Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Zelenski najavio: Poljska će stvoriti koaliciju koja će poslati zrakoplove; Ugašen požar u Moskvi

Zelenski i prva dama Ukrajine u posjeti Poljske
Foto: Newspix/ABACA/ABACA
1/7
05.04.2023.
u 22:41

Ukrajinsko članstvo u NATO-u bilo bi u najboljem interesu za euroatlantsku sigurnost, izjavio je u utorak u Bruxellesu ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. “Nema boljeg rješenja za osiguranje euroatlantske sigurnosti u cjelini od mogućeg članstva Ukrajine u NATO-u"

Ruske bespilotne letjelice napale su stratešku ukrajinsku luku Odesu jučer ujutro. Prema ukrajinskim vlastima, odbijeno je 70 napada. Ruska državna novinska agencija Tass izvijestila je da se broj ozlijeđenih u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu u kojoj je poginuo istaknuti vojni bloger Vladlen Tatarski popeo na 40. Bjeloruski vojnici počeli su obuku u Rusiji za korištenje "taktičkog nuklearnog oružja", objavili su u utorak Moskva i Minsk.

VIDEO Šef Wagnera podigao rusku zastavu u Bahmutu i poručio: 'Grad je zauzet'

Tijek događaja:

22:34 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je tijekom posjeta Varšavi u srijedu da će Poljska pomoći u osnivanju koalicije zapadnih snaga koje će dostaviti ratne zrakoplove Ukrajini, kao što je učinjeno s borbenim tenkovima ranije ove godine. Ukrajina, koja se nada da će pokrenuti protuofenzivu u nadolazećim tjednima ili mjesecima, želi osigurati napredne borbene zrakoplove poput američkih F-16 sa Zapada kako bi se oduprla ruskim okupatorima i obranila od zračnih napada.

Varšava je blizak suradnik Kijeva te je kao dio koalicije sila pomogla u okupljanju podrške na Zapadu kako bi se Ukrajinu opskrbilo borbenim tenkovima. "Kao što se vaše vodstvo dokazalo u koaliciji za tenkove, vjerujem da će se manifestirati i u koaliciji za zrakoplove", rekao je Zelenskij u govoru na trgu u Varšavi. Ukrajinski čelnik rekao je da Rusija neće poraziti Europu dok Ukrajina i Poljska djeluju zajedno. "Poljska s vama, rame uz rame, uspostavit ćemo slobodu u Europi zauvijek, tiranija će izgubiti u povijesti kad izgubi u Ukrajini", rekao je.

Upozorio je na opasnost smanjivanja solidarnosti za Ukrajinu i rekao da se treba dostaviti artiljerija i tenkovi kad to borbe na bojišnicama zahtijevaju. "Jer ovo je borba za slobodu i nemoguće je djelomično pobijediti", rekao je. Tijekom posjeta Zelenskija Varšava je najavila da će Kijevu poslati još 10 borbenih zrakoplova MiG povrh četiri ranije isporučena. Poljski predsjednik Duda rekao je da Varšava također radi na osiguranju dodatnih sigurnosnih jamstava za Ukrajinu na summitu NATO-a koji će se održati u glavnom gradu Litve Vilniusu u srpnju.

"To će ojačati vojni potencijal Ukrajine", rekao je Duda na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskijem. Zelenskij je rekao da se ukrajinske trupe još uvijek bore za grad Bahmut na istoku zemlje, ali da bi se mogle povući ako riskiraju da budu odsječene. Naglasio je da su se ukrajinske trupe suočile s doista teškom situacijom u Bahmutu i da će Kijev donijeti "odgovarajuće" odluke da ih zaštiti. Rekao je da su ukrajinske snage u Bahmutu uspijevale napredovati samo da bi bile vraćene, ali da su ostale unutar grada.

"Mi smo u Bahmutu i neprijatelj ga ne kontrolira", rekao je Zelenski. Bitka za Bahmut, u ukrajinskoj pokrajini Donjeck koja je većim dijelom pod ruskom okupacijom, pokazala se kao jedna od najkrvavijih i najdužih bitaka ruske invazije, koja sada traje 14. mjesec. Snage Kijeva izdržale su ruske napade uz teške gubitke s obje strane, a grad, rudarsko i prometno središte, pretvoren je u ruševine nakon mjeseci uličnih borbi i bombardiranja.

“Za mene je najvažnije da ne izgubimo naše vojnike i naravno ako dođe trenutak još žešćih napada i opasnosti da izgubimo svoje ljudstvo zbog okruženja – naravno da će odgovarajuće ispravne odluke donijeti tamošnji generali“, rekao je Zelenskij, aludirajući, kako se čini, na ideju povlačenja. Međutim, zamjenica ministra obrane Hana Maljar rekla je kasnije tijekom dana da je situacija na fronti "potpuno pod kontrolom" unatoč opetovanim ruskim pokušajima da zauzmu Bahmut i druge gradove na istoku. Na Telegramu je napisala da ukrajinski vojnici dnevno odbijaju desetke napada oko Bahmuta, Limana, Avdiivke i Marinke. Reuters nije mogao provjeriti izvješća s bojnog polja.


21:59 - Ruski predsjednik Vladimir Putin poželio je u srijedu dobrodošlicu bjeloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku u Moskvi čime su započeli njihovi dvodnevni razgovori, ali u svojim uvodnim javnim obraćanjima obojica su se klonila rata u Ukrajini. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je prošlog tjedna da će dvojica čelnika razgovarati o Lukašenkovom apelu da se uspostavi prekid vatre u Ukrajini. Prošlog mjeseca Putin je rekao da će Rusija rasporediti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji.

"Moram reći da smo učinili puno kao rezultat našeg zajedničkog rada na svim područjima", rekao je Putin Lukašenku. "Sutra ćemo o svemu tome razgovarati. To se odnosi na našu suradnju u međunarodnoj areni i zajedničko rješavanje pitanja osiguranja sigurnosti naših država", dodao je. Rusija je najveći politički i financijski podržavatelj Lukašenka koji je dopustio ruskoj vojsci korištenje bjeloruskog teritorija za pokretanje invazije na Ukrajinu u veljači 2022.


20:15 - Požar je nakratko izbio u središtu Moskve u srijedu, u zgradi koja pripada ruskom ministarstvu obrane, izvijestile su ruske državne novinske agencije, navodeći hitne službe. Na snimkama koje su podijelili državni mediji na društvenim mrežama mogao se vidjeti pramen crnog dima kako se uzdiže iz sjedišta ministarstva obrane u Moskvi, u ulici Znamenska, blizu Kremlja.

Požar je ubrzo ugašen i nije bilo žrtava, izvijestila je novinska agencija TASS. "Oko 19:30, u jednoj od upravnih zgrada ministarstva obrane u Moskvi, dežurni radnici otkrili su dim u zgradi. Vatrogasci i ministarstvo za hitne situacije izišli su na teren", Interfax je citirao ministarstvo obrane. Požar se proširio prostorijom od 60 kvadratnih metara, TASS je citirao lokalne hitne službe. Ministarstvo obrane reklo je da trenutno pokušava ustanoviti uzrok požara.


19:33 - U središtu Moskve, izbio je požar u jednoj od zgrada Ministarstva obrane Ruske Federacije, navodi TASS. 

Društvenim mrežama širi se snimka požara na kojoj se može vidjeti gusti crni dim iznad zgrade.

U travnju 2016. već je gorjelo u jednoj od zgrada Ministarstva obrane na površini od 3500 četvornih metara, a tada je došlo i do djelomičnog urušavanja krova.


17:52 - Ruski predsjednik Vladimir Putin je na sastanku s visokim dužnosnicima, koji je prenosila televizija, rekao kako ima razloga za vjerovati da su zapadne obavještajne agencije umiješane u, kako je rekao, sabotaže i terorističke akcije koje je izvela Ukrajina.

Na sastanku kremaljskog Vijeća sigurnosti s čelnicima četiriju ukrajinskih regija koje je Moskva prošle godine anektirala, Putin je optužio Ukrajinu da je počinila zločine protiv ruskog administrativnog i sigurnosnog osoblja, protiv novinara i nastavnika uz pomoć zapadnih obavještajnih službi.

Rusija često optužuje Ukrajinu za granatiranje dijelova Ukrajine pod ruskom kontrolom i onih u ruskim pograničnim regijama blizu Ukrajine, pri čemu, kako tvrdi, stradavaju civili.

"Imamo puno razloga da kažemo kako su u pripremi takvih terorističkih činova i sabotaža angažirani resursi trećih zemalja i zapadne obavještajne službe", rekao je Putin.


17:50 - Irska vlada će na konzultativnom forumu pitati irsku javnost za mišljenje o tradiciji vojne neutralnosti zemlje, rekao je ministar vanjskih poslova, što je najnoviji znak moguće promjene politike nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ministar vanjskih poslova Micheál Martin rekao je da će se četverodnevni forum održati u lipnju u tri različita grada. U fokusu foruma bit će niz sigurnosnih pitanja, a omogućit će raspravu o višedesetljetnoj politici neutralnosti.

"Međunarodno sigurnosno okruženje značajno se promijenilo tijekom prošle godine. Vidjeli smo rusko očigledno i brutalno nepoštivanje međunarodnog prava", poručio je Martin.

"Irska predanost međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima i našoj tradicionalnoj politici vojne neutralnosti ne oslobađaju nas od potrebe da odgovorimo na ovu novu stvarnost", dodao je.

Na forumu će sudjelovati sigurnosni, vojni i vanjskopolitički stručnjaci, politički predstavnici, civilno društvo i druga relevantna tijela. Građani mogu prisustvovati i podnijeti unaprijed pisane podneske.

Martin je nacionalnoj radioteleviziji RTE rekao da "nema unaprijed zamišljenog ishoda" rasprava i da vlada ne planira promijeniti svoju politiku vojne neutralnosti.

Irski premijer Leo Varadkar prošle je godine rekao da će zemlja vjerojatno preispitati svoju politiku nakon invazije te je sugerirao da bi se zemlja mogla više uključiti u zajedničku obrambenu politiku Europske unije. Politika neutralnosti, koju je tadašnji premijer Eamon DeValera opravdavao za vrijeme 2. svjetskog rata jer dopušta zemlji da izbjegne situaciju u kojoj je pijun u igrama velikih sila, službena je politika Irske od njezine neovisnosti i jako je popularna. Kritičari kažu da ova politika i niska razina potrošnje na obranu ostavljaju zemlju ovisnom o dobroj volji drugih.


16:37 - Ruski predsjednik Vladimir Putin je novim veleposlanicima Sjedinjenih Država i EU-a otvoreno rekao da su njihove zemlje odgovorne za dramatično pogoršanje odnosa otkako je Rusija prošle godine poslala svoje oružane snage na Ukrajinu. Veleposlanici su bili među njih sedamnaest koji su na ceremoniji u Kremlju službeno predali svoje diplomatske vjerodajnice Putinu, a sve je prenosila televizija.

Novoj američkoj veleposlanici Lynne Tracy Putin je rekao da je upravo američka podrška revoluciji u Ukrajini 2014. dovela do sadašnje situacije u kojoj su Rusija i Ukrajina u sukobu. Kazao je i da su odnosi u "dubokoj krizi koja se temelji na fundamentalno različitim pristupima oblikovanju modernoga svjetskog poretka".

"Poštovana gospođo veleposlanice, znam da se možda nećete složiti, no moram reći da je američko korištenje takvih alata u svrhu potpore takozvanim 'obojenim revolucijama' predstavljalo potporu i državnom udaru u Kijevu 2014., što nas je u konačnici dovelo do aktualne ukrajinske krize", rekao je Putin.

Ruski predsjednik Putin susreo se s novoimenovanim stranim veleposlanicima u Moskvi
Foto: SPUTNIK/REUTERS

Sličan stav ruski je predsjednik zauzeo i prema novome veleposlaniku EU-a u Rusiji, Rolandu Galharagueu, koji je preuzeo dužnost u rujnu. Poručio mu je da je "Europska unija pokrenula geopolitički sukob s Rusijom".

Istodobno je Vladimir Putin pozvao Dansku da podrži ruski prijedlog o osnivanju neovisnoga međunarodnog povjerenstva za istragu eksplozija koje su u rujnu prošle godine razorile podmorske cjevovode Sjevernog toka, a njima je dopreman plin iz Rusije u Njemačku.

U uvodnom obraćanju Putin je rekao da je Rusija otvorena za konstruktivno partnerstvo sa svakom zemljom i da se ne kani izolirati unatoč složenoj situaciji u svijetu. Odnosi između Rusije i zapadnih zemalja bili su vrlo zategnuti i prije nego što je započelo ono što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, ali od tada su se još više pogoršali.

Rusija kaže da je bila prisiljena intervenirati u Ukrajini da bi spriječila upletanje zapada koje je tada počelo predstavljati prijetnju njezinoj sigurnosti.

Zapad i Kijev su takvo objašnjenje odbacili kao neutemeljenu izliku za osvajački rat, a zatim je zapad uveo niz ekonomskih sankcija te Ukrajinu počeo opskrbljivati oružjem i ostalim resursima da bi se što uspješnije suprotstavila ruskim vojnim snagama.


16:29Emmanuel Macron rekao je po dolasku u trodnevni posjet Pekingu da bi Kina mogla "igrati glavnu ulogu" u pronalasku "puta prema miru" u Ukrajini. Francuski predsjednik je stigao u Kinu kako bi obnovio dijalog s kolegom Xijem Jinpingom, poručivši na početku posjeta da se Europa, pa tako i Francuska, ne smije "odvajati" od Kine na ekonomskom planu, ali imajući u vidu i potencijalnu ulogu Kine kada je riječ o postizanju mira u Ukrajini.

"Kina je upravo predložila mirovni plan (...) radi se o volji da se preuzme odgovornost i da se pokuša utrti put miru", rekao je Macron obraćajući se francuskoj zajednici u toj zemlji. Ruska invazija na Ukrajinu, koju Peking nikada nije službeno osudio, visoko je na listi tema o kojima će u četvrtak Macron raspravljati s kineskim predsjednikom.

"Taj rat, koji sam u više navrata opisao kao imperijalistički i kolonijalni, pogazio je brojna načela Povelje UN-a koje dvije članice Vijeća sigurnosti, kao što smo mi, moraju čvrsto braniti", rekao je Macron. Po njegovim riječima, za Kinu i Francusku to znači da "braneći ta načela zajedno pokušamo pronaći put prema miru". 

"Kina, u bliskim odnosima s Rusijom koji su posljednjih dana ponovo potvrđeni nedavni posjetom kineskog predsjednika Moskvi, može igrati glavnu ulogu u rješavanju sukoba. Dijalog s vlastima u Pekingu je stoga neophodan", rekao je Macron.


15:13 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je rekao kako Ukrajina želi da joj Poljska postane ključni partner u velikoj obnovi zemlje nakon završetka rata s Rusijom. Ukrajinski je predsjednik, na konferenciji za novinare održanoj u Varšavi zajedno s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom, pozvao poljske tvrtke da dođu u Ukrajinu i prije završetka rata kako bi osigurale bolju poziciju na ukrajinskom tržištu. Za vrijeme posjeta Varšavi Zelenskij je rekao i kako se nada otvorenim granicama između Poljske i Ukrajine.

Mjesta blizu granice s Poljskom su, osobito u prvim danima ruske invazije na Ukrajinu, "otvorila svoja vrata Ukrajincima i nije bilo granica između dviju zemalja", rekao je Zelenski na sastanku sa svojim poljskim kolegom te dodao kako smatra da je ovo početak nečega što će pokazati da u budućnosti neće biti granica između susjednih zemalja. "Bez granica u političkom, gospodarskom i, ono što je posebno važno - u povijesnom smislu", istaknuo je Zelenski, aludirajući na tešku ukrajinsko-poljsku prošlost.

Tijekom sastanka s ukrajinskim predsjednikom Duda je kazao da će se Poljska na samitu NATO-a u srpnju u glavnome gradu Litve Vilniusu angažirati na tomu da dobije dodatna sigurnosna jamstva za Ukrajinu. Kazao je i da su Ukrajini već poslana četiri borbena vojna zrakoplova MIG-29 te da se šalju još četiri. 

"Na sljedećem samitu NATO-a u Vilniusu nastojat ćemo za Ukrajinu ishoditi dodatna sigurnosna jamstva koja će ojačati vojni potencijal Ukrajine", rekao je Duda na zajedničkoj konferenciji za novinare. Ukrajinski je čelnik zahvalio predsjedniku Dudi i Poljacima na pomoći koju su pružili "na teškome putu do ukrajinske pobjede". 

Prema podacima Agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Poljska je dodijelila status zaštite, u skladu s nacionalnim zakonodavstvom, za oko 1,6 milijuna izbjeglica iz susjedne zemlje.

Predsjednik Duda u srijedu je svome kolegi Zelenskom dodijelio najveće poljsko odlikovanje, Orden bijelog orla. Dobio ga je za zasluge u produbljenju poljsko-ukrajinskih odnosa te za predanost u radu na sigurnosti i obrani ljudskih prava, pojasnio je poljski predsjednik. 


12:37 - Teretni brod potonuo je u blizini obale Turske na putu za Ukrajinu, rekli su turski dužnosnici. Spasilački timovi pokušavaju locirati devet članova posade The Joe 2, nakon što su pet već pronašli u vodama u blizini Kumluce, u pokrajini Antalya. Uzrok potonuća broda nije poznat, ali poziv u pomoć s broda pod zastavom Gvineje Bisau upućen je u 3.47 ujutro.

Zapovjedništvo turske obalne straže poslalo je nekoliko čamaca i dva helikoptera. Brod je krenuo iz turske luke Iskenderun, citirala je državna agencija Anadolu izjavu guvernera Ersina Yazicija. Istragu je pokrenuo ured glavnog tužitelja za Kumlucu, prema Obalnoj straži.


12:35 - Volodimir Zelenski sastao se s Andrzejem Dudom, poljskim predsjednikom, uoči današnjih razgovora. Rat i politička suradnja su na dnevnom redu, ali i utjecaj ukrajinskog žita na poljsko tržište. 


11:12 - Poljski ministar poljoprivrede Henryk Kowalczyk službeno je podnio ostavku na svoju dužnost, rekavši da je tako postupio zbog odluke Europske komisije da produži bescarinski uvoz ukrajinskog žita do lipnja 2024. Poljski farmeri pozvali su na uvođenje carina.


11:10 - Šest tenkova Leopard 2A4 koje je Španjolska obećala poslati Ukrajini napustit će zemlju u drugoj polovici travnja, izjavila je u srijedu ministrica obrane Margarita Robles državnoj televiziji TVE, odgađajući procijenjeni datum isporuke. 

Španjolska je prošlog mjeseca rekla da očekuje slanje tenkova nakon uskršnjih praznika 9. travnja. Obvezala se poslati ukupno deset tenkova u Ukrajinu, a Reuters izvještava da je Robles rekao da su oružane snage počele popravljati preostala četiri.


10:15 - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko putuje u srijedu u Moskvu kako bi razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, svojim bliskim saveznikom, o više tema među kojima dominira rat u Ukrajini. Lukašenko i Putin bi trebali razgovarati o napretku u stvaranju savezne države Rusije i Bjelorusije, stoji u priopćenju iz Kremlja.

>>OPŠIRNIJE


10:12 - Ukrajina će morati uvjeriti svoje zapadne saveznike da podrže niz protunapada, a ne samo jedan, smatra vojni stručnjak. Serhij Zgurec,direktor publikacije Defence Express, rekao je da je protunapad "pod aktivnom raspravom" u američkim i europskim krugovima, a nabava opreme i streljiva će odrediti kada i gdje izvršiti prvi potez, piše Sky News.

Njegovi komentari, objavljeni na web stranici Espreso TV, dolaze u trenutku kada su SAD predstavile još 2 milijarde funti vojne pomoći, čime je ukupna pomoć dosegla 28 milijardi funti. Radari za zračni nadzor, protutenkovske rakete i kamioni s gorivom bili su među isporukama koje je Pentagon najavio jučer navečer. Uz to, šalje se streljivo za protuzračne obrane, precizno zračno streljivo, rakete GRAD iz sovjetske ere i oklopne sustave za premošćavanje koji se koriste u napadima.

"Očekujemo da će Ukrajinci pokrenuti ili započeti neku vrstu vlastite proljetne ofenzive u tjednima koji su pred nama", rekla je u ponedjeljak veleposlanica Julianne Smith, stalna predstavnica SAD-a pri NATO-u. Vojni zapovjednici Kijeva prethodno su rekli da protuofenziva nije daleko.


9:17 - Današnji obavještajni brifing Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva o ratu u Ukrajini usredotočen je na financije ruske države.

Ujedinjeno Kraljevstvo sugerira da nedavna objava ruskog premijera Mihaila Mišustina da je "prelazak na izdavanje dijela ruskog državnog duga u stranim valutama 'u razvoju'" ukazuje na to da Rusija očekuje financijsku potporu od drugih zemalja, koja bi mogla produljiti rat u Ukrajini.

Kada razviju sustav, investitori će moći kupiti ruski dug te time direktno financirati invaziju.


8:25 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prešao je granicu i sada se nalazi u Poljskoj uoči svog službenog posjeta glavnom gradu Varšavi, rekao je u srijedu savjetnik poljskog predsjednika za vanjsku politiku Marcin Przydacz. Posjet, koji je ovog tjedna najavila Poljska, ali ga Kijev nije službeno potvrdio, dolazi u trenutku kada Ukrajina planira provesti protuofenzivu u nadolazećim tjednima ili mjesecima kako bi ponovno zauzela okupirani teritorij na svom istoku i jugu.

Poljska je kao bliski saveznik odigrala veliku ulogu u poticanju zapadne vojne i političke potpore Kijevu protiv ruske invazije. "(Posjet) treba shvatiti kao znak povjerenja i zahvalnosti Poljskoj i Poljacima", rekao je Przydacz na televiziji u utorak navečer.

Poljska je prihvatila više od milijun ukrajinskih izbjeglica tijekom proteklih 13 mjeseci rata. Članica NATO-a također je odigrala važnu ulogu u uvjeravanju drugih zapadnih sila da Ukrajini isporuče borbene tenkove i drugo oružje. Vojne isporuke bile su ključne za Ukrajinu kako bi se obranila i uzvratila ruskim snagama koje su prešle ukrajinsku granicu u veljači 2022.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je u utorak da je Kijev zahvalan Poljskoj što je otvorila put za isporuke borbenih zrakoplova MiG. Przydacz je poručio da su prvi MiG-ovi već isporučeni Ukrajini. "MiG-ovi iz Poljske značajno će ojačati našu obranu, omogućit će nam da naše nebo učinimo sigurnijim, da spasimo živote naših građana i također smanjiti razaranje uzrokovano ruskim napadima", napisao je Reznikov na Telegramu.

Zelenski će se tijekom putovanja sastati s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom i premijerom Mateuszom Morawieckim te razgovarati s ukrajinskim izbjeglicama i poljskim građanima, rekao je Przydacz. Razgovori će biti usredotočeni na razvoj događaja na ukrajinskim linijama bojišnice, međunarodnu potporu i gospodarsku suradnju, dodao je.

Poljska javnost ogromnom većinom podržava Ukrajince u ratu s Rusijom. Anketa Ipsosa kaže da 82 posto Poljaka smatra da bi zemlje NATO-a i Europske unije trebale podržavati Ukrajinu dok ne pobijedi.


8:15 - Ukrajinski dron srušio se u blizini nuklearne elektrane Zaporižja, ruska novinska agencija RIA citirala je ruskog časnika u srijedu, dok se šef globalne nuklearne nadzorne službe očekuje u Rusiji na razgovorima o sigurnosti elektrane. Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi trebao je otputovati u rusku regiju Kalinjingrad u srijedu, tjedan dana nakon posjeta postrojenju Zaporižja u južnoj Ukrajini, koje kontroliraju ruske snage. 

Novinska agencija ne navodi kad se to dogodilo. 

Prema riječima ruskog vojnog časnika kojeg citira RIA, bespilotna letjelica poljske proizvodnje teška više od 2 kg srušila se u blizini elektrane. Novinska agencija nije rekla kada. Grossi se zalaže za demilitariziranu zonu oko najvećeg europskog nuklearnog postrojenja, koje je opetovano granatirano, a Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu, piše Guardian.

Nuklearka ne proizvodi struju od rujna, kada je ugašen posljednji od šest reaktora.


8:10 - Kijev je u utorak pozvao Ukrajince da napuste područja pod ruskom okupacijom radi skorašnje ukrajinske ofenzive. "Savjetujem Ukrajincima na privremeno okupiranim područjima da odu u treće zemlje ili da se pripreme", rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk na Telegramu bez dodatnih objašnjenja.

"Znate što treba činiti, čuvajte sebe i svoju djecu", rekla je Vereščuk. "Dužnosnici okupatora još imaju vremena otići odande", nastavila je Vereščuk. Neki od njih već spremaju svoje stvari, rekla je dodavši da bi bilo "dobro da povedu svoje suradnike sa sobom".

Američko ministarstvo obrane u utorak je najavilo novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 2,6 milijardi dolara, što uglavnom uključuje streljivo za topničko oružje i druge oružane sustave poput višecjevnih raketnih bacača Himars. Oružje i streljivo u vrijednosti od 500 milijuna dolara stići će iz vojnih zaliha SAD-a, najavio je Pentagon u utorak.

Dodatno, Ukrajina će dobiti streljivo i oružje u vrijednosti 2,1 milijardi dolara, koje će biti nabavljeno iz industrije, rečeno je. U tom paketu će biti radarski sustavi za protuzračnu obranu, komunikacijska oprema, raketni bacači i vozila raznih tipova.

SAD se smatra najvažnijim ukrajinskim saveznikom u obrani protiv ruske invazije.

VIDEO Medvedev: 'Amerikanci su potpuno poludjeli'

Ključne riječi

Komentara 40

PH
Prosječni Hrvat
09:33 05.04.2023.

Neka konačno počne ofenziva, jer očito prije ofenzive nema mirnog rješenja.

AK
Al kemičar
14:51 05.04.2023.

Putin: "Rusija nema neprijateljske namjere prema bilo kome. "...znači, rusija prijateljski ubija Ukrajince i razara Ukrajinu??! bolesno...

Avatar vedro jutro
vedro jutro
14:47 05.04.2023.

"Izjava o "bezgraničnom prijateljstvu" između Moskve i Pekinga nije ništa više od retoričke izjave, objasnio je kineski veleposlanik pri Europskoj uniji Fu Tsung"...oh, kako sad to?!? pa rusofili su se do danas kleli u nepokolebljivu rusku podršku rusiji protiv Ukrajine?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije