Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIBERALIZACIJA

Kina ukida radne logore i polako napušta politiku jednog djeteta

kineskinja majka
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
15.11.2013.
u 19:46

Treći plenum najznačajnije se, još od sedamdesetih godina, pozabavio ljudskim pravima Kineza i društvenim problemima

Treći plenum CK KP Kine ostavit će zasigurno dubok trag i na kineske obitelji. Odlučeno je, naime, da se napokon napušta politika jednog djeteta uvedena potkraj sedamdesetih godina. Istina, ograničenje nije potpuno ukinuto i na drugo će dijete imati pravo samo obitelji u kojima je jedan od roditelja jedinac.

Time se krug izuzetih iz zakona kojim se Kinezima brani da imaju više od jednog djeteta značajno širi, a do sada su tu mogućnost imali pripadnici nacionalnih manjina i stanovnici pojedinih ruralnih područja. Upravo je strogo provođenje te politike dovelo do velikog debalansa između ženske i muške populacije jer Kineskinje nerijetko prekidaju trudnoću pokaže li ultrazvuk da nose djevojčicu. Do kraja desetljeća u Kini će biti 24 milijuna muškaraca koji nikada neće stupiti u brak jer žena jednostavno – nema.

Još jedna značajna promjena u društvenom smislu je i da Kina napušta sustav radnih logora u kojima su trenutačno tisuće zatvorenika. Sustav radnih logora uveden je prije pola stoljeća, a policija je u njih na po nekoliko godina mogla zatvarati Kineze bez ikakva suđenja, za cijeli niz prekršaja, pa čak i samo sumnji da bi prekršaje mogli počiniti. U njima se provodi “reedukacija”, no ono što je bilo prihvatljivo i u vrijeme Mao Ce-tunga zasigurno nije prihvatljivo danas, pa Peking taj sustav potpuno napušta.

Ujedno, smanjuje se i broj kaznenih djela za koje je predviđena smrtna kazna strijeljanjem. Kina je, inače, svjetski predvodnik u broju smrtnih kazna, a organi pogubljenih koriste se u transplantacijama diljem svijeta.

Komentara 2

Avatar Sunčica
Sunčica
15:32 17.11.2013.

Kad ukinu smrtnu kaznu onda će se moći zvati civiliziranima

AA
aabbcc
21:29 15.11.2013.

Dobro znati_________Kina kao jedina zemlja ima danas organizovane djecije vrtice i prihvatilista 24 sata a roditelj ima cak i mogucnos cuvanja djeteta neprekidno, odnosno po potrebi . Ukoliko je radom ili drugim okolnostima sprijecen dijete moze npr. predati ponedjeljkom a podici petkom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije