pa mu je za troškove isplaćeno 167.128 kuna te HDZ-ov Ante Babić iz Imotskog čiji su troškovi iznosili 145.191,24 kune.

– Sabor je u cjelini ostvario svoju ustavnu zadaću, osigurao stabilnu demokraciju i zaštitu ustavnih vrijednosti vladavine prava i trodiobe vlasti. Važna je zadaća Sabora stalno propitkivanje ili podupiranje politika Vlade. Obje su zadaće ostvarene, u skladu s ustavnim ovlastima Sabora i okolnostima u državi – rekao je predsjednik Sabora Leko, koji ne zna zašto građani sve manje vjeruju toj visokoj instituciji, pogotovo jer je Sabor strukturiran točno onako kako su građani željeli.

– Građani očekuju da im Sabor osigura bolji standard i to je razlog nezadovoljstva, jer se to ne ostvaruje dinamikom koju bismo željeli mi u Saboru i koju građani očekuju. Manje je važno da su zastupnici stalno u sabornici, a važnije je da proučavaju zakonske projekte i izvješća nego da sjede u Saboru, ako tema nije u području njihova interesa – vjeruje Leko koji je i dalje protiv uvođenja sankcija zastupnicima koji ne dolaze redovito na sjednice ili onih koji nisu aktivni.  

Ključne riječi

Komentara 11

AN
andrijacenko
12:52 19.12.2013.

Dragutin Glavina (SDP) iz Preloga, Medjimurje,se nije javio niti jedan put. Pravi medjimurski dudek.

HO
hordubal
13:00 19.12.2013.

pa što ako se javio tisuću puta ako je samo gluposti govorio i prodavao demagogiju, zapišite do čega pozitivnog je doveo svojim javljanjima

FL
feliks.lorenz.33
14:15 19.12.2013.

Poštovani g. predsjedniče Sabora, Ja imam samo jedno pitanje: Postoji li u svijetu ali i u Hrvatskoj poslodavac ili poduzetnik, koji bi svom zaposleniku isplaćivao plaću visine one koju imaju "Vaši" sabornici - za stotinjak radnih dana godišnje i too u zemlji u kojoj radnici mjesecima, a ponekad i godinu dana ne primaju plaću ni uplaćene doprinose za svoj pošteni rad - pa i prekovremene sate rada? Kakve su mirovine tih poštenih radnika? A kakve mirovine za stotinu i nešto dana rada imaju "Vaši" puleni? A građani h moraju trpjeti cijele četiri godine a neke i po nekoliko mandata? A Vi ste zadovoljni radom Sabora? Šteta što niste njihov poslodavac i da ih morate plaćati iz svoga džepa. Nadam se, da će jednom građanima odgovoriti i na to pitanje. Na temelju čega onda očekujete poštovanje članova Sabora u kome svaka stranka želi "prodati" svoju stranačku politiku vrijeđajući kolege drugih stranačkih pripadnosti- umjesto zajedničkih napora da ova zemlja napreduje, s građani (koji su platili najvišu cijenu za njen ustroj) žive dostojnood svoga rada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije