Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri ponude

Kinezi dali najnižu ponudu: Pelješki most sagradili bi za 2 milijarde kuna

Pelješki most
16.09.2017.
u 09:12

Pelješki most žele graditi i talijanski Astaldi i turski IC Ictas te austrijski Strabag, no njihove ponuđene cijene su puno veće od kineske.

Za gradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama stigle su tri ponude renomiranih svjetskih građevinskih tvrtki koje su jučer otvorene u Hrvatskim cestama.

 

Najnižu cijenu po kojoj bi gradio most koji će povezati krajnji jug s ostatkom Hrvatske ponudio je konzorcij kineskih tvrtki predvođen China Road and Bridge Corporation – 2,081 milijardu kuna, odnosno 2,602 milijarde kuna s PDV-om. Ponuda zajednice talijanskog Astaldija i turskog IC Icasa teška je 2,551 milijardu kuna, odnosno 3,189 milijardi kuna s PDV-om. Austrijski Strabag pak ponudio je cijenu od 2,622 milijarde kuna, odnosno 3,278 milijardi kuna s PDV-om.

Rast cijene čelika

Procijenjena vrijednost radova u natječajnoj dokumentaciji za Pelješki most bila je 1,75 milijardi kuna bez PDV-a. Razliku u ponuđenim cijenama i procijenjenoj vrijednost radova dobro upućeni objašnjavaju time što je cijena čelika u međuvremenu znatno porasla. No to, prema njihovim riječima, neće predstavljati problem jer je ukupno za cijeli projekt cestovnog povezivanja juga Hrvatske predviđena 3,1 milijarda kuna, a gradnja mosta s pristupnim cestama prva je faza realizacije tog projekta.

Stoga u drugoj fazi, koja uključuje gradnju obilaznice Stona, moguće je postići niže cijene od predviđenih. U prvom krugu natječaja svoj interes za gradnju Pelješkog mosta pokazalo je 12 tvrtki ili konzorcija. U drugi krug pozvano je njih osam koje su zadovoljile tehničke, financijske i pravne kriterije. Na kraju su svoje konačne ponude dostavila dva konzorcija i jedna tvrtka. Pritom ni jedna hrvatska građevinska tvrtka nije u konkurenciji da dobije posao gradnje Pelješkog mosta. Jedina hrvatska tvrtka koja je i mogla konkurirati za taj posao, ali udružena s nekim od jakih svjetskih igrača, bio je Viadukt, no on je u međuvremenu otišao u stečaj.

Tako je od gradnje Pelješkog mosta odustao i francuski Bouygues, koji je planirao javiti se na natječaj upravo s Viaduktom. Odustajanje pet tvrtki ili konzorcija koji su bili pozvani da u drugom krugu dostave svoje konačne ponude naši upućeni sugovornici objašnjavaju upravo time što nisu mogli naći domaće podizvođače radova. Kažu da Kinezima, primjerice, to neće biti problem jer će oni, ako dobiju posao, na gradilište Pelješkog mosta dovesti radnike iz Kine. Kinezima, kao najvećim svjetskim proizvođačima čelika, nije tako predstavljao toliki problem ni rast cijene tog konstrukcijskog materijala.

Rok za gradnju 3,5 godina

Ako kineski konzorcij bude odabran za graditelja Pelješkog mosta, to bi bio prvi veliki posao neke od kineskih korporacija u Hrvatskoj. China Road and Bridge Corporation (CRBC) podružnica je China Communications Construction Company koja je u vlasništvu kineske vlade, odnosno države, i koja ima godišnje prihode od gotovo 55 milijardi dolara. CRBC ima bogato iskustvo u gradnji mostova, i to puno dužih od Pelješkog. Tako je ta tvrtka sagradila u Kini most Donghai koji je dug 32 kilometra, zatim Hangzhou Bay Bridge – 35 kilometara – i most Jintang – 26 kilometara.

Astaldi je pak trebao graditi u Hrvatskoj autocestu Zagreb – Goričan po koncesijskom modelu, no taj ugovor je hrvatska Vlada raskinula 2000. Astaldi je pak s IC Icatasem sagradio treći most preko Bospora, dug 2,1 kilometar. Strabag je već dugo godina prisutan u Hrvatskoj, dobio je brojne projekte u cestogradnji. Strabag je bio primjerice izvođač radova na mostu Franje Tuđmana u Dubrovniku i na 1,45 kilometara dugom mostu Sheikh Khalifa u Abu Dhabiju.

Ugovor za gradnju Pelješkog mosta, dugog 2,4 kilometra, mogao bi se potpisati do kraja godine. Nakon što povjerenstvo Hrvatskih cesta odabere izvođača prema kriteriju ekonomski najpovoljnije ponude, ostali imaju pravo na žalbu. Rok za dovršetak radova je pak 3,5 godine od potpisivanja ugovora.    

Komentara 64

VU
vuky91
09:55 16.09.2017.

"reanimiranih svjetskih građevinskih..." Valjda renomiranih. Jao novinaru. Osim toga dosta su nas krali raznorazni konzorciji, sad je red na kineze iako po ovoj ponudi ne vidim kako će nas krasti. Osim toga po CV-u te firme imaju najveće kvalifikacije. Da, istina je da će uz radnike donijeti i svoje špagete tj. noodlese, ali gradimo li most ili produžujemo posezonu i predsezonu sa najamnim radnicima iz bosne koji bi gradili taj most ako ga dobije talijan-turčin ili austrijanac. Jedino što će država manje zaradit na doprinosu za jednog kineza nego za jednog bosanca. Opet Kinezi će upoznat i taj dio Hrvatske, nije neobično da izgrade i kakav resort za kineske turiste tamo. Pročitajte više na: https://m.vecernji.hr/vijesti/kinezi-dali-najnizu-ponudu-peljeski-most-sagradili-bi-za-2-milijarde-kuna-1194755 - m.vecernji.hr

ST
Stojko
10:05 16.09.2017.

Ako su Kinezi najpovoljniji neka rade. Tko nam je kriv što su naše građevinske firme bankrotirale pa nisu u stanju napraviti niti Čiovski mostić.

A7
A7ibaba
09:48 16.09.2017.

Grade most ,a citava hercegovina i Neum hrvatski. Svasta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije