Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PELJEŠKI MOST

Komisiji važan dogovor RH i BiH

Pelješki most
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
11.09.2017.
u 07:00

Protivljenje BiH teško da može poništiti već donesenu odluku Europske komisije, no može izazvati njezin politički oprez

Glasno protivljenje dijela bošnjačkih političara iz BiH koji pokušavaju odgoditi početak gradnje Pelješkog mosta teško da može poništiti već donesenu odluku Europske komisije o sufinanciranju tog projekta s 357 milijuna eura, no može izazvati politički oprez u Komisiji, pa možda i usporiti povlačenje tog novca. Proizlazi to iz odgovora koji je glasnogovornik Europske komisije Johannes Bahrke dao Večernjem listu na upit o sudbini financiranja Pelješkog mosta nakon javnih izjava i pisama iz Sarajeva, koja su stigla i na neke adrese u Bruxellesu.

– Za nas je ključno da Hrvatska i BiH održe dobre susjedske odnose i riješe ovo pitanje konstruktivnim dijalogom. Europska komisija pomno prati razvoj događaja o tom pitanju. Prije nego što je odobrila projekt 7. lipnja 2017., Komisija je pažljivo analizirala prijavu za europsko financiranje projekta Pelješkog mosta koju je predala Hrvatska, i provjerila je da su svi preduvjeti i proceduralni koraci u skladu s propisima kohezijske politike – rekao je Bahrke, no na kraju je dodao i još nešto što se može iščitati kao poruka hrvatskoj Vladi i nadležnim ministarstvima da su trebali bolje uskladiti projekt s BiH.

– U pripremi i implementaciji projekta financiranih iz EU oslanjamo se na povjerenje u naše partnere u zemljama članicama da će provesti potrebne konzultacije sa svojim susjednim zemljama – zaključio je glasnogovornik EK.

Na svečanosti potpisivanja Odluke o sufinanciranju Pelješkog mosta u 85-postotnom iznosu od ukupnih troškova u Bruxellesu europska povjerenica Corina Cretu izjavila je kako je osobno tražila od delegacije EU u Sarajevu da “komunicira prema vlastima u BiH zahvalu na njihovu konstruktivnom pristupu ovoj odluci”.

Sada, nakon što pristup Sarajeva više nije tako konstruktivan, iz Komisije ipak signaliziraju da im je i dalje ključno da se nitko u BiH ne protivi gradnji Pelješkog mosta, iako je jednako tako svima jasno da već donesenu odluku o sufinanciranju ne mogu tako lako poništiti.

Komentara 16

DU
Deleted user
08:20 11.09.2017.

nitkp nama nema pravo zabraniti gradnju mosta ili bilo cega drugoga ovo sto sr dogadja je slika podanickog mentaliteta drzavnog vrha

KA
kajinx
10:14 11.09.2017.

Ako ne popustimo Izetbegoviću, napasti će nas sa Bosanskom Ratnom Mornaricom, onda smo v riti.

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
08:07 11.09.2017.

Most se treba graditi bez obzira na izeta i "ekipu" a zastitnicku politiku prema bih promjeniti . Također svaki centimetar teritorija (za koji mislimo da je nas) potraživati od bih .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije