Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još nema odluke

Kinezi idu u obilazak brodogradilišta. Plenković: Otvoreno smo rekli u kakvim su problemima

Plenković i predstavnici kineske brodograđevne kompanije CSIC
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/11
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.04.2019.
u 12:33

Premijer je iznio situaciju. Upoznali smo se i otvorili ovu temu. Zanimalo ih je poslovanje, rekao je predsjednik Uprave Uljanika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom održali su sastanak u Banskim dvorima, a kako je ranije najavljeno, kinesko će izaslanstvo posjetiti i brodogradilišta Uljanik i 3. maj.

Izaslanstvo China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) nakon što obiđu brodogradilišta razmotrit će situaciju u njima i iznijeti svoje mišljenje. Predsjednik uprave CSIC-a Hu Wenming rekao je kako im je premijer vrlo ozbiljno i detaljno predstavio cijelu situaciju.

"Obići ćemo brodogradilišta i ozbiljno ih razmotriti", izjavio je novinarima nakon sastanka Wenming.  Kako je dodao, vidjeli su da su ta dva brodogradilišta vrlo važna tema u hrvatskoj javnosti. U timu CSIC-a, istaknuo je, nisu bili samo ljudi iz njihove kompanije koji su su nadležni za planiranje, već su pozvali i odvjetnike i investicijske bankare.

"Nakon posjeta brodogradilištima sve ćemo u potpunosti i ozbiljno razmotriti i iznijeti svoje mišljenje", izjavio je Wenming.

"Razgovori su bili detaljni, otvoreni i temeljiti. U potpunosti smo transparentno opisali što Uljanik i 3. maj predstavljaju za Hrvatsku. Realno smo kazali u kakvim su problemima. Očekujemo da nakon posjeta brodogradilištima dobro analiziraju i razmotre mogućnosti partnerstva. Više ne bi bilo pametno i korisno govoriti. Učinili smo napor koji zahtjeva još razgovara. Sve smo otvoreno rekli", kazao je premijer Plenković o razgovorima s kineskim izaslanstvom.

 

Horvat: Razgovori vrlo konstruktivni

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat razgovore s kineskim izaslanstvom ocijenio je vrlo konstruktivnim, uz napomenu kako danas nije bilo razgovora o detaljima. 

"Nakon srijede imat ćemo priliku razgovarati o detaljima. Ovo sada još uvijek nisu detalji", kratko je na upite novinara o današnjim razgovorima odgovorio Horvat. Na upit je li optimist, poručio je da je optimističan proteklih godinu dana. 

"Premijer je iznio situaciju. Upoznali smo se i otvorili ovu temu. Zanimalo ih je poslovanje", rekao je predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku su sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar financija Zdravko Marić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Na sastanku je bio i predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić te direktor 3. maja Edi Kučan. 

Ministri su u kratkim izjavama prije sastanka tek poručili da je riječ o prvom sastanku, a ministar Horvat najavio da će izjave biti nakon sastanka. 

Ministar financija je na upite što očekuje od sastanka i je li optimist rekao kako je uvijek optimist, ali i da nema nikakva očekivanja prije nego što se odradi sastanak s kineskim izaslanstvom. "Ja osobno nemam nikakva očekivanja. (...) Uvijek sam optimist, ali ne samo na tom području nego i na bilo kojem drugom", rekao je Marić, dodajući kako ne želi stvarati nikakva pretjerana očekivanja prije razgovora s Kinezima.    

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

"Vidjet ćemo. Sve opcije su otvorene", tek je kratko odgovorio Tolušić na upite novinara pred početak sastanka. 

Premijer Plenković je ranije ovog mjeseca najavio dolazak kineskog izaslanstva u Hrvatsku i njihov posjet brodogradilištima u Puli i Rijeci. Naime, predsjednika uprave te brodograđevne kompanije kontaktirao je kineski premijer Li Keqiang prigodom svog boravka u Hrvatskoj u prvoj polovici travnja, kada je u Dubrovniku nazočio i summitu "16+1", a nakon što je s Plenkovićem razgovarao o stanju o hrvatskoj brodogradnji.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat ranije je izvijestio da će delegacija "najveće svjetske brodograđevne industrije" obići brodogradilišta u Puli i Rijeci za praznik rada te kako će se s njima održati sastanak, "ne prejudicirajući njihovu odluku".

Kako stoji na internetskim stranicama CSIC-a, riječ je o "jednoj od najvećih kineskih brodograđevnih i remontnih grupa", čija ukupna vrijednost imovine doseže 62,95 milijardi dolara te koja ukupno zapošljava oko 150 tisuća radnika.

"Budući da je grupa već glavni igrač u kineskoj brodogradnji, radi na tome da postane brodograditeljska grupa svjetske klase", stoji na stranicama CSIC-a, koji je osnovan u srpnju 1999. godine, a u vlasništvu je kineske države.

Cerovac: Sindikati, za Vladu, očito nisu ozbiljan partner u razgovorima s Kinezima

Predsjednik Štrajkaškog odbora u pulskom Uljaniku te čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac izrazio je nezadovoljstvo što sindikati još nisu službeno upoznati o dolasku predstavnika najveće kineske brodograđevne tvrtke u radni posjet Uljaniku i 3. maju smatrajući kako je očito da sindikati za Vladu nisu ozbiljan partner u razgovorima s Kinezima.  

"Zanimljivo je da o predstavniku radnika, radilo se o članu Radničkog vijeća ili predstavniku sindikata nije se razmišljalo. Nije se valjda smatralo potrebnim da i sindikati sudjeluju u razgovorima. Želio bih da se dogodi pozitivan pomak, da Kinezi donesu odluku o ulasku u dva brodogradilišta, ali razgovori i mogući dogovori bez sindikata bude novu sumnju u dobre namjere organizatora dolaska kineskog izaslanstva i Uprave. Sindikati, za njih,  očito nisu ozbiljan partner" - kazao je za Hinu Boris Cerovac.

Poručio je  kako očekuje da Vlada "prestane uvjeravati građane da je moguć život samo od banaka, osiguravajućih društava, trgovina, turizma i djelatnosti koje ne pridonose novoj vrijednosti već su teret proračuna".

"Stoga, pozivam Vladu i ostale političare da sačuvaju brodogradnju, gotovo posljednju industrijsku granu, da isplati zaostale plaće radnicima, dugovanja kooperaciji i dobavljačima materijala i postavi brodogradilišta na zdrave noge uz stalni nadzor poslovanja", poručio je Cerovac. 

Video: Radnici Uljanika blokirali promet ispred brodogradilišta

 

Ključne riječi

Komentara 28

ST
stefj
11:22 29.04.2019.

Ne vjerujem da su Kinezi toliko blesavi da samo tako daju milijardu u zastarjeli pogon loše reputacije bez izglednih novih narudžbi i s poništenim starim narudžbama... Uljanik je IDS-ova piramidalna shema, gdje su za preko 20 brodova pokupili avanse, sve novce potrošili, a nisu ih niti krenuli raditi. Uz to su još i uništili 3. maj koji je poslovao pozitivno... E sad, treba naći nekoga da takvu katastrofu kupi, da se uz to bori sa sindikatima tamo, da pokrene proizvodnju i da nađe kupce. A još ti je i lokalna politika protiv (IDS), jer im uzmeš kasicu prasicu...

Avatar Urbani
Urbani
10:02 29.04.2019.

Vlada radi dok nesposobna"oporba galami .

DU
Deleted user
11:42 29.04.2019.

Ja mislim da bi Lepi Bero bio najbolji strateški partner za Uljanjik - toliko je pametan taj dečko ????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije