Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTRIGANTNO OKUPLJANJE

Kolakušić, Lovrinović i Sinčić osnovali novu stranku, ima znakovito ime

Mislav Kolakušić, Ivan Lovrinović i Ivan Vilibor Sinčić
Foto: Pixsell
1/6
09.02.2024.
u 11:12

Pojedinosti o novoj stranci nisu se mogle od utemeljitelja doznati, ali jedan detalj potvrđuje da je osnovana.

U subotu je osnovana hrvatska stranka Pravo i pravda, doslovan prijevod imena izrazito desnog poljskog PiS-a koji vodi Jaroslaw Kaczynski, a utemeljili su je Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Lovrinović, javlja Novi list.

Pojedinosti o novoj stranci nisu se mogle od utemeljitelja doznati. Naime, Kolakušić ne komunicira s hrvatskim medijima otkako je 2019. u Europskom parlamentu, Sinčić nije odgovarao na upite Novog lista, a Lovrinčević je prekinuo razgovor uz opasku "Ne moramo ni o ovom".

Ali, PiP je definitivno osnovan, potvrđuje to i jedan detalj u Startmetar 2024. projekciji, anketi koju su napravili ljudi bliski Kolakušiću. U njoj se Kolakušić pojavljuje pod egidom Pravo i pravda i prognozira se da bi ta stranka mogla s 5,9 posto glasova osvojiti zastupnički mandat u Europskom parlamentu.

Da podsjetimo, Kolakušić, bivši sudac, ušao je u politiku govoreći da je on u stanju razmjerno brzo riješiti krupne hrvatske probleme, poput korupcije, uz uvjet da dobije maksimalne ovlasti. Ipak, ulaskom u Europsku parlament pozornost je preusmjerio na globalne teme. U posljednje je vrijeme Kolakušić pregovarao o suradnji s Domovinskim pokretom, kao i s još nekim manjim desnijim strankama. 

VEZANI ČLANCI:

Sinčić je također 2019. izabran u Europski parlament, ali nije mu namjera bila aktivirati mandat, nego to omogućiti nekom drugom iz njegovog Živog zida. No, u stranci je došlo do velikog sukoba jer je više kandidata htjelo konzumirati taj mandat. Naposljetku je Sinčić odlučio sam otići u Bruxelles, a Živi zid se urušio. On je 2022. rebrendirao svoju antiestablišment opciju i nazvao je Ključ Hrvatske.

Lovrinović se u političke vode otisnuo 2015., kada je na listi Mosta ušao u Sabor. S vremenom se rastao s Mostom i pokrenuo vlastitu stranku – Promijenimo Hrvatsku. U koaliciji sa Živim zidom je na prijevremenim izborima 2016. Lovrinović zadržao parlamentarni status, ali su 2020. zajednički propali. 

VIDEO Plenković: Milanović u odabiru državnog odvjetnika ne postoji

Komentara 16

LU
Ludwik
11:53 09.02.2024.

Dodatno rasturanje opozicije i demotivacija birača za izlazak na izbore, juriš na 0.9 posto, baš ono što crvenoj buržoaziji treba za lagodan ostanak na vlasti...

LI
lider
18:29 09.02.2024.

Tri neshvaćena i marginalizirana političara. Nema od toga ništa. Politika nije sama sebi svrha.

JR
Jr48
09:14 18.03.2024.

Dajte ljudima još jedan bjanko mandat u EU parlamentu i nećete ih čuti do sljedećih izbora.Kakvi likovi majketi mile. Borite se tamo u tom parlamentu za sastav Nutelle i slične stvari od velike "važnosti".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije