Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSUDA ČITAVOG ZAPADNOG SVIJETA

Kina zakonom o nacionalnoj sigurnosti “ugušila autonomiju Hong Konga”

A riot police officer holds a pepper-spray projectile as he stands guard to avoid mass gathering during a protest against the looming national security legislation in Hong Kong
Foto: TYRONE SIU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
01.07.2020.
u 23:44

I dok vlasti Hong Konga ističu da je zakon važan za popunjavanje pravne praznine u pitanjima nacionalne sigurnosti, gradski aktivisti žestoko su se pobunili, kao i Zapad

Kina je jučer konačno napravila ono što je obećavala već godinama: zakonom je u Hong Kongu zabranila podrivanje državnog suvereniteta u tom gradu te separatizam i terorizam. Parlament u Pekingu usvojio je jučer zakon o nacionalnoj sigurnosti kojim će se takvi postupci kažnjavati, i to kako bi ugušio prosvjede koji se periodično događaju u Hong Kongu, a koji su djelomično bili i nasilni.

Ustav Hong Konga dopuštao je Kini donošenje tog zakona, no brojni oponenti u gradu i izvan njega osudili su taj postupak, tvrdeći da će posljedice ovog zakona značiti smrtnu presudu autonomiji grada koji je službeno u sastavu komunističke Kine, ali funkcionira kao slobodan teritorij. Prema zakonu, vlasti grada uspostavit će komisiju za zaštitu nacionalne sigurnosti koja će provoditi zakon, a u Peking će poslati svog službenog savjetnika.

Ovaj će zakon imati primat u odnosu na bilo koji drugi gradski dokument. I dok vlasti Hong Konga ističu da je zakon važan za popunjavanje pravne praznine u pitanjima nacionalne sigurnosti, gradski aktivisti žestoko su se pobunili, kao i Zapad. Od tradicionalno tihih Japana i EU do uvijek glasnih Sjedinjenih Država, svi su osudili postupak Kine. Aktivistička skupina Demosisto, predvođena najpoznatijim prosvjednikom Joshuom Wongom, najavila je svoje raspuštanje i proglasila kraj “Hong Konga kakvog je svijet poznavao”.

Ključne riječi

Komentara 4

ZI
zimerman
02:35 02.07.2020.

Ljudima iz Hong Konga je bilo 10 puta bolje pod engleskom kolonijom nego sto će im biti sa majkom Kinom .Sad se slobodno mogu pozdraviti sa svim vrstama sloboda .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije