Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sajam udžbenika

Knjige po 20 kuna - učenicima džeparac, roditeljima ušteda

'23.08.2010., Sisak - Na Gradskoj trznici Kontroba organiziran je Sajam rabljenih udzbenika. Ponuda i potraznja nadmasili su ocekivanja organizatora. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL'
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
23.08.2010.
u 16:10

Nažalost, škole nisu pokazale zanimanje da se uključe u akciju, iako je ona opravdala organizaciju, kaže sisačka pročelnica Irma Matanović

Za razliku od stotina kupaca i prodavača, izdavači i autori školskih udžbenika sigurno ne bi bili oduševljeni subotnjim prizorom na sisačkoj Gradskoj tržnici. Naime, za prodaju i kupnju korištenih udžbenika za osnovne i srednje škole nije bilo ni jedne slobodne tezge.

Promet veći nego lani

Akcija Grada Siska, Koordinacije udruga mladih SKWHAT te sisačke Narodne knjižnice i čitaonice potpuno je uspjela. Većina kupaca po vrlo povoljnim cijenama od 10 do 20 kuna nabavila je vježbenice i udžbenike potrebne za novu školsku godinu, a mladi su prodavači ostvarili prihod koji će im ublažiti izdatke.

– Za knjige i vježbenice za moja dva đaka, 2. razred Gimnazije i 3. osnovne, morao bih u knjižari izdvojiti oko 4.000 kuna. Zahvaljujući ovoj izvanrednoj ideji, prošao sam osjetno jeftinije. Ponuda je bila vrlo dobra i takvu praksu treba nastaviti – kaže Željko Pavičić. Vita Kozić, koja je završila 6. razred OŠ Viktorovac, prodavala je po 17 vježbenica i udžbenika. Već je isplanirala što će kupiti zaradom.

– Na sajmu je mnogo više i prodavača i kupaca nego lani. Nažalost, škole nisu pokazale zanimanje da se uključe u akciju, iako je ona opravdala organizaciju. Zahvaljujem svim volonterima koji su se uključili u organizaciju – rekla je gradska pročelnica društvenih djelatnosti Irma Matanović.

Zaradili sto kuna

Sajam rabljenih udžbenika, ali i školskog pribora, odjeće i obuće, te igračaka, održan je i na petrinjskom Gradskom kupalištu. Prodavalo se, kupovalo, razmjenjivalo ili darivalo, po stolovima, betonu i travi. Sedmašice Martina i Iva, te njezin stariji brat osmaš Mate, zaradili su oko sto kuna, a udžbenike iz četiri razreda fizioterapeutskog usmjerenja za 160 kuna prodao je maturant Matej Gamberger.

– U subotu sam uspješno tržio i na sličnom sajmu u Sisku – kazao nam je upisani student zaštite na radu.

– Nakon dvaju ljetnih sajmova na otvorenom, ove jeseni organizirat ćemo novu "burzu rabljenog" u nekom zatvorenom prostoru. U rujnu počinju i tečajevi engleskog u Petrinji, Dvoru na Uni i u Glini – kaže voditeljica Ženske akcijske grupe Tamara Jovičić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije