Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLOVNI FORUM

Kinezi žele obnoviti Kineski paviljnom na Zagrebačkom velesajmu

Kineski paviljon
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/6
13.10.2014.
u 15:52

Prvi zamjenik gradonačelnika grada Yangzhoua Ding Chung kazao je da hrvatsko-kinesko prijateljstvo ima dugu povijest

Predstavnici hrvatskih i kineskih tvrtki danas su se u Hrvatskom saboru susreli na poslovnom forumu "Hrvatska – Yangzhou". Nastavak je to suradnje započete krajem kolovoza kada je predsjednik Sabora Josip Leko s hrvatskim gospodarstvenicima posjetio Yangzhou, jedan od najbogatijih kineskih gradova. Kineska delegacija u Hrvatskoj je provela tri dana tijekom kojih su posjetili i Industriju mesa Koka – Vindija u Varaždinu, Zagreb Montažu, Zagrebački velesajam i Plitvička jezera, a jedan od prvih projekata koje su kineske tvrtke najavile je obnova Kineskog paviljona na Zagrebačkom velesajmu.

- Održavanje ovakvih susreta najbolji je način da naše dvije zemlje unaprijede gospodarsku suradnju. Mostovi jače suradnje već su izgrađeni i očekujem konkretne ugovore, ako ne u ovoj, onda u idućoj godini – rekao je predsjednik Sabora Josip Leko te naglasio da je Kina Hrvatskoj stožerni partner u Aziji.

Prvi zamjenik gradonačelnika grada Yangzhoua Ding Chung kazao je da hrvatsko-kinesko prijateljstvo ima dugu povijest koja je počela dolaskom Marca Pola u njihov grad. On je tamo živio tri godine, zbog čega je u tom gradu otvoren i Memorijalni muzej Marca Pola, a s Korčulom je uspostavljen prijateljski odnos.

- Yangzgou je grad s više od dva milijuna stanovnika u kojemu posluje preko 1600 stranih kompanija, od čega 30 njih s liste top 500 svjetskih kompanija. Naše turističke agencije već planiraju organizaciju putovanja u Hrvatsku, a vaše agencije pozivamo da otvore ured u našem gradu, mi ćemo im dati besplatan prostor za taj ured – kazao je Ding Chung te dodao da će jedna njihova tvrtka obnoviti Kineski paviljon na Velesajmu. Naglasio je da poslovna suradnja između Hrvatske i Kine svake godine sve više jača.

- Razmjenjujemo mnogo informacija iz čega vidimo velik potencijal za poslovnu suradnju naših dvaju gospodarstava – zaključio je Chung.

Predstavnici naših kompanija na susretu izrazile su želju za proširenjem poslovanja na kinesko tržište, pa je tako i predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić rekao da je njegova tvrtka nakon posjete Kini u kolovozu odlučila ubrzati svoje planove koji se tiču Kine.

- Upravo radimo planove za 2015. i zahvaljujući svim kontaktima koje smo postigli u Kini, vjerujem da ćemo od iduće godine kinesko tržište odrediti kao strateški važno za nas. Naš interes nije samo izvoz robe, nego i da budemo kompanija koja će dobro poznavati kinesko tržište i sudjelovati u njegovom rastu – kazao je Mršić.

Predstavnici kineskih kompanija rekli su da su oduševljeni gostoljubivosti Hrvata zbog čega će našu zemlju preporučiti svima u svojoj zemlji. Vide mnogo mogućnosti za širenje poslovanja u Hrvatsku, no o tome jesu li već sklopili konkretne ugovore, još nisu htjeli govoriti.

Komentara 2

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
16:44 13.10.2014.

Kinezi su došli proučavati Hrvatistan kao primjer promašenih ulaganja i katastrofalne strategije gospodarskog "razvoja".

BA
bajo2
16:35 13.10.2014.

...da,da jako dugu povijest!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije