Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTALA 31. ČLANICA SAVEZA

Finska se pridružila NATO-u. Rusija: To je prijetnja našoj sigurnosti, poduzet ćemo protumjere

Finnish and Nato flags flutter at the courtyard of the Foreign Ministry in Helsinki
Foto: LEHTIKUVA/REUTERS
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.04.2023.
u 15:01

Finska je u utorak službeno postala 31. članica NATO-a nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken, čija je zemlja depozitar Washingtonskog ugovora, preuzeo sve finske ratifikacijske dokumente. "Primitkom ovih dokumenata proglašavamo Finsku 31. članicom Saveza", rekao je Blinken na svečanosti u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Ministri vanjskih poslova NATO-a okupili su se u Bruxellesu na dvodnevnom sastanku u sjedištu saveza kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini. Sastanak se poklapa sa 74. godišnjicom formiranja saveza. Finska je zajedno sa Švedskom podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju 2022. nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali je njezin zahtjev naišao na protivljenje Ankare kao i ulazak Švedske. Turska i dalje blokira zahtjev Švedske za članstvo zbog niza spornih pitanja, među kojima je zabrinutost Ankare zbog, kako kaže, nedostatka suradnje u borbi protiv terorizma.

Članice NATO-a moraju se jednoglasno suglasiti s primanjem novih zemalja. Nakon višemjesečnih pregovora u kojima je posredovao savez, Turska je na kraju popustila i glasala za prijem Finske u NATO prošli tjedan, ali još nije održala glasovanje o Švedskoj. Svečanost pristupanja Finske popraćena je sastankom Povjerenstva NATO-Ukrajina, forumom na visokoj razini za ministre saveza koji će raspravljati o suradnji s Kijevom. Sudjeluje i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Finnish and Nato flags flutter at the courtyard of the Foreign Ministry in Helsinki
1/7

- U ovakvim trenucima prijatelji i saveznici važniji su nego ikad. Finska sada ima najjače prijatelje i saveznike na svijetu. Predsjednik Putin htio je zalupiti vrata NATO-a. Danas smo pokazali svijetu da nije uspio, da agresija i zastrašivanje ne funkcioniraju. Umjesto manje NATO-a, postigao je suprotno, više NATO-a. A naša vrata ostaju čvrsto otvorena - rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. 

Sastanak Povjerenstva NATO-Ukrajina održava se zbog prigovora Mađarske. Budimpešta je optužila Ukrajinu da ne poštuje prava na mađarski jezik te etničke manjine u zemlji. Mađarska, poput Turske, još nije ratificirala članstvo Švedske u NATO-u zbog spora oko proračunskih sredstava EU-a.

Na pridruživanje Finske NATO-u ranije je reagirao Kremlj. 

- Rusija će morati poduzeti protumjere u vezi s pristupanjem Finske NATO-u. Kremlj vjeruje da je ovo još jedna eskalacija i da širenje NATO-a predstavlja prijetnju našoj sigurnosti i interesima Ruske Federacije. Poduzet ćemo protumjere kako bismo osigurali vlastitu sigurnost i taktički i strateški - rekao je novinarima u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

- Vjerujte mi, naša vojska će nas o svemu na vrijeme izvijestiti. Pažljivo ćemo pratiti razvoj događaja u Finskoj i vidjeti kako će sjevernoatlantski blok koristiti teritorij Finske u vezi s raspoređivanjem oružja, sustava i infrastrukture u blizini naše granice, potencijalno predstavljajući prijetnju za nas - rekao je Peskov. 

Prema njegovim riječima, situacija oko Finske "razlikuje se od situacije u Ukrajini". - Prvo, Finska nikada nije bila protiv Rusije i nismo imali nikakvih sporova s Finskom. S Ukrajinom stvari stoje sasvim suprotno i tamo je situacija potencijalno opasnija. Zato smo morali provesti specijalnu vojnu operaciju s ciljem ostvarenja svih ciljeva koje smo zacrtali - kazao je Peskov. 

Video: Putinov govor u Dumi: 'NATO je igrao prljavo'

Komentara 17

NO
Nostromo
16:07 04.04.2023.

Zanimljivo. Zemlje pišu zahtjeve da uđu u NATO, dok Rusija vrši agresiju da bi okupacijom došla do neke zemlje, a neke zemlje bježe iz okrilja Rusije. Baš zanimljivo.! Pitam se zašto!

NI
Nipos66
16:10 04.04.2023.

Baš mi čudno da ti pametni i fini (Finci) ljudi nisu izrazili želju da se pripoje ruskom svetu. Ne znanje ili...

SA
saudinus
16:06 04.04.2023.

Peskov nebrušeni dijamanat. Zanima me tko im govore piše? Govori od ruskih agresora podsjeća na period od 1933 do 1944.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije