Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomoć siromašnima

Klimatski skup COP27: Macron želi stvoriti pritisak na SAD i Kinu da 'plate svoj dio'

COP27 climate summit in Egypt
Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS
1/3
07.11.2022.
u 10:27

Macron tvrdi kako su Francuska i Europa na pravom putu u pogledu smanjivanja emisija, no da veće zemlje moraju brže postići ugljičnu neutralnost, prenosi agencija France Presse.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je na marginama klimatskog skupa COP27 u Egiptu rekao da želi stvoriti pritisak na „bogate neeuropske“ zemlje, posebice SAD i Kinu, kako bi platile svoj dio pomoći siromašnim državama suočenima s klimatskim promjenama. 

"Moramo imati SAD i Kinu“ potpuno uključene u pitanje smanjivanje emisija stakleničkih plinova i financijske solidarnosti, rekao je Macron u Šarm El Šeik tijekom susreta s mladim Francuzima i Afrikancima posvećenima klimatskom aktivizmu. 

Macron tvrdi kako su Francuska i Europa na pravom putu u pogledu smanjivanja emisija, no da veće zemlje moraju brže postići ugljičnu neutralnost, prenosi agencija France Presse. 

Na dnevni red skupa u Egiptu stavljeno je pitanje 'gubitaka i šteta', mehanizma odšteta siromašnijim državama za nošenje s posljedicama klimatskih promjena, a govorit će se i o neispunjenom obećanju o 100 milijardi dolara pomoći zemljama u razvoju za zelenu tranziciju. 

Macron je rekao kako „Europljani plaćaju“, no da su „oni jedini koji to čine“.  Stoga se mora „stvoriti pritisak na bogate neeuropske zemlje i poručiti im da moraju platiti svoj dio“, zaključio je francuski predsjednik. 

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
10:47 07.11.2022.

može europa totalno napustiti fosilna goriva, ali ona nema samodostatne izvore energije sada, a neće ih imati nikad. nema na svijetu dosta urana za nuklearke da bi glumili. oslanjati se na sunce i vjetar je super dok ih ima, al navečer sunca nestane, vjetar znamo kakav je... postrojenja za pohranu el. energije i nema nešto, skupa su, i traže ogromne količine litija, ako na njega netko puca. a ni litija nema da bi svi vozili na struju. jer jednostavno 60% litija iz baterija se ne može nikakvim ekonomski opravdanim procesom nazad vratiti. tehnološki da, al utjecaj na okoliš je strahovit. i traži puno energije. bez nafte i plina dolar neće biti moćan kao sad. a bez dolara nestaje i glavna snaga amerikanaca. beskrajno printanje i plaćanje tim novcem. trump je jako dobro znao kud vode ove nove staze, i zato ih je rezao. ovi nasljednici jako brzo režu granu na kojoj sjede.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije