Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSRET U PEKINGU

Kim Jong Un rekao da se želi vratiti pregovorima s velesilama

Kim Jong Un
KCNA/REUTERS/PIXSELL
05.04.2018.
u 15:48

Izvori su kazali da je moguće da Kim to kaže i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na summitu predviđenom za svibanj, ali to ne znači da će se pregovori doista i nastaviti.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un kazao je kineskom predsjedniku Xi Jinpingu tijekom njihova tajnovitog susreta u Pekingu prošli tjedan da pristaje vratiti se pregovorima sa svjetskim velesilama o sjevernokorejskom nuklearnom programu, objavio je u četvrtak japanski list Nikkei.

Pozivajući se na više izvora bliskih kineskim i sjevernokorejskim dužnosnicima, Nikkei navodi da je po dokumentima objavljenim nakon tog sastanka Kim kineskom kolegi kazao da pristaje vratiti se pregovorima, koji su se zadnji put održali 2009. Sjeverna Koreja tada ih je proglasila mrtvima, okrivivši za to američku agresiju.

U pregovorima su sudjelovale obje Koreje, SAD, Rusija, Japan i Kina.

Izvori su kazali da je moguće da Kim to kaže i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na summitu predviđenom za svibanj, ali to ne znači da će se pregovori doista i nastaviti.

Kineski dužnosnici nisu bili dostupni za komentar.

Sjeverna Koreja je tijekom ranijih pregovora kazala da bi mogla razmotriti odustajanje od nuklearnog programa ako SAD povuče svoje vojnike s Korejskog poluotoka kao i svoj tzv. nuklearni kišobran iz Južne Koreje i Japana.

Neki analitičari ističu da je Trumpova spremnost da se sastane s Kimom diplomatska pobjeda za Sjevernu Koreju, jer je SAD godinama inzistirao da bi Sjeverna Koreja trebala prvo poduzeti korake prema denuklearizaciji da bi se takav sastanak uopće mogao održati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije