Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pljačkaši s mišem u ruci

Kibernetički kriminal u središtu nove europske strategije o sigurnosti

Kibernetički kriminal
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
01.05.2015.
u 18:30

Broj prijavljenih napada je vrh ledenog brijega - stvarnih je upada u sustave puno više, a tvrtke ne prijavljuju napade zbog gubitka imidža

Nedavno je izvedena najveća pljačka u povijesti – hakerska skupina Carbanak diljem svijeta napala je nekoliko desetaka banaka i pritom su opljačkali stotine milijuna dolara. Instalirali su računalni virus i novac s korisničkih prebacili na svoje račune. Do danas nitko od ovih "kibernetičkih kriminalaca" nije uhićen.

Progresivni rast

Cyber (kibernetički) kriminal uzeo je maha i danas su pljačkaše s pištoljem zamijenili hakeri s mišem i tastaturom u ruci. Stoga je Europska komisija u svoju novu strategiju o sigurnosti koju je predstavila u utorak popodne u Bruxellesu posebnu pozornost posvetila kibernetičkom kriminalu o kojemu se u javnosti jako malo zna.

"Opasnosti od kriminala koji ide preko interneta i dalje je dramatično podcijenjena. Mnogi korisnici računala uopće i ne znaju da su postali metom kibernetičkog napada. Mnoge kompanije uopće ne prijavljuju ova kriminalne digitalne napade jer se boje gubitka imidža. Broj prijavljenih cyber napada samo je vrh ledenog brijega i treba ga pomnožiti s nekoliko desetaka da bi se dobio pravi broj. A taj broj stalno raste jer sve više tvrtki svoje poslovanje prebacuje na internet", upozorio je u intervjuu Spiegelu novi šef Interpola Jürgen Stock.

U međuvremenu su sva kaznena djela koja poznajemo poznata i u digitalnom obliku. Istražitelji su sada u puno gorem položaju jer ih se ne može uloviti na mjestu zločina – oni većinom sjede na drugom kraju svijeta i pljačkaju klikom miša. Vjerojatnost da se ulovi kibernetički kriminalac nekoliko je puta manja nego kad je riječ o klasičnom lopovu.

"Stoga mislim da će klasično razbojstvo banke uskoro izumrijeti", kaže Jürgen Stock.

Servis za kriminalce

Usto, cyberkriminalci nisu više samo računalni geniji već se i klasične kriminalne skupine, uključujući i mafiju, sve češće odlučuju na ovakav oblik pljačke. Tehnologija je, naime, postala toliko pristupačna da pljačkaši sada jednostavno kupe na crnom tržištu već razrađene programe za hakiranje kojima upadaju u sustave banaka i velikih tvrtki. Na "tamnom internetu" je i svojevrsni servis CAAS, koji prikuplja velike količine privatnih podataka, razrađuje viruse i trojance za naručitelje koji poslije sami pljačkaju preko računala. Prije nekoliko mjeseci u Rumunjskoj je uhićena velika skupina kriminalaca koja je, upravo na ovakav način, iz svog kampa nedaleko od Bukurešta "čistila" bankovne račune tvrtki i privatnih osoba u Francuskoj, pri čemu su zgrnuli nekoliko milijuna eura. Procjenjuje se da u Europi postoji još na desetke sličnih računalnih bandi kojima je u ovome trenutku vrlo teško, ako ne i nemoguće ući u trag.

>>'Smrznu' računalo i traže otkupninu

>>Cyber-kriminalci 'peru novac' i varaju na društvenim mrežama

Komentara 1

Avatar d-ano
d-ano
22:16 01.05.2015.

uvod,,,,,,,,,,,,pocetak hibridnih ratova....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije