Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opća bolnica Varaždin mora platiti odštetu

Kirurg 'zaboravio' na dvije gaze u trbuhu pacijentice, otkrili ih njemački liječnici

operacija
Foto: Pixabay/ilustracija
1/2
29.09.2022.
u 11:14

Presuda koju je ovih dana donio Općinski sud u Varaždinu nepravomoćna je

Opća bolnica Varaždin mora bivšoj pacijentici iz Varaždinskih Toplica isplatiti 37.405 kuna naknade neimovinske štete i imovinske štete za putne troškove i troškove smještaja te još 1200 kuna s osnova naknade imovinske štete za tuđu pomoć i njegu sa zakonskom zateznom kamatom jer je kirurg u njezinu trbuhu "zaboravio" dvije gaze! Otkrivene su tek šest mjeseci kasnije tijekom druge operacije u Njemačkoj. Bolnica će morati platiti i oko 20.000 kuna troškova postupka. Presuda koju je ovih dana donio Općinski sud u Varaždinu je nepravomoćna.

Žena je u tužbi navela je da je 2017. bila hospitalizirana u Općoj bolnici Varaždin, gdje su joj prilikom operacije oštećeni mokraćni mjehur i rektum, a u organizmu ostavljene dvije medicinske gaze. Zbog povrede prava osobnosti po kriteriju fizičkih bolova, duševnih boli zbog smanjenja životnih aktivnosti i pretrpljenog straha potraživala je 92.405 kuna, no kasnije je smanjila taj iznos na 42.405 kuna. Bolnica osporava tužbu i odgovornost za naknadu štete, kao i uzročnu vezu između operativnog zahvata. i zdravstvenih problema tužiteljice.

Iz Opće bolnice Varaždin tvrde da tijekom operacije nije u tijelu ostala gaza, a kamoli da je tijekom liječenja počinjena bilo kakva medicinska pogreška. U dokaznom postupku sud je pročitao dokumentaciju, nalaz i mišljenje vještaka. Tužiteljica je hospitalizirana zbog povišenih upalnih parametara i tumorske tvorbe u zdjelici, pa je je u studenom 2017. obavljen operativni zahvat kojim joj je odstranjena maternica s jajnikom. Iduće godine 17. svibnja ponovno je hospitalizirana u klinici u Stuttgartu, gdje je podvrgnuta operativnom zahvatu za vrijeme kojeg su njemački liječnici u zdjelici tužiteljice pronašli dvije kirurške gaze.

Stalni sudski vještak rekao je da su tijekom operacije 9. studenoga 2017. kod tužiteljice oštećeni mokraćni mjehur i rektum, ali da su ozljede stručno sanirane i da tužiteljica ne trpi nikakve posljedice. Oštećenja rektuma i mokraćnog mjehura smatraju se, rekao je, komplikacijom zahvata, a ne liječničkom pogreškom ili nemarnim liječenjem. Naveo je da se iz medicinske dokumentacije može jasno izvesti zaključak da su tijekom operacije u Općoj bolnici Varaždin u trbuhu tuženice ostavljene dvije gaze koje su joj prouzročile pogoršanje zdravlja te da je bilo nužno njihovo uklanjanje, odnosno da je bila potrebna druga operacija.

Smatra da postoji uzročno-posljedična veza između ostavljenih gaza i druge operacije u Stuttgartu. "Zbog zaostalog stranog tijela tužiteljica je pretrpjela trajne posljedice koje se odražavaju u povremenim bolovima na mjestu operacijskog reza te bolovima pri opterećenju tijela težinom i naglim ispravljanjem, zbog čega vještak zaključuje da stupanj smanjenja životnih aktivnosti iznosi oko osam do deset posto", piše, uz ostalo, u presudi.

Video: Znanstvenici u šišmišima pronašli novi koronavirus; Otporan je na postojeća cjepiva

Komentara 7

OP
Ocvali pupoljak
12:53 29.09.2022.

Malo je dobila. Dotičnom provjeriti sve diplome i specijalizaciju. Bitno da studenti koji su završili medicinu s 5.0 ne mogu birati specijalizaciju ali zato bira doktorska drčina koja je upisala u Mostaru i Sarajevu. Tako je u Osijeku, ne znam kako je dalje.

Avatar Zgubider..
Zgubider..
12:59 29.09.2022.

"...gdje su joj prilikom operacije oštećeni mokraćni mjehur i rektum, a u organizmu ostavljene dvije medicinske gaze. ..."___Dragi Bože čuvaj nas od rata, kuge i hrvatskih "liječnika"...

Avatar Cera
Cera
12:37 29.09.2022.

možda je pila vodu iz bare pa je progutala bakteriju gaze koja je u njezinom tijelu narasla... Svašta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije