Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cvjećari u gubitku

Kiša im prepolovila urod, a uvoznici “srušili” cijene

krizanteme
18.10.2010.
u 16:33

Kako je domaćim cvjećarima proizvodnja zbog velikih poplava prepolovljena još u lipnju, niske cijene po kojima su sada prisiljeni prodavati uzgojene krizanteme bacaju ih u očaj i gotovo siguran financijski gubitak.

Desetak dana prije blagdana Svih svetih, brodskoposavski uzgajivači cvijeća su u panici. Na tržištu su se pojavile uvozne krizanteme iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje se prodaju po znatno nižim cijenama u odnosu na domaće cvijeće. Kako je domaćim cvjećarima proizvodnja zbog velikih poplava prepolovljena još u lipnju, niske cijene po kojima su sada prisiljeni prodavati uzgojene krizanteme bacaju ih u očaj i gotovo siguran financijski gubitak.

– Manje od pola krizantema koje su u lipnju plivale u vodi je uspjelo, a i one koje nisu istrunule morali smo neprestano prskati zaštitnim sredstvima. Ovogodišnji trošak proizvodnje bio je enorman, da su cijene ostale kao prošle godine, jedva bismo spojili kraj s krajem. Uvoznici su dovezli krizanteme iz zemalja regije i prodaju ih po četiri, pa čak i tri kune za komad. To je neizdrživo – kaže Vanja Paranović, jedna od cvjećarki iz okolice Slavonskog Broda.

Problem je i činjenica da proizvodnja cvijeća nije subvencionirana te uzgajivači ne mogu očekivati pomoć države, a roba im je takva da s prodajom ne mogu čekati.

– Nemamo izbora, cvijeće moramo prodati do 1. studenoga, jer samo dan poslije za nj više nema tržišta, tada ovo cvijeće nema nikakve vrijednosti. Sada možemo samo prodati po cijeni koja nam se nudi i moliti se Bogu da nam gubitak bude što manji – kaže Vanja Paranović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije