Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pentagon zabrinut

Kineski dijelovi otkriveni u američkim vojnim avionima

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
11.03.2014.
u 13:28

Ministarstvo obrane tvrdi kako incidenti podcrtavaju potrebu za većom predostrožnosti proizvođača naoružanja

Nakon što je otkrio kineske dijelove u borbenom avionu F-35, Pentagon je izvijestio kako su oni pronađeni i u Boeningovom bombarderu B-1B, javlja Reuters.

Američki zakoni zabranjuju proizvođačima oružja korištenje materijala iz Kine i pojedinih zemalja zbog bojazni kako bi oslanjanje na strane proizvođače američku vojsku moglo ostaviti ranjivom u budućim sukobima.

Pentagon je istražio incidente 2012. i 2013. godine te odobrio korištenje nakon što je zaključio kako materijali ne predstavljaju opasnost, doznaje se iz Ministarstva obrane.

Frank Kendall, voditelj odjela nabave naoružanja u Pentagonu izdao je 5 takvih odobrenja nakon promjena zakona 2009. te pojačao restrikcije za posebne vrste metala koje uključuju magnete visokih performansi. Promjena je utjecala na radarski sistem modela F-35 koji koristi takve magnete.

Ministarstvo obrane tvrdi kako incidenti podcrtavaju potrebu za većom predostrožnosti proizvođača naoružanja kad su u pitanju njihovi dobavljači.

>> Nuklearna bomba zamalo eksplodirala nad SAD-om 1961.

Komentara 8

Avatar Dolar=0
Dolar=0
13:43 11.03.2014.

Ova vest je stara par godina

Avatar Dolar=0
Dolar=0
19:33 11.03.2014.

Xaron nije nebuloza nego istina vest je od novembra 2011 VAŠINGTON - Uvalili im robu s tezge! Američki avioni, brodovi i čak rakete napunjeni su švercovanim čipovima kineske proizvodnje, zbog čega preti opasnost da će početi da promašuju ciljeve! Tošuju ciljeve! To je utvrdila istraga čije rezultate je ovih dana Senatu SAD predstavio Komitet za oružane snage. Broj falsifikovanih delova u američkoj vojnoj tehnici najverovatnije premašuje milion komada! Po mišljenju senatora, to je samo vrh ledenog brega, jer je komisija videla samo deo lanca isporuka. Zato se sumnja da se hiljadama američkih borbenih aviona i brodova upravlja pomoću uređaja sa švercovanom kineskom elektronikom. Ona se koristi u transportnim avionima „boing C-17“, „lokid martin C-130J super-herkules“, na helikopterima „si najt“ pa čak i u protivraketnim sistemima. U čak sedam od 10 slučajeva domovina neoriginalnih delova bila je Kina. Još 20 odsto došlo je iz Kanade i Engleske, zemalja koje su baza za preprodaju kineskih falsifikata. Za vreme rasprave u Senatu prikazane su fotografije s tržišta elektronike u jednom kineskom gradu. Senatski komitet je zatražio da Kina hitno zatvori svoje crno tržište elektronike. Kineski eksperti kažu da su ove optužbe neosnovane. Jedini izlaz za SAD je da kupuju delove u Koreji i Japanu, ali tada će njihova cena biti nekoliko stotina puta veća. To teško da će odgovarati Pentagonu, koji u narednih 10 godina mora da smanji troškove za kupovinu novog naoružanja za 450 milijardi dolara.

GI
goran.ivancic.35
15:41 11.03.2014.

Klasika ugraduj jeftino,naplacuj skupo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije