Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'KINESKA SUPERIORNOST'

Kina je zakazala u rješavanju krize kada je pandemija izbila, ovako se sada pokušavaju iskupiti

CHINA-HONG KONG-COVID-19-CASES (CN)
Foto: Lo Ping Fai/XinHua/PIXSELL
1/4
11.03.2021.
u 15:53

- Postoji velika želja da se pokaže superiornost kineskog sustava. Želi se dati primjeri koji će pokazati kako su demokracije u 20. stoljeću bile dobre i korisne, ali jedini sustav koji se može suočiti s izazovima 21. stoljeća je onaj koji nalikuje kineskom - pojašnjava Mareike Ohlberg, iz zaklade German Marshall Fund

Oči brojnih zemalja su uprte u Kinu. One se nadaju da će ih kinesko cjepivo spasiti od pandemije koronavirusa. Peking je, naime, obećao da će donirati blizu pola milijarde doza cjepiva diljem svijeta. Nakon što je Kina zakazala u rješavanju krize kad je pandemija izbila, aktualna 'vakcinacijska diplomacija' je pokušaj da se sačuva obraz, ali i nastavi širiti utjecaj ove zemlje u svijetu.

Injekcije, naime, imaju dublje značenje od pukog interesa za zdravlje pučanstva. Primjerice, cjepivo iz Kine u Srbiji je dočekano predsjednički. Kineska državna televizija je to brže bolje zabilježila. Bio je to najnoviji čin kampanje popravljanja imidža u okviru u kojem se u isti lonac trpa medicinska potpora i dezinformacija, javlja Deutsche Welle.

- Moglo se uočiti da je uložen napor u to da se sve ovo prikaže kao da nije sve krenulo iz Kine, nego da je Kina bila prva zemlja koja je o tome izvještavala - kaže Mareike Ohlberg, iz zaklade German Marshall Fund

To je samo jedna kockica u mozaiku kineskih planova. Najvidljiviji korak je obnavljanje trgovinskih veza na putu svile. Projekt novog puta svile obuhvaća više od stotinu zemalja i skicira novu kartu gospodarskog utjecaja Kine. U Crnoj Gori se taj utjecaj ugleda u novcu uloženom u mostove po autocesti, u Bosni i Hercegovini ulažu u termoelektrane, a u Grčkoj bi jedna luka uz pomoć Kineza mogla postati najveća u Europi.

Kineski politički utjecaj se širi i u Vijeću za ljudska prava UN-a, gdje je Kina dobila podršku za kontroverzno gušenje sloboda građana u Hong Kongu. Četiri od pet zemalja koje su podržale Kinu su potpisnice ugovora o novom putu svile. Ti naporni redizajniranja globalne percepcije Kine dirigiraju se s vrha.

- Postoji velika želja da se pokaže superiornost kineskog sustava. Želi se dati primjeri koji će pokazati kako su demokracije u 20. stoljeću bile dobre i korisne, ali jedini sustav koji se može suočiti s izazovima 21. stoljeća je onaj koji nalikuje kineskom - pojašnjava Ohlberg.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
19:21 11.03.2021.

Ako je Kina u laboratoriju stvorila virus treba platiti odštetu cijelom svijetu to nitko ne govori

DU
Deleted user
17:06 11.03.2021.

Kina je odigrala dogovorenu ulogu i to je to!

ZN
znam
06:17 12.03.2021.

Postoje 4 teorije: 1. Do danas nije iznesena nijedna vjerodostojna teorija za prirodno zoonotski prijenos. 2. Teorija serijskog prolaska (koja pretpostavlja da je virus stvoren serijskim prolaskom kroz životinjskog domaćina ili staničnu kulturu). Također, postoje razni dokazi za genetske manipulacije. 3. Treća teorija je da je SARS-CoV-2 rezultat razvoja cjepiva. 4. Cetvrta je teorija prolaska u rudniku Mojiang, koja govori da su rudari bolesni sa pretečom SARS-CoV-2, a nakon što je unutar tih pacijenata mutirala u SARS-CoV-2. Izvor informacija: Dr Mercola.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije