Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trgovinski rat

Kina uzvraća protumjerama SAD-u zbog carina: Štitimo interese države

donald trump
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
1/2
06.07.2018.
u 08:44

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u četvrtak da će produbiti sukob bude li se Peking osvećivao

Kina je u petak objavila da je prisiljena "uzvratiti protumjerama" nakon što SAD u petak uvede carine na 34 milijardi dolara vrijednu kinesku robu, a ta bi mjera mogla pokrenuti trgovinski rat između dvaju najjačih svjetskih gospodarstava.

SAD je počeo "najveći trgovinski rat u povijesti" koji će naštetiti svjetskom lancu vrijednosti, uzdrmati tržišta i pogoditi svjetski gospodarski rast, priopćilo je kinesko ministarstvo trgovine.

Kina će obavijestiti Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) o "situaciji" i surađivati s ostalim zemljama da se očuva slobodna trgovina i multilateralni sustav, navodi ministarstvo te dodaje da će zemlja nastaviti otvarati svoja tržišta i produbljivati reforme.

"Kineska strana obećala je da neće prva udariti, ali u nastojanju da obrani interese vlastite zemlje i svog naroda prisiljeni smo uzvratiti nužnim protumjerama", stoji u priopćenju.

Peking je ranije najavio da će uzvratiti i uvesti carine od 25 posto na američku robu u vrijednosti 34 milijarde dolara "odmah" nakon što stupe na snagu američke carine, no u priopćenju objavljenome u petak ne precizira se hoće li se to dogoditi.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u četvrtak da će produbiti sukob bude li se Peking osvećivao.

Sveobuhvatni trgovinski rat do kojega bi moglo doći mogao bi smanjiti BDP obiju ekonomija za 0,25 posto, a još veća šteta očekuje ih 2019., pokazalo je izvješće singapurske banke DBS.

Donald Trump objavio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom

donald trump
1/11

 

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar om_mido
om_mido
09:44 06.07.2018.

Problem je što je i Hrvatska, radila u korist svoje štete. Lizala je dupe USA...Amerikanci su danas najveci problem na svijetu i velika prijetnja opstanku covjecanstva. Njihova ideologija se još zasniva od kraja 18 stoljeca pa na dalje i nijee se mijenjala preko 200 godina - a to je: pljackanje resursa svih zemalja po cijelom svijetu, izazivanje novih ratova radi stvaranja profita americke vojne i ostale industrije, sprijecavanje bilo koje države da ima svoju slobodu i nezavisan ekonomski i politicki razvoj............................ Njihova koncepcija jeste diktatura svima, a oni bi i da dalje budu bogati i žive dalje u svom americkom standardu na racun ostalog svijeta, a mi da dalje budemo njihovi robovi i sluge koje ce graditi njihovo carstvo.....

KA
KaraMarko
06:34 07.07.2018.

narod u USA ce imati vece stete od ovog nego bilo kakva Kina... samo polako...

NO
nogogaz
09:09 06.07.2018.

Trump je najbolji americki predsjednik do sada! Uskoro ce sam unistit sad i izrael, pa nece tribat ni nuklearni rat! Samo tako dalje gospodin Trump! Cili te svit voli i podržava!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije