Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manifestacija

Klanjčani otplesali povijesni ples s Napoleonova dvora

'24.08.2010. Sveti Kriz Zacretje - KUD Antun Mihanovic iz Klanjc, dvorski plesovi. Photo: Matija Topolovec/PIXSELL'
'Matija Topolovec/PIXSELL'
25.08.2010.
u 16:25

Klanjčani su kadrilu, salonski ples, naučili radi nastupa na Kaisernachtu u Opatiji

Tijekom četiri dana Tjedna kulture, zabave i sporta vrijeme je bilo lijepo, tek je jučerašnji dan malo osvježilo. No kiša nije omela posjetitelje da s istom željom i dalje prate brojne priredbe. U utorak su najviše uživala djeca – od nogometne utakmice pionira Jedinstva i Intera do predstave "Tko donosi najljepši dar..." kazališta Šareni svijet iz Zagreba.

– Možemo biti više nego zadovoljni. Vrijeme nas je poslužilo i svi programi su održani, a posjet je vrlo dobar. Imali smo u pričuvi pozornicu Pastoralnoga centra, ali nam, na sreću, nije trebala – rekao nam je Franjo Kučko, dopredsjednik Izvršnoga odbora manifestacije.

Duh starih vremena

Dvadesetak članova udruge Zvirek i tamburaškoga sastava Zvona starine nastupilo je s predstavom "Zagorska svadba".

– Naša udruga Zvona starine bavi se čuvanjem starina i tradicionalnom glazbom pa smo s udrugom Zvirek uprizorili "Zagorsku svadbu", s kojom smo 2004. nastupili u Francuskoj, u Provansi. Svima se dopala, ali je proteklih godina aktivnost zamrla – objasnio je Nikola Tkalčević, predsjednik Udruge Zvona starine, harmonikaš i pjevač istoimenoga sastava.

Duh starih vremena, plesnih dvorana, krinolina i dvorskih dama na pozornicu su donijeli članovi Sekcije dvorskih plesova KUD-a Antuna Mihanovića iz Klanjca. Predsjednica i koreografkinja sekcije Dragica Gajšak opisala nam je njihova nastojanja da svladaju način ponašanja, plesa i kostima prošlih vremena. Kadrilu su naučili radi nastupa na Kaisernachtu u Opatiji. Kadrila je salonski društveni četverokutni ples koji je bio popularan na dvoru Napoleona I. Bilo bi lijepo otplesati ga u raskošnoj dvorani dvorca Vranyzany!

– Sekcija dvorskih plesova se izvrsno uklapa u postojeću koncepciju Tjedna kulture, zabave i sporta s obzirom da Sveti Križ Začretje ima dvorac s tradicijom društvenoga života. Naša sekcija pokušava održati tu tradiciju plesanjem valcera, polke, mazurke i kadrile, plesovima koji su bili sastavni dio života plemstva – rekla nam je Dragica Gajšak. Plesači su većinom mladi, što pokazuje da će ti plesovi još dugo živjeti i među Zagorcima.

Danas na programu

Danas u 20 sati na Trgu hrvatske kraljice Jelena počinje i festival Prvi glas Zagorja, na kojemu nastupa 18 pjevača amatera iz Varaždina, Jastrebarskoga, Velike Gorice, Samobora i naše županije, a gosti su Gordana Ivanjek i Marijan Monić. U 19 sati u dvorcu Sveti Križ Začretje predstavit će se knjiga Nogometni priručnik 3 autora prof. dr. Stjepana Jerkovića i prof. Ante Mršića, a u 20 sati počet će i zabavni program na igralištu NK Jedinstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije