Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA EMISIJA: jezik je zakon

Kojim jezikom govore Srbi u Hrvatskoj?

Jezik je zakon
Foto: Vecernji.hr
1/3
14.02.2018.
u 19:37

- Srbi u Hrvatskoj govore trima standardima i nemaju jasne definicije. Prva skupina priča ekavštinom i upotrebljava ćirilicu. Druga skupina povremeno i rabi latinicu, a najproblematičnije je kada je srpski jezik jednak hrvatskom - rekao je dr. Jozić

Na Večernji TV danas je krenula nova emisija "Jezik je zakon" čiji je autor i voditelj izvršni urednik Večernjeg lista Žarko Ivković. U prvoj emisiji gost je bio dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koji je govorio na temu "Kojim jezikom govore Srbi u Hrvatskoj?"

- Srbi u Hrvatskoj govore trima standardima i nemaju jasne definicije. Prva skupina priča ekavštinom i upotrebljava ćirilicu. Druga skupina povremeno i rabi latinicu, a najproblematičnije je kada je srpski jezik jednak hrvatskom - rekao je Jozić i dodao kako se Srbi u urbanim sredinama i izjašnjavaju kao da im je materinski jezik hrvatski, a ne srpski, što je posebno bilo vidljivo prilikom jučerašnjih govora Milorada Pupovca i Saše Miloševića na Skupštini SNV-a u Lisinskom.

Pogledajte našu emisiju "Jezik je zakon":

Komentara 166

Avatar MENSA
MENSA
20:22 14.02.2018.

Sve je to bla, bla, bla....bla! U osnovi stvari stoje ovako.....Većina Srba, odnosno njihovih obitelji živi u Hrvatskoj već stotinama godina (počevšio od Prve i Druge Seobe srba pod Čarnojevićima) kada su u "bežaniji" pred Turcima uz Dozvolu Austrougarskog maonarahaa organizirano i masovno "iseljavali" na teritorije pod Austrougarskom vlašću (današnja Vojvodina, Srem, dijelovi Slavonije, Lika , Kordun, Banija i dijelovi Bosne. Ako se ti ljudi, koji dakle već stotinama godina žive na području Hrvatske ne osjećaju Hrvatima u smislu da je njihova Domovina Hrvatska (a podrijetlo ...srpsko) onda tu nešto zaista "smrdi" i radi se o nečem , najmanju ruku ...čudnom.?!¸ Radi se ili o potpunom nedostatku evolucijske prilagodbe što bi u takvo dugom vremenskom roku podrazumijevalo i potpunu i "prirodnu" i posvemašnju asimilaciju s domicilnim stanovništvom (Hrvatima) ili je u pitanju nešto drugo, a to bi se moglo opisati kao genetski predisponirana želja za supremacijom ili "prevedeno" kao "Velikosrpska ideja i ideologija" koju u sebi kao genetski kod u sebi nosi velika većina Srba...naročito u oni koji žive u u ruralnim krajevima. Pojednostavljeno, većina "urbanih Srba " smatra sebe "Hrvatima, srpskog podrijetla, a oni koji žive na selu ni sami ne znaju što su i uglavnom su po svemu vrlo, vrlo primitivni i ..."četnikoiliki". I to je sva....mudrost!

AB
abendblatt
20:04 14.02.2018.

Obzirom da je u Hrvatskoj,sluzbeni jezik hrvatski a pismo latinica,mislim da se svaki gradjanin Hrvatske mora sluziti Hrvatskim jezikom i latinicnim pismom,logicno.

DU
Deleted user
19:58 14.02.2018.

Kad ti je država u tri točke onda se baviš kakvoćom vibratora iz Kine, kako se jezikom Srbi služe pri oralnom zadovoljavanju itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije