Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glasovanje u siječnju

Kevin McCarthy republikanski kandidat za predsjednika Zastupničkog doma

U.S. House Republicans attend candidates forum at the U.S. Capitol in Washington
Foto: LEAH MILLIS/REUTERS
1/3
15.11.2022.
u 23:47

Mukotrpno prebrojavanje glasova nakon izbora u sredini mandata još traje

Republikanac Kevin McCarthy mogao bi u siječnju preuzeti kormilo u Zastupničkom domu, nakon što je u utorak u tajnom glasanju pobijedio protukandidata Andyja Biggsa.

Pedesetsedmogodišnjem zastupniku koji od 2014. obnaša odgovorne dužnosti u donjem domu Kongresa protukandidat je bio član moćne ultrakonzervativne skupine Freedom Caucus.

Kevin McCarthy sada mora dobiti više glasova na plenarnoj sjednici 3. siječnja kada 435 novih zastupnika, republikanaca i demokrata, u tom domu budu birali predsjednika, treću najvažniju osobu američke politike nakon predsjednika i potpredsjednika. Glasovanje bi moglo biti vrlo neizvjesno jer se čini da će republikanci imati tanku većinu u Zastupničkom domu. Mukotrpno prebrojavanje glasova nakon izbora u sredini mandata još traje.

Kevin McCarthy je oslabljen zbog podbačaja republikanaca na ovim izborima jer se nije ostvarilo predviđanje konzervativaca o "crvenom valu". Svako odstupanje u republikanskom taboru uvelike će otežati njegov izbor za predsjednika Zastupničkog doma i desno krilo stranke dalo je do znanja da će postaviti uvjete prije nego ga podupru.

Rimac: Nevera postigla brzinu od 412 km/h i postala najbrži serijski električni automobil na svijetu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije