Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nesreća kod vukovara
Povratak na članak

Kobna igra uz trafo-stanicu - struja usmrtila 12-godišnjaka

Mališan se popeo na otvorenu trafo-stanicu u Crkvenoj ulici, a strujni ga je udar na mjestu ubio

Komentari 14

OB
-obrisani-
22:52 19.05.2012.

Ooooo svaki tjedan jedno dijete. Prošli tjedan pad pod traktor ovaj struja iz trafostanice. Nisu kriva djeca već odrasli koji nemaju osjećaja što znači život.

VL
KA
Karla
23:25 19.05.2012.

Prestrašno! Gine nam i to malo djece što imamo. A novinaru ispravka: ...imaju još i sina i KĆER a ne kći. Kći je nominativ a kćer akuzativ... joj, joj, slabo nam ide materinji jezik

VL
CR
crocro
08:14 20.05.2012.

Ovo se zove tragedija. Sućut roditeljima, i Goli otok odgovornima iz HEP-a. Kakva otvorena trafo stanica, pa oni nisu računali na igru i znatiželju djece koja su otkrila otvorenu trafo-stanicu. Improviziraju i fušare gdje god da rade. Započmu puno poslova na gradilištima a zatim odugovlače s radovima. Rovove ostavljaju dugo vremena otvorenima i nedovoljno zaštićenima. Ali to se događa samo zato što nitko nikada zbog tragedija ne robija. Pa vrijeme je da se počme.

VL
Avatar MarkoHR
MarkoHR
09:08 20.05.2012.

Poluinformacija je u stvari čista dezinformacija! Ne postoje nikakve \"otvorene trafostanice, dječak se je popeo na stupnu trafostanicu, i to visoko - do mjesta gdje je transformator spojen na visoki napon. Čelično-rešetkasti stupovi takvih TS imaju ugrađene prepreke - šiljkeke protiv \"nezvanih gostiju\", ali dječak je očito i te šiljke uspio zaobići.

VL
CR
crocro
09:14 20.05.2012.

MarkoHR, To se može uzeti u obzir ako se radi o trafostanici takve konstrukcije. No, treba uzeti u obzir i znatiželju djece, a djeca se očito guraju tamo gdje je zabranjeno i gdje odrasli ne bi išli niti pokušavali doći. Ali dijete to zanima i ono ne shvaća opasnost. I ne može se dijete okriviti što nije shvatilo opasnost. No, zato su tu odrasli da vode računa o mogućnosti tragedije i zato su odrasli plaćeni da vode računa o sigurnosti i odrslih i djece. Jer djeca se ne pridražavaju normativa jer im intelekt nije na nivou odrasle osobe, pa odgovorni trebaju tako razmišljati te proizvesti i postaviti takvu trafo stanicu koja će sačuvati dječje živote. Ako se odrasla normala osoba popne na trafostanicu koja ima zapreke to je sasvim drugi slučaj od slučaja penjanja djeteta.

VL
Avatar MarkoHR
MarkoHR
09:22 20.05.2012.

@Crocro - ako ćemo ići u detalje, onda je i svaki Č/R stup dalekovoda velika opasnost za djecu. Na njima nema ni šiljaka, i (svako?) dijete može se popeti na takav stup? Sva ta mjesta označena su sa \"Visoki naponon - opasno po život\", nacrtana je i mrtvačka glava... A što je sa cestama, sa prugama, s rijekama i potocima, utičnicama, i t.d. Sve su to mjesta koja privlače djecu, a mogu izgubiti život. Dakle, jedino roditeljski odgoj tu može pomoći.

VL
ST
stranac
09:23 20.05.2012.

pitam se samo,ko je kriv za ovu nesrecu,ovo dijete nije,,,

VL
Avatar DucMan
DucMan
09:27 20.05.2012.

19.05.2012. u 23:25h Karla je napisao/la: A novinaru ispravka: ...imaju još i sina i KĆER a ne kći. Kći je nominativ a kćer akuzativ... joj, joj, slabo nam ide materinji jezik --------------------------------------------------- I dalje ispravka novinara... Ne radi se o igri UZ trafostanicu (kako stoji u naslovu), a to mu piše i u vlastitom tekstu. Joj, joj... Slabo im ide i razumjevanje činjenica. Uz trafostanicu nije opasno

VL
CR
crocro
09:30 20.05.2012.

MarkoHR, Ja se slažem s vama. Mislim da je trafo-stanica dobar predmet istraživanja znatiželjne djece. Jer, što to ima gore kada nam se ne daju popeti pa stavili šiljke. Ima puno interesantnih predmeta gore. A običan elektrini stup bez šiljaka nije im tako zanimljiv predmet. Mrtvačke glave niti ne gledaju niti ih zanimaju natpisi. Ali čim je nešto veliko i složeno a k tome i nedopušteno za diranje, daje djeci ideje. Tako da se ja slažem s vama da djeca zapravo mogu pristupiti gdje god hoće uz malo napora i da bi ih svakako roditelji trebali učiti opasnostima, ali opet svi smo mi bili djela i kada ti roditelj nešto kaže ti baš pokušaš vidjeti što će biti ako napraviš suprotno, Jednostavno djecu to zanima. A na nam je da sve učinimo da zaštitimo djecu.

VL
Avatar MarkoHR
MarkoHR
09:45 20.05.2012.

Električne mreže u Europi još su relativno sigurne, ako ih usporedimo sa mrežama u USA... Amerikanci u svim manjim mjestima i gradovima (osim megagradova) niti nemaju niskonaponske mreže, nego VN dalekovode. Tri žice visokog napona, na drvenim stpovima prolaze kroz svaku ulicu. Na stupu je ugrađena \"kanta\", koja je ustvari mali transformator za nekoliko kuća. Sve je to na par metara visine, dostupno svakom djetetu, koje je vještije u penjanju...

VL
TO
Toni50
10:44 20.05.2012.

Do nesreće je došlo za vrijeme dječje igre u Crkvenoj ulici u središtu sela. Mališan se popeo na otvorenu trafo-stanicu, a strujni ga je udar na mjestu ubio., Nebi li sada duševni bolesnik koji to nije osigurao - morao odgovarati ?.

VL
Avatar MarkoHR
MarkoHR
11:13 20.05.2012.

Za sve one, koji primaju zravo za gotovo svaku \"vijest\" napisanu od osoba kojeznaju isto tako malo: Poluinformacija je u stvari čista dezinformacija! Ne postoje nikakve \"otvorene trafostanice, dječak se je popeo na stupnu trafostanicu, i to visoko - dodo mjesta gdje je transformator spojen na visoki napon. Čelično-rešetkasti stupovi takvih TS imaju ugrađene prepreke - šiljke protiv \"nezvanih gostiju\", ali dječak je očito i te šiljke uspio zaobići.

VL
BU
BubyZG
12:55 20.05.2012.

Vrlo često djeca stradavaju u igri u BLIZINI visokog napona - na krovovima vagona, pri penjanju na stupove elektroenergetske mreže i sl. Problem je u tome što su NEINFORMIRANA i NEPODUČENA od roditelja, škola, medija i svih ostalih koji suu ih trebali upozoriti da na viskom naponu ( svi naponi iznad 1000 V što se skraćeno piše kV ), da bi došlo do strujnog udara, NIJE POTREBNO dodirnuti žicu, transformator, izolator, jer zrak za visoki napon NEMA dovoljnu izolacijsku moć ( kako bismo inače imali munje ?? ). Djeca misle da isto kao i kod kućnog napona 230 V neće biti problema ukoliko ne dodirnu objekt pod naponom !! Kako pogrešno !!!!

VL
BU
BubyZG
13:01 20.05.2012.

Dovoljno je samo se približiti objektu pod naponom i strujni luk će se stvoriti na nekoj udaljenosti koja nije uvijek ista - ovisi o mnogo uvjeta, vlaga u zraku, oblik objekta koji se približava ( šiljak je najopasniji - vrh kišobrana npr. ), visina napona ( što viši napon to će do strujnog udara doći na većoj udaljenosti, vodljivost površine zemlje ( vlažna zemlja ili npr. kraški kamen nije isto ! ). Dakle, pazite, visoki napon ubija i BEZ FIZIČKOG DODIRA !!!!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.