Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRAČUNALA PLATFORMA

Koliko bi dugo trebali raditi za svoju nekretninu u Njemačkoj? 'Cijene su gore od bilo koga u EU'

Novogradnja - započelo zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita
Sanjin Strukic/PIXSELL
03.04.2023.
u 20:47

Da bi posjedovali svoju nekretninu u Njemačkoj, za nju bi Nijemci trebali raditi i do 14 godina ako svoju cijelu neto plaću ostavljaju samo za tu svrhu

Brojnima je želja živjeti u inozemstvu, a posebice u Njemačkoj zbog tamošnjeg životnog standarda. S time dolazi i želja kupovine vlastite nekretnine, što je u nekim slučajevima gotovo pa i nemoguće. Da bi posjedovali svoju nekretninu u Njemačkoj, za nju bi Nijemci trebali raditi i do 14 godina ako svoju cijelu neto plaću ostavljaju samo za tu svrhu, procjene su online platforme za stambene i poslovne nekretnine Immoscout24. 

Naime, platforma je tako za ocjenu prvo prikupila prosječne tražene cijene trosobnog stana od 80 kvadrata stambene površine te prosječne opremljenosti. Nakon toga podijelili su tu svotu s prosječnim godišnjim neto prihodom kućanstva tražitelja nekretnine u Njemačkoj.

Da bi kupili stan od 80 kvadratnih metara, prenosi Fenix Magazin, u prosjeku se mora raditi do 11 godina. - Pod uvjetom da se cjelokupni neto prihod kućanstva ulaže u nekretninu - navode s platforme. Želi li netko pak kupiti stan u novim zgradama, raditi se za njega mora i do 14 godina. 

Cijene su nešto stabilnije kada se ode u savezne države te primjerice Bavarsku i Baden-Württemberg gdje se pak mora najduže raditi za vlastiti dom po 5,7, odnosno 6,1 godinu. Još bolje je u Saskoj gdje se radi 3,1 godinu, Saskoj-Anhaltu 2,9 godinu te Tiringiji 3,1 godinu. U metropolama je prosječni prihod kućanstva veći nego u saveznim zemljama, no zato su tražene cijene znatno veće. Želi li tako netko kupiti nekretninu u Münchenu, morat će raditi 11,2 godine, dok se za Frankfurt traži 9,6 godina i 9,4 godine u Stuttgartu.

- Njemačka je lošije pozicionirana od gotovo bilo koje druge zemlje u Europi. Posebno u kontekstu povećanih troškova financiranja i usporene novogradnje, sada se mora promicati više vlasništvo na nekretninama u Njemačkoj - upozorava na ove podatke Gesa Crockford, direktorica Immoscout24.

>> VIDEO Kako će raditi veliki trgovački lanci tijekom blagdana?

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije