Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diplomatski spor

Kina optužila dva zatočena Kanađana za špijunažu

FILE PHOTO: People hold signs calling for China to release Canadian detainees Spavor and Kovrig during an extradition hearing for Huawei Technologies Chief Financial Officer Meng Wanzhou at the B.C. Supreme Court in Vancouver
Foto: LINDSEY WASSON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
19.06.2020.
u 09:14

Cijeli spor je započeo uhićenjem kćeri osnivača tvrtke Huawei

PEKING, 19. lipnja 2020. (Hina/Reuters) -  Kineski tužitelji objavili su u petak da su podignuli optužnicu protiv dva zatočena kanadska državljana zbog špijunaže, u slučaju koji je izazvao diplomatski spor Pekinga i Ottawe.

Bivši diplomat Michael Kovrig i poduzetnik Michael Spavor uhićeni su krajem 2018. pod optužbom ugrožavanja nacionalne sigurnosti, malo nakon što su kanadske vlasti, po američkom nalogu, uhitile u Vancouveru financijsku direktoricu Huaweija i kćer osnivača te kineske tvrtke Meng Wanzhou.

Kina je više puta uputila zahtjev za puštanjem Meng te je upozorila Kanadu da bi se mogla suočiti s posljedicama zbog pomaganja SAD-u u slučaju Meng.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je u prosincu objavilo da su završili istragu o Kovrigu i Spavoru te da je slučaj predan tužiteljstvu.

Kovrigov je slučaj dodijeljen tužiteljima u Pekingu, a Spavorov tužiteljima u sjeveroistočnoj pokrajini Liaoning. Podizanje optužbe znači da bi formalno suđenje uskoro moglo početi.

Kanada je poručila da su uhićenja "arbitrarna".

Prošloga mjeseca odbijen je zahtjev Meng Wanzhou protiv izručenja u SAD, čije tužiteljstvo optužuje Meng za bankarsku prijevaru.

Trenutno se Meng nalazi u kućnom pritvoru u Vancouveru.

Nedavno su njeni odvjetnici pokrenuli novi zahtjev na kanadskom sudu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije