Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMIR NA ISTOKU

Kim Jong Un ispalio projektil u blizini granice i nazvao Južnu Koreju 'najvećim neprijateljem'

North Korean leader Kim Jong Un attends the 2024 New Year's Grand Performance at the May 1st Stadium in Pyongyang
Foto: KCNA/REUTERS
1/4
14.01.2024.
u 08:21

U prosincu je Sjeverna Koreja rekla da je testirala svoju najnoviju interkontinentalnu balističku raketu kako bi procijenila ratnu spremnost svojih nuklearnih snaga

Sjeverna Koreja ispalila je u nedjelju balistički projektil sa svoje istočne obale, nekoliko dana nakon topničkih vježbi bojevim streljivom koje je organizirao Pjongjang u blizini pomorske granice s Južnom Korejom, priopćio je Seul. Japanska obalna straža rekla je da se radi o "objektu, potencijalno balističkom projektilu, lansiranom iz Sjeverne Koreje", pozivajući se na informacije ministarstva obrane te zemlje i zatražila od brodova da budu oprezni.

Prošle je godine Sjeverna Koreja status nuklearne sile upisala u svoj ustav i ispalila nekoliko interkontinentalnih balističkih projektila, kršeći rezolucije UN-a. Zadnja raketa koju je Sjeverna Koreja lansirala 18. prosinca bila je raketa klase Hwasong-18, najnaprednija koju ima, i ispaljena je u Japansko more.

U srijedu je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un opisao Južnu Koreju kao "glavnog neprijatelja" zemlje. "Konačno je došao povijesni trenutak kada bismo (Južnu Koreju) trebali definirati kao državu koja je najviše neprijateljski raspoložena prema (Sjevemoj Koreji)”, rekao je Kim, nazivajući Južnu Koreju “našim glavnim neprijateljem”.

“Komentari označavaju promjenu u politici Sjeverne Koreje i nagovještavaju da će Pjongjang zauzeti čvršći stav u budućnosti, kažu analitičari. Napetosti na Korejskom poluotoku rastu nakon što je Pjongjang u studenom lansirao prvi vojni špijunski satelit.

U prosincu je Sjeverna Koreja rekla da je testirala svoju najnoviju interkontinentalnu balističku raketu kako bi procijenila ratnu spremnost svojih nuklearnih snaga u svjetlu rastućeg neprijateljstva sa SAD-om. Washington i njegovi saveznici istodobno počeli su upravljati sustavom za razmjenu podataka o projektilima u stvarnom vremenu.

VIDEO Satelitske snimke prikazuju jemenske lokacije prije i nakon američkih i britanskih napada

Komentara 2

ŠA
Šaraf
11:56 14.01.2024.

Vjerojatno je narod gladan skreće pozornost da mu se nešto ponudi

FU
Fusnota
09:34 14.01.2024.

Krajnje je vrijeme da Južna prihvati slobodu od Sjeverne Koreje. Vrate se zdravom načinu života, zavole Voljenog Vođu kao jedinog istinskog Oca cijele Koreje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije