Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALITIČAR O VOJNOJ OBVEZI

'Kod nas je normalno da umirovljenici govore da bi vojska trebala prisilno odgajati mlade kao u Jugoslaviji'

Koprivnica: Hrvatska vojska i MUP, ilustracije
Foto: Marijan Susenj
1/6
22.01.2024.
u 20:05

To su situacije kod kojih je normalno da razni umirovljenici raspravljaju kako bi vojska trebala odgajati mlade ljude, naravno prisilno i sve to bi se trebalo raditi na način koji sliči na jugoslavenske sustave.

Igor Tabak, vojni analitičar, komentirao je uvođenje vojnog roka u Hrvatskoj. Podsjetimo, u Hrvatskoj se razmišlja o ponovnom uvođenju vojnog roka, odnosno mjesec dana obvezne vojne obuke nakon srednje škole, u kojoj bi svi prošli obuku prve pomoći, rukovanja oružjem, nuklearne i kemijske zaštite.

Sve to prokomentirao je i Igor Tabak. - Svakih godinu do dvije ta ideja dolazi s iste strane političkog spektra i onda se odbije od vladajuće i Ministarstvo obrane, zapravo uvijek stane na istome, stavovima da je tema komplicirana, da bi to bilo skupo te da će se razmotriti, a na kraju se ništa ne objavi. Onda opet marginalci počnu pričati o potrebi uvođenja obveznog služenja vojne obveze - rekao je Tabak za N1.

Koprivnica: Hrvatska vojska i MUP, ilustracije
1/8

- Taj sustav je imao raznih problema o kojim zagovaratelji ne pričaju jer cijela stvar je u svom najboljem trenutku bila dosta kaotična i obilježena raznim problemima koje se riješilo zamrzavanjem i prekidanjem čitave priče, a ne reformom - dodao je.

Tabak je odgovorio na pitanje je li uvođenje vojnog roka jamac veće razine sigurnosti Hrvatske. - Jedno je popuna oružanih snaga, popuna ljudstvom kroz dragovoljno služenje i onda ulazak u profesionalni sastav Republike Hrvatska. To je jedna tema i ta tema ima velikih problema. Druga stvar je širenje kulture nacionalne sigurnosti, dizanje dojma o ugrozama i o mogućim odgovorima na njih. Obrazovno i informativno djelovanje nema veze s popunom vojske i to je nešto što se kod nas isprepliće i namjerno miješa - objasnio je vojni analitičar.

VEZANI ČLANCI:

- To je posljedica općeg nebavljenja javnosti, a posebno politike ni obranom, nacionalnom sigurnošću, sigurnošću općenito. Sve se skupa kod nas već godinama radi prigodno, predizborno, napamet. To su situacije kod kojih je normalno da razni umirovljenici raspravljaju kako bi vojska trebala odgajati mlade ljude, naravno prisilno i sve to bi se trebalo raditi na način koji sliči na jugoslavenske sustave. Taj sustav nije bio bez veze, mi smo ga jako brzo razmontirali, što nije bilo pametno, a sada se suočavamo s posljedicama koje bi se prigodno htjelo okrenuti prisilnom mjerom. Mlade ljudi ništa ne košta da odu u Sloveniju i dalje, da odu raditi umjesto da se bave prisilnim kampiranjem ili tečajevima - dodao je.

VIDEO Više poginulih u odronu u Kini: 'Planina se urušila, deseci su zatrpani'

Ključne riječi

Komentara 33

DU
Deleted user
20:54 22.01.2024.

sve tzv eksperti,uglavnom sam pregledao naslove članaka njegove analize rusko-ukrajinskog sukova, totalno je fulao temu,vjerojatno nije niti bio u ratu,a bez saznanja kako ratni stroj uništava ljude i koliko vrijedi ljudski život,najlakše o tome iz udobne stolice

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
21:06 22.01.2024.

Evo nisam niti umirovljenik niti nekakav desničarski marginalac, a apsolutno zagovaram vojni rok. Da nije bilo nas koji smo služili u JNA Hrvaska bi šapkom pala. Ovako nas je ta, koja se pokazala kao neprijateljska vojska, naučila baratati puškom, topovima, tenkovima, minobacačima, VBR-ovima. Osim toga,u vojsci se ipak nauči nekoj disciplini i hijerarhiji. Jasno, ne zagovaram teror i maltretiranje, ali disciplina svakako uz koju ide i socijalizacija. Iz osobnog iskustva mogu reći kako je 3 mjeseca premalo, a duže od 6 mjeseci previše i potpuno nepotrebno. Priziv savjesti može, ali one koji su služili stimulirati recimo 5% manjim porezom na dohodak i/ili prednošću pri zapošljavanju, stipendijom ili već nekako.

JE
Jegermeister
20:24 22.01.2024.

Odrasli muškarac bi trebao naučiti osnovna pravila života. Svoj život, životi obitelji i svoja domovina se od neprijatelja mora obraniti milom ili silom. Ako je sila u pitanju, onda bi trebali steći osnovno znanje o upotrebi oružja svih vrsta, a to se može naučiti kroz odsluženje vojnog roka ili dilanjem droge na ulici. Sad vi odlučite sami koji biste put izabrali za vašu djecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije